Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Στο 1,30 ευρώ/λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης - Αντιδράσεις και αποχή βενζινοπωλών

Με τιμή 1,30 ευρώ ανά λίτρο θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Πάντως, η κυβέρνηση μελετά τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, αναμένεται ......

να έχει τις επόμενες μέρες στα χέρια του τις εισηγήσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου σχετικά με το επίδομα θέρμανσης. Ο κ. Μαυραγάνης, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Γ. Στουρνάρα, έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να εστιάσουν στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στην αναπροσαρμογή του υπολογισμού της επιδοτούμενης ποσότητας στις πραγματικές καταναλώσεις και στην επιτάχυνση της απόδοσης του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης προς τους δικαιούχους.
Από τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό περίπου 30%.

Σημειώνεται ότι σήμερα το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται άγαμοι με ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ και έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο). Ισχύει, δε, κριτήριο περιουσιακής κατάστασης δηλαδή για να λάβει κάποιος το επίδομα η ατομική ακίνητη περιουσία του δεν πρέπει να είναι αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ για τους άγαμους και των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, τα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 3.000 ή 5.000 ευρώ, ενώ μελετάται και αύξηση του περιουσιακού κριτηρίου, ώστε να ανέλθει στα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο διάστημα θα δοθεί βάρος στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού προκειμένου η απορρόφηση των διαθέσιμων ποσών να μην μείνει σε χαμηλά επίπεδα όπως έγινε στη χειμερινή περίοδο 2012-2013.

Αποχή αποφάσισαν οι βενζινοπώλες

Πάντως, απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», είπε: «Εμείς ζητάμε φθηνότερο πετρέλαιο και όχι στροφή του κόσμου και φέτος σε άλλες ανθυγιεινές μορφές θέρμανσης». Ο κ. Κιούσης, ανέφερε, μάλιστα, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν προ-παραγγελίες.

Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), αποφάσισε να απέχει από τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Το ίδιο θα πράξουν και οι 44 ενώσεις βενζινοπωλών που συμμετέχουν σε αυτήν. Αιτία για την αποχή, είναι τα σοβαρά προβλήματα που, όπως αναφέρουν, παραμένουν άλυτα λίγες ημέρες πριν την έναρξη (15/10) της διάθεσης του πετρελαίου.

«Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν σε τι τιμή θα αγοράσουν, ποιοι θα πάρουν το επίδομα, πώς θα το πάρουν και πότε. Οι βενζινοπώλες δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα διακινηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης» σημειώνει η ΟΒΕ.

Η ΟΒΕ επαναλαμβάνει το αίτημα για μείωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα επίπεδα του 2011, καθώς και κατάργηση του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, «το οποίο δεν έχει λόγο ύπαρξης μετά την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών - εκροών τα οποία καταγράφουν κάθε κίνηση καυσίμου και κατέληξε να είναι ένας ανεξέλεγκτος μηχανισμός επιβολής εξοντωτικών προστίμων χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο».

Ερώτηση 26 βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή

Ερώτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης κατέθεσαν 26 βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια με πρωτοβουλία του βουλευτή Πέλλας Γ. Καρασμάνη, απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Τονίζουν ότι «η συνταγή έχει δοκιμαστεί και δυστυχώς αποδείχτηκε στην πράξη αποτυχημένη», η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης «δεν απέφερε την προσδοκώμενη αύξηση των δημοσίων εσόδων, ενώ επιβάρυνε δυσβάστακτα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και εκ του αποτελέσματος το μέτρο αποδείχθηκε άστοχο». Υποζτηρίζουν ότι με τον διαχωρισμό της χώρας σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες «διαπιστώνονται σοβαρές αδικίες», ενώ τονίζουν ότι η εφαρμογή του συστήματος των επιδομάτων «πέραν του ότι απέτυχε, είχε και αρνητικές επιπτώσεις, όπως την καταστροφική για το περιβάλλον λαθροϋλοτομία αλλά και την μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή δεδομένου ότι η ξυλεία αυτή διακινείται χωρίς τιμολόγια». Ζητούν διεύρυνση των γεωγραφικών κριτηρίων (οι ορεινές περιοχές αλλά και οι νομοί που έχουν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι και προβληματικοί να ενταχθούν στην Α' Ζώνη) και ερωτούν τον κ. Στουρνάρα αν θα δοθεί πετρέλαιο στις ποσότητες που ήδη έχουν καθοριστεί σε όλα τα νοικοκυριά με την τιμή πριν την εξίσωση του φόρου.

ΣΥΡΙΖΑ: Για τιμή, αιθαλομίχλη, λαθροϋλοτομία

Σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος και Ευγ. Ουζουνίδου, τονίζουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «αντί να ορίζει γενική συντονίστρια τη Γ.Γ. του Υπουργείου την κ. Νάντια Γιαννακοπούλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης στις πόλεις, καλό είναι να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Την ώρα που η λαθροϋλοτομία καταστρέφει μεγάλες δασικές εκτάσεις και η ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα είναι τεράστια, επειδή οι πολίτες προκειμένου να θερμανθούν έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό, η κυβέρνηση επιμένει στο απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης –με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου -. Ένα μέτρο που οδήγησε τα νοικοκυριά της χώρας μας, να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια πλευρά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το αγαθό της θέρμανσης και από την άλλη το Δημόσιο να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις φιέστες και να προχωρήσει τώρα στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 0,21 € στα 1.000 λίτρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα 0,90 € περίπου το λίτρο από το 1,30 € που είναι σήμερα. Για το θέμα αυτό αρκεί να συμφωνήσει η κυβέρνηση και να υιοθετήσει τη σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε εκ νέου στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και άλλες διατάξεις που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής».

ΔΗΜΑΡ: Ατελέσφορες οι προτεινόμενες βελτιώσεις

«Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για θέρμανση και κίνηση είναι ένα μέτρο που αποδείχθηκε λανθασμένο. Επιβάρυνε τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, είχε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αρνητική δημοσιονομική επίπτωση.
Oι όποιες προτεινόμενες βελτιώσεις του μέτρου είναι ατελέσφορες. Γιαυτό και πρέπει να καταργηθεί.
Η αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας πρέπει να γίνει μέσα από την ενεργοποίηση των σχετικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ήδη καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση του μέτρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.