Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Οι τρεις δρόμοι που οδηγούν στη ρύθμιση των δανείων σας

Το κομμάτι της στεγαστικής πίστης, είναι αυτό που δέχεται σήμερα τις μεγαλύτερες πιέσεις σε ότι αφορά την ομαλή εξυπηρέτηση του, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που καθυστερούν τις μηνιαίες πληρωμές.
Από τα 220 δισ ........

ευρώ που είναι τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων, δάνεια που αντιστοιχούν στα 65δις ευρώ, έχουν βγει σε οριστική καθυστέρηση, δηλαδή δεν έχουν πληρωθεί για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, ενώ δάνεια ύψους 35 δισ ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση από 3-4 μήνες. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Γιώργος Ζανιάς, παραδέχθηκε πως οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει από την αρχή της κρίσης περισσότερα από 800.000 δάνεια. Και ακόμα παραδέχθηκε ότι πολλά από τα ρυθμισμένα «σκάνε» εκ νέου.

Οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δανείου τους, μπορούν να κάνουν τις εξής κινήσεις:

1. Να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα για να βρουν βιώσιμη λύση στην εξυπηρέτηση του δανείου. Η λύση αυτή μπορεί να προβλέπει ένα μικρό κούρεμα σε τόκους υπερημερίας, μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, χαμηλότερο επιτόκιο, προκειμένου η μηνιαία δόση να είναι συμβατή με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

2. Να κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου Ν3869/10 που προβλέπει τη ρύθμιση και τη διαγραφή των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων Στο νόμο Κατσέλη, μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρέμποροι καθώς και έμποροι υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Υπαγωγή στο νόμο σημαίνει ότι ο δανειολήπτης διασφαλίζει την κύρια κατοικία του και την υπόλοιπη περιουσία του –αν έχει- μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση του. Οι οφειλές πάνε σε ρύθμιση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα Ειρηνοδικεία έχουν αποφασίσει ακόμα και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της οφειλής. Τα δάνεια που έχουν προσημείωση υποθήκης (πχ στεγαστικά) τοκίζονται με πολύ χαμηλό επιτόκιο και όχι με τα επιτόκια υπερημερίας. Τα καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες που υπάγονται στο νόμο παύουν να τοκίζονται, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Το δικαστήριο ορίζει το ύψος της δόσης, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, ώστε το δάνειο να εξυπηρετείται κανονικά. Σύμφωνα με το νόμο ο δανειολήπτης πρέπει μέχρι να εκδοθεί απόφαση να καταβάλλει μηνιαίως τουλάχιστον το 10% της οφειλόμενης τελευταίας ενήμερης δόσης, το ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 40 ευρώ/μήνα. Αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή εξαιρετικά χαμηλού εισοδήματος, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει πολύ χαμηλές καταβολές έως και μηδενικές. Σημειώνουμε ότι ο νόμος 3869/2010 δεν αφορά μόνον στεγαστικά δάνεια, αλλά κάθε είδους δάνεια, ακόμα και επαγγελματικά.

3. Η τρίτη επιλογή είναι η υπαγωγή στις διατάξεις του Ν4161/2013 (ψηφίστηκε το καλοκαίρι) και αφορά το Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων. Στον συγκεκριμένο νόμο μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες σε έναν εργοδότη. Με τη διαφορά ότι υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος χρήση του νόμου. Αν λοιπόν ένα νοικοκυριό έχει υποστεί μείωση στο εισόδημα του τουλάχιστον κατά 30% και το ετήσιο εισόδημα του δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ, μπορεί να κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου. Ειδικότερα:

Κάθε καταναλωτής μπορεί να υπαχθεί στο Πρόγραμμα διευκόλυνσης μόνο μια φορά και για μέγιστη διάρκεια 48 μηνών (περίοδος χάριτος).
Στον οφειλέτη του οποίου η αίτηση γίνεται αποδεκτή παρέχεται η αιτηθείσα περίοδος χάριτος κατόπιν της υπογραφής της σύμβασης
Σε άνεργους με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα μέχρι έξι (6) μήνες εντός της περιόδου χάριτος, το οποίο διάστημα δύναται να παρέχεται συνεχόμενο ή τμηματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.