Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Ανεστάλη η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Εκ των πραγμάτων «ναυαγεί» το deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank και η κάθε τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί ξεχωριστά, ενώ οι δύο τράπεζες φαίνεται να καταλήγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαίωσε χθες......

ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) προχωρεί κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ το τέλος Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει, είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών γενικές συνελεύσεις μετόχων, για να εγκριθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας, ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Η ανακοίνωση καταλήγει πως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού προγράμματος.

Ανακεφαλαιοποίηση
Από την ανακοίνωση καθίσταται φανερό πως οι δύο τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται χωριστά. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν πως τόσο η ΕΤΕ όσο και η Eurobank ειδοποίησαν την Τράπεζα της Ελλάδος πως είναι απίθανο να μπορέσουν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια (το 10% της συνολικής ανακεφαλαιοποίησής τους) προκειμένου να παραμείνουν ιδιωτικές και άρα καταλήγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα τις ανακεφαλαιοποιήσει, το οποίο μπορεί να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση στη συνέχεια για το μέλλον των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Τούτο σημαίνει πως μπορεί να προκρίνει το ενδεχόμενο συγχώνευσης, αυτόνομης πώλησης των τραπεζών - των ίδιων ή και περιουσιακών τους στοιχείων ή και τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας τους που είναι και το ισχυρότερο ενδεχόμενο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Καθώς οι χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά, οι τραπεζικοί πόλοι θα παραμείνουν τέσσερις, όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός. Σε αυτούς τους πόλους μέσα από διαδικασίες αναμένεται να προσαρτηθούν και οι λοιπές τράπεζες που είτε έχουν σπάσει σε «καλές» και «κακές» όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, όπως επίσης και όποιες από τις άλλες ιδιωτικές τράπεζες δεν καλύπτονται το ΤΧΣ και δεν θα μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Σήμερα οι χρηματιστηριακές αρχές θα αποφασίσουν για την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο όσον αφορά την ΕΤΕ και την Eurobank. Το πλέον πιθανόν είναι οι μετοχές να διαπραγματευτούν κανονικά, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει οι απαραίτητες διευκρινίσεις και ανακοινώσεις από τον εποπτικό φορέα των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε όλους τους τόνους διευκρίνισε πως οι καταθέσεις σε όλες τις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες, κάτι που αποτελεί απόφαση όχι μόνον της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των πιστωτών της χώρας.

Η τρόικα είναι προφανές πως επέμεινε σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο αρχικό χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης για όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες και το οποίο απαιτεί πλήρη ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του Απριλίου.

Η βασική αιτίαση της τρόικας που τελικώς οδήγησε και στο προαναφερόμενο αποτέλεσμα είναι πως ήθελε απτές αποδείξεις πως η συγχώνευση Εθνικής Eurobank, δεν θα δημιουργούσε δημοσιονομικό βάρος και δεν θα επιβάρυνε το έλλειμμα και το χρέος της χώρας δεδομένου του γιγάντιου μεγέθους που αποχτούσε η νέα τράπεζα, η οποία αν δεν κατάφερνε να αντλήσει από ιδιώτες 1,5 δισ. ευρώ θα κατέληγε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι φόβοι των πιστωτών είναι πως θα προέκυπτε επιπλέον βάρος για το προϋπολογισμό.

Γ. Προβόπουλος
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση στήριξε με κάθε τρόπο τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Η λύση ωστόσο που προκρίθηκε ήταν η ξεχωριστή ανακεφαλαιποίησή τους.

Συγχρόνως μέσα από τις διαπραγματεύσεις ανέκυψε και η ανάγκη να τακτοποιηθεί άμεσα και το θέμα των άλλων τραπεζών και κυρίως να λυθεί το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με την απορρόφηση του καλού κομματιού του από κάποιο από τους συστημικούς πόλους. Και αυτή η παράμετρος είχε τη σημασία της, καθώς η συγχώνευση ΕΤΕ και Eurobank δημιουργούσε έναν τραπεζικό γίγαντα και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να απορροφήσουν επιπλέον ενεργητικό από οποιοδήποτε άλλο τραπεζικό σχήμα.

Στην τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, παρόντες ήταν ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος και η διευθύνουσα του ΤΧΣ κ. Σακελλαρίου. Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο κ. Προβόπουλος θα μιλήσει στην ειδική οικονομική επιτροπή της Βουλής για το θέμα της Κύπρου και των κυπριακών τραπεζών και αναμένεται να ερωτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Hmerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.