Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Τι λένε οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας για Καλλικράτη και Τατούλη

Πολλά τα προβλήματα των Δήμων,εξαιρετική η συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Πέτρο Τατούλη

Σε έρευνα που διεξήγαγε το Arcadia Portal για τη φερεγγυότητα της Καλλικρατικής μεταρρύθμισης, για την οικονομική κρίση απ’ την οποία δεν έμειναν ανεπηρέαστες ούτε οι δημοτικές αρχές αλλά και για τη συνεργασία των Δήμων με την περιφέρεια Πελοποννήσου, κλήθηκαν οι Δήμαρχοι του Νομού Μεσσηνίας να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα, των οποίων προεκλογικά, η σημασία εντείνεται.

Το πόρισμα το οποίο προέκυψε μέσω της έρευνάς μας, πριν δούμε .......

αναλυτικά τις απόψεις έκαστου Δημάρχου, είναι ότι ο Καλλικράτης μπορεί να είχε την «πρόθεση» για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, ωστόσο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στους στόχους, που εξ’ αρχής είχαν τεθεί.
Οι περισσότεροι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, συμφώνησαν ότι χωρίς τα έργα, που το ΕΣΠΑ προωθεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δε θα υπήρχαν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι, προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη και πρόοδος.

Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι οι Δήμαρχοι που μιλούν για την εξαίρετη συνεργασία που είχαν με τον Περιφερειάρχη κο Πέτρο Τατούλη, του οποίου η αρωγή στάθηκε προπομπός και συνοδοιπόρος, στην υλοποίηση πολλών έργων και στην εξεύρεση θέσεων εργασίας, ούτως ώστε οι πολίτες να μπορέσουν τις μέρες της οικονομικής δυσπραγίας και ανεργίας, να ενισχυθούν οικονομικά, ακόμα και αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνάντησε πολλά προβλήματα και εμπόδια σε όλη την πορεία της θητείας της.

Πριν προχωρήσουμε αναλυτικά στις απόψεις έκαστου Δημάρχου για τα προαναφερθέντα θέματα, ας αναφέρουμε ότι σε πρόσφατη συνάντηση του κου Τατούλη, με τον υφυπουργό Εσωτερικών κο Γρηγοράκο που έγινε στην Τρίπολη, ο κος Τατούλης, με έμφαση τόνισε ότι ο Καλλικράτης, είναι η πιο σπουδαία μεταρρύθμιση που συντελέστηκε, γιατί χωρίς αυτήν ούτε αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Δήμων θα μπορούσε να σταθεί ούτε όμως και Περιφερειακή διοίκηση.
Έτσι λοιπόν, ο κος Γιαννημαράς Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, ο κος Αναστασόπουλος Μεσσήνης και ο κος Κόλλιας Τριφυλίας, έκριναν τον «Καλλικράτη», ως πρόχειρη τρόπον τινά μεταρρύθμιση, όπου χωρίς τους πόρους του ΕΣΠΑ θα ναυαγούσε παντοιοτρόπως, χαρακτηριστική είναι η φράση του κου Κόλλια , «Τροϊκανός προκρούστης», την οποία αποδίδει στην εν λόγω μεταρρύθμιση αυτοδιοίκησης.

Ο κος Μπάμης, Δήμαρχος Οιχαλίας, παραδέχεται τις δυσκολίες που υπήρξαν ως προς την υλοποίηση κι άλλων έργων και δηλώνει αισιόδοξος για περισσότερα όνειρα, απ’ την επόμενη χρονιά καθώς και επίτευξη στόχων.
Να αναφερθεί σ’ αυτό το σημείο ότι όχι μόνο η Πελοπόννησος αλλά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας οι οικονομικοί πόροι του ΣΑΤΑ, μειώθηκαν παταγωδώς σε όλους τους δήμους ανά την Ελλάδα, και σε αυτό ακριβώς το σημείο παρεμβαίνει το ΕΣΠΑ, προκειμένου να καλύψει τα όποια κενά, ενισχύοντας την όλη κατάσταση. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κος Νίκας, αποσαφηνίζει κατηγορηματικά ότι ο Καλλικράτης καρκινοβατεί και πρέπει να καταργηθεί, δημιούργησε, αναφέρει, πολλά και σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα η αυτοδιοίκηση να πάσχει και να χωλαίνει ολοένα και περισσότερο, μην μπορώντας να ανταποκριθεί σε έργα ανάπτυξης.

Αρνητική η στάση του Δημάρχου απέναντι στον Περιφερειάρχη κο Τατούλη, όπου αναφέρει ότι κρατά μια στάση, που δε βοηθά την περιφέρεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει μια λογική και νοοτροπία πρωθυπουργού και ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ, είναι αδιανόητο να περνούν από ένα και μόνο πρόσωπο, εννοώντας προφανώς τον Περιφερειάρχη.

Ο Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου- Νέστορος, προτίμησε να μην αναλωθεί σε συγκρίσεις καλύτερου ή χειρότερου αυτοδιοικητικού «μοτίβου», λέγοντας ότι προτεραιότητα για τον Δήμο είναι η εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των Δημοτών του, από ‘κει κι έπειτα ίσως ο Καλλικράτης, επισημαίνει ο κος Καφαντάρης, να είναι τρόπον τινά και μία πρόφαση να μην υλοποιηθούν έργα, καθώς μερίδιο ευθύνης φέρει και έκαστη δημοτική διοίκηση για χρονοβόρες διαδικασίες υλοποίησης έργων, ανεξαρτήτως Καλλικράτη.

Πολλά τα έργα που πρέπει να γίνουν και ήδη γίνονται, σε επίπεδο υποδομών, πρωτογενούς τομέα και τουρισμού, δύσκολη η οικονομική συγκυρία για όλη τη Χώρα όπως προαναφέρθηκε, ωστόσο βάσει των λεχθέντων οι περισσότεροι δήμοι, έχουν συμπαραστάτη στη διεκπεραίωση των έργων την περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ έκλεισαν τις συνεντεύξεις τους, αναφερόμενοι στην άψογη συνεργασία τους με τον Πέτρο Τατούλη, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, δηλώνοντας την ευαρέσκειά τους για την όλη συνεργασία αλλά και την αισιοδοξία τους για το μέλλον.

Τις επόμενες ημέρες οι αναφορές των υπόλοιπων αιρετών από τους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Arcadia Portal