Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Πρωτοχρονιάτικη «έκπληξη» το μπόνους των αποδείξεων

Στο τέλος της χρονιάς θα αποφασίζεται ποιες δαπάνες θα έχουν επιστροφή φόρου
Να βάλει τέλος στο χαρτοβασίλειο των αποδείξεων θέλει το υπουργείο Οικονομικών με το σχέδιο που έχει στα σκαριά- προκρίνεται αλλά δεν έχει «κλειδώσει», σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Ειδικοί το κρίνουν ως........

ανεπαρκές για να κλείσει τις τρύπες.

Προβλέπει πάντως πως οι φορολογούμενοι από τις αρχές του επόμενου έτους σταματούν να μαζεύουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα, φούρνους, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης κ.λ.π και συλλέγουν αποδείξεις από επαγγελματίες οι οποίοι, κατά το υπουργείο Οικονομικών, έχουν ροπή προς τη φοροδιαφυγή: γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, γυμναστήρια, και γενικότερα ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Για να περνάνε οι αποδείξεις θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ηλεκτρονικές, δηλαδή ο φορολογούμενος θα πρέπει είτε να έχει χρησιμοποιήσει τη φοροκάρτα- η οποία απέτυχε παταγωδώς- είτε να έχει μπει στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα δημιουργηθεί και να δηλώσει το ποσό, τον ΑΦΜ του πωλητή και την ημερομηνία συναλλαγής. Η εφαρμογή αυτή θα είναι διαθέσιμη και στα κινητά.

Το όφελος που θα έχει ο φορολογούμενος εφόσον μπει σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι ούτε αυτόματο ούτε δεδομένο καθώς στο τέλος κάθε έτους το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες είναι οι «τυχερές» αποδείξεις της χρονιάς...

Η επιστροφή φόρου θα κινείται στο 30% της αξίας της απόδειξης και σε κάποιες περιπτώσεις και στο 40%, σύμφωνα με εισηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.