Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Συνεχίζονται οι καταθέσεις αγροτών για τα εικονικά τιμολόγια

Συνεχίσθηκαν και χθες οι καταθέσεις και οι απολογίες αγροτών και εμπόρων της Τριφυλίας και της Πυλίας για τη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και την παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ από πώληση αγροτικών προϊόντων, η οποία απασχόλησε έντονα τον προηγούμενο χρόνο, όχι μόνο τη Μεσσηνία, αλλά το πανελλήνιο.
Χθες, ενώπιον ανακρίτριας και εισαγγελέα, παρουσιάσθηκαν .........

ένας αγρότης και ένας έμπορος, ενώ προθεσμία για να απολογηθούν αύριο και μεθαύριο πήραν άλλοι δύο αγρότες.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή προφυλακίσθηκε αγρότης από την Τριφυλία για εμπλοκή στην υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια. Συνολικά από την Εισαγγελία Καλαμάτας έχει ασκηθεί δίωξη σε 23 αγρότες, ενώ ως εγκέφαλοι του κυκλώματος που δρούσε σχεδόν στη μισή Ελλάδα έχουν προφυλακισθεί δύο Αθηναίοι και ένας έμπορος από τη Θεσσαλονίκη.

Εικονικά τιμολόγια
Η υπόθεση απασχόλησε μήνες ολόκληρους το ΣΔΟΕ και στα τέλη του Μαΐου πέρυσι, μετά από συνεργασία με τις αρχές αγρότη της Τριφυλίας, ο οποίος όμως επίσης έχει προφυλακισθεί, στήθηκε επιχείρηση και συνελήφθησαν δύο άτομα που με αυτοκίνητο κατευθύνονταν στην Κυπαρισσία. Συγκεκριμένα, ένας 53χρονος και ένας 48χρονος από την Αθήνα, οι οποίοι είχαν πλαστές ταυτότητες και κυκλοφορούσαν με τα ψεύτικά επώνυμα Καραγιώργου και Χατζηπαναγιώτου.
Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υπήρξε και δε βρήκε το ΣΔΟΕ.
Οι δύο απατεώνες συνελήφθησαν και, όπως έχει αποκαλύψει ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, στο κόλπο συμμετείχαν και δεκάδες αγρότες, οι οποίοι εισέπρατταν την επιστροφή ΦΠΑ για λογαριασμό των απατεώνων, έχοντας το δικό τους μερίδιο κέρδους.
Ο έλεγχος των τελευταίων ετών είχε αποδείξει απάτη που ξεπερνούσε τα 10 - 15.000.000 ευρώ.
Παράλληλα, έχει συλληφθεί 41χρονος έμπορος από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» του κυκλώματος.

Νέες απολογίες
Χθες απολογήθηκε ένας έμπορος από την Τριφυλία, ο οποίος, όπως είπε ο συνήγορός του Χρήστος Χρυσός, κατηγορείται για αποδοχή εικονικών τιμολογίων με τζίρο περίπου 500.000 ευρώ και επιδιωκόμενο όφελος από το ΦΠΑ περίπου 55.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο 41χρονος έμπορος από τη Θεσσαλονίκη όφειλε στον πελάτη του χρήματα και του είχε πει πως ο μόνος τρόπος εξόφλησής του ήταν μέσω τιμολογίων. Ο πελάτης του, όμως, δεν προχώρησε στην εκταμίευση των χρημάτων από τα εν λόγω τιμολόγια, καθώς κάτι δεν του «πήγαινε καλά», χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πως ήταν πλαστά.
Επίσης ο αγρότης από την Πυλία κατηγορείται για αποδοχή εικονικών τιμολογίων, με τζίρο που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ και επιδιωκόμενο όφελος από ΦΠΑ περίπου 110.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι άλλος αγρότης τού έδωσε τα τιμολόγια έναντι οφειλής.
Μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, σήμερα το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη του εμπόρου και του αγρότη.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.