Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Καλαμάτα, Ημερίδα με θέμα "Η Εισαγγελική παρέμβαση στο Ποδόσφαιρο και το Αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου".
Η ημερίδα έγινε σε .........

συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, στα πλαίσια του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που γίνεται στη Πελοπόννησο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς και παράγοντες του ποδοσφαίρου. Με έκπληξη και έντονο συναίσθημα δυσαρέσκειας, διαπίστωσα την απουσία της ΕΠΣ Μεσσηνίας. Πριν την εκδήλωση ήμουν σίγουρος, ότι η Διοίκηση της ΕΠΣ Μεσσηνίας, θα ήταν παρούσα για να υποστηρίξει το Αυτοδιοίκητο του Ποδοσφαίρου. Ήταν όμως απούσα.
Μπαίνει το ερώτημα: Πού ήσασταν κ.κ. της Διοίκησης της ΕΠΣ Μεσσηνίας; Ποίοι οι λόγοι να κρύβεστε από ένα τόσο σοβαρό γεγονός; Σε ένα ζήτημα που αφορά αυτό καθ’ αυτό το ποδόσφαιρο και το μέλλον του, εσείς κρύβεστε. Τι είναι αυτό που θα σας φέρει σε ένα δημόσιο διάλογο;

Σε συνέχεια των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν στην Ημερίδα, επιμένω, θέτω δημόσια κάποιους προβληματισμούς και ερωτήματα, για ένα καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο, προς τα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της ΕΠΣ Μεσσηνίας αλλά και στα μέλη της Διοίκησης της ΕΠΣ. Μεσσηνίας.
Χρειάζεται το αυτοδιοίκητο, απερίφραστα απαντώ, ΝΑΙ. Μπαίνει το ερώτημα γιατί το συζητάμε; Κατά την άποψή μου για 2 λόγους.

Α) Ο ένας είναι το θεσμικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να διέπει το Αυτοδιοίκητο, και εδώ ευθύνη έχει το Κράτος.

1.Υπάρχει ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνητικών επιλογών, που μέσα από μια πολυνομία που έχουν δημιουργήσει, έχουν κατορθώσει να φτιάξουν ένα πελατειακό σύστημα, διαπλεγμένων συμφερόντων των κυβερνόντων αλλά και των παραγόντων. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον που περιέγραψα μόνο κατ όνομα έχουμε αυτοδιοίκητο.

2.Με το ν.2725/99, γίνεται μια πρώτη προσπάθεια να μαζευτεί λίγο το πρόβλημα.

3.Με το άρθρο 30 παρ. 2 ν. 3262/2004, γίνεται μια πρώτη προσπάθεια να σταματήσει η χειραγώγηση των αντιπροσώπων, όπου εισάγεται η αρχή της αναλογικότητας.

4.Με το άρθρο 29 παρ. 12 ν. 3479/06, όπου πρέπει να έχεις την αντίληψη της Πυθίας τινάζει όλα τα θετικά στο αέρα. Υπάρχει δυνητική προσεγγίσει του νομοθέτη που όπως συμφέρει τους διοικούντες το ερμηνεύουν, θέλει τελεολογική ερμηνεία. Στο άρθρο αυτό, προβλέπεται ο έλεγχος από το Κράτος και καλός προβλέπεται, γιατί η ΕΠΟ και οι ενώσεις της , δεν έχουν το άβατο του Αγίου Όρους.

Β) 1. Ευθύνη των διοικήσεων της ΕΠΟ, που επιμένουν να στηρίζουν την εκλογή των οργάνων σε όλες τις βαθμίδες, σε ένα αναχρονιστικό, Αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό πλαίσιο, στο οποίο απουσιάζει η αντίθετη σκέψη, άρα και ο έλεγχος.

2.Ακόμα και αν το θεσμικό πλαίσιο είναι ασαφής, Οφείλουμε εμείς που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο, να αγωνιστούμε για τον εκδημοκρατισμό του, με:

1. Πρόβλεψει στο Καταστατικό της ΕΠΟ, Ενώσεων, Μελών, καθιέρωση της αναλογικής της ψήφου εκπροσώπησης. Η ΕΠΣ Κυκλάδων, πείρε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει και θέσει σε ισχύ ένα Δημοκρατικό Καταστατικό, χωρίς αποκλεισμούς. Με αυτό το Δημοκρατικό καταστατικό της, είναι μέλος της Ε.Π.Ο. Τι εμποδίζει τα μέλη της Διοίκησης της ΕΠΣ Μεσσηνίας να προχωρήσουν, στον εκδημοκρατισμό της τοπικής μας ένωσης. Φοβούνται την αντίθετη άποψη; Το διάλογο; Τον έλεγχο από μέσα; Τι φοβούνται; Θέλω δε εδώ να επισημάνω ότι η ευθύνη σε μια διοίκηση είναι συνολική και δεν αφορά μόνο ένα μέλος.

2.Εκλογή αντιπροσώπων ανάλογα με την δύναμη των μελών 1 προς 10.
Αυτές η 2 κινήσεις κατά τη γνώμη μου μπορούν να υπερασπιστούν το Αυτοδιοίκητο της Ε,Π.Ο, μπορούν να υπερασπιστούν τη διαφάνεια, μπορούν να γκρεμίσουν τη διαπλοκή.

Γιώργος Ψυχογιάννης
Μέλος Διοίκησης Α.Ο. ΙΚΑΡΟΣ
Εκπρόσωπος στην ΕΠΣ Μεσσηνίας