Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

«Βόμβα» το νέο ασφαλιστικό που κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή - Τι είπε ο Γ.Βρούτσης

Ισχυρό crash test αποτελεί για την κυβέρνηση και ξεχωριστά για τα δύο κόμματα που την συνθέτουν, η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που καταθέτει αύριο,Τρίτη, στη βουλή, ο υπουργός Εργασίας.

Ένα νομοσχέδιο .......

που επιβάλλει κατ΄ ελάχιστον νέα μέτρα με τη μορφή περικοπών, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 500 εκατ. η οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, αποτελεί και το ύψος του χρηματοδοτικού κενού της χώρας στον προϋπολογισμό του 2014.

Ωστόσο, το κυβερνών «στρατόπεδο» κυριολεκτικά βράζει, καθώς εκτός από την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία άσκησε ευθέως κριτική και διεμήνυσε ότι δεν θα ψηφίσει άλλα οριζόντια μέτρα, υπάρχουν και άλλοι από τη ΝΔ, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κ.α που δεν είναι βέβαιο ότι θα ευθυγραμμιστούν με την επίσημη θέση του υπουργείου Εργασίας. Το αυτό, προσαυξημένο με την αμφισβήτηση της πολιτικής της κυβέρνησης, ισχύει για το ΠΑΣΟΚ.

Για να κατευνάσει τα πνεύματα επιστρατεύθηκε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, ο οποίος μιλώντας χθες, Κυριακή, στο Mega, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια ηλικίας, όπως υφίστανται σήμερα». Υπήρξε άτεγκτος , διότι ενώ πολλοί το ζητούν, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για αναγνώριση πλασματικών χρόνων μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013 . Επίσης «ομολόγισε» ότι θα μειωθούν τα εφάπαξ του Δημοσίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από 1/1/2014 με την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου εξορθολογίζεται το σύστημα και πράγματι εδώ θα υπάρχει μια απομείωση του εφάπαξ. Δεν είμαι έτοιμος να πω ποσοστό. Θα προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια η προσαρμογή».

Αναφερόμενος στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» (ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες) ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι οι εργοδοτικές εισφορές, θα μειωθούν όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο στα επίπεδα του ΙΚΑ, χωρίς να υπάρξει μείωση συντάξεων.
Ερωτηθείς πώς θα βρεθούν τότε τα 500 εκατ. ευρώ περικοπές, ανέφερε3 ότι θα προέλθουν από:

-Την καταγραφή και των εισφορών για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) από το Δεκέμβριο του 2013.

-Την απευθείας αναγραφή των ποσών των συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις, με στόχο την πάταξη του φαινομένου της μη δήλωσης των πραγματικών ποσών

-Την αναζήτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που θα προχωρά και σε κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

-Τις μηνιαίες διασταυρώσεις των εισφορών που καταβάλλονται μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

-Την επέκταση του προστίμου των 10.550 ευρώ και στους εργοδότες που δεν δηλώνουν εργαζόμενους στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.