Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

«Θέσεις του Περιφερειακού Συμβούλου Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, σχετικά με το σχέδιο "Αθηνά" και το ΑΤΕΙ - Καλαμάτας

Ως Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου της Π.Ε Μεσσηνίας, παρακολουθώ με οργή και αγανάκτηση, όπως και όλος ο Μεσσηνιακός λαός το «ράβε ξήλωνε» στο σχέδιο ¨Αθηνά¨ του Υπουργείου Παιδείας, σε ότι αφορά το ΑΤΕΙ Καλαμάτας. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, τη Δευτέρα 4/3/2013, ήμουν από τους ελάχιστους που είπα, ότι το σχέδιο «Αθηνά» είναι ένα βήμα προς την θετική κατεύθυνση με τα όποια λάθη, παραλείψεις ή και αδυναμίες που μπορεί να έχει μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση και που πρέπει να διορθωθούν.

Επεσήμανα δε, ότι όταν ο Υπουργός Παιδείας, τολμά σε μια .........

εποχή κρίσης μια αναγκαία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πρέπει να αποφεύγει λάθη του παρελθόντος και να λαμβάνει υπόψη του, τις υπεύθυνες προτάσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αυτά που μεταξύ άλλων είπα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα πίστευα βαθειά μέσα μου, γιατί γνώριζα ότι στο ¨τιμόνι¨ του Υπουργείου Παιδείας, βρίσκεται ένας ακαδημαϊκός άνθρωπος ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, που ακούει, έχει άποψη, έχει υπομονή και θέληση, διαθέτει εμπειρία και πολιτική βούληση να αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σοκαρίστηκα όταν ενημερώθηκα την Τρίτη 5/3/2013, ότι εντελώς ξαφνικά και πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο χρόνος της διαβούλευσης που είχε θέσει ο ίδιος ο Υπουργός για να διατυπωθούν οι προτάσεις του ΑΤΕΙ Καλαμάτας και πριν ακόμα καθαρογραφτούν και σταλούν οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, δόθηκε αιφνιδιαστικά στην δημοσιότητα η τελική πρόταση του σχεδίου ¨Αθηνά¨, εκτάκτως εισάγεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για συζήτηση προκειμένου να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή, γράφοντας έτσι στα παλαιότερα των ¨υποδημάτων τους¨ αποφάσεις θεσμικών οργάνων της πολιτείας, τις οποίες απόψεις σημειωτέων είχε ζητήσει ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας.

Τέτοιες νοοτροπίες θυμίζουν άλλες εποχές! Θυμίζουν εποχές ¨αποφασίζομεν και διατάσομεν¨! Δεν τις υιοθετώ, δεν με εκφράζουν, δεν τις δέχομαι, έχουν περάσει ανεπιστρεπτοί και σίγουρα θα με βρουν τουλάχιστον εμένα απέναντί τους. Τέτοιου είδους ¨πολιτικάντικα παιχνίδια¨, με ¨ψεύτικες υποσχέσεις¨ , είναι απαράδεκτα να παίζονται στην πλάτη των Μεσσήνιων και εγώ τουλάχιστον δεν τα δέχομαι.
Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τις υποσχέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 5/2/2013, σε όλα τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μεσσηνίας (Ελευθερία, Θάρρος, Φωνή, Βest TV, Ν.Ε.Τ, Μεσόγειος, διαδίκτυο), κ.α, του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Αρβανιτόπουλου, την ημέρα επαφών που είχε με Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους του Νομού μας και την Διοίκηση σχετικά με το ΑΤΕΙ Καλαμάτας.
Αυτές οι υποσχέσεις και δεσμεύσεις, περίμενα από την υπεύθυνη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ως πολίτης της Μεσσηνίας και ως μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, να προταθούν στο τελικό κείμενο του σχεδίου Άθηνά¨ στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, και όχι οι αντι-ακαδημαϊκές, αντι-αναπτυξιακές, και αστήριχτες προτάσεις που δημοσιεύτηκαν και βάζουν ουσιαστικά ¨νάρκη¨ στο εκπαιδευτικό σύστημα, να παίρνουν το δρόμο μέσω της επιτροπής προς τη Βουλή.

Αυτές οι απαράδεκτες και προκλητικές για την κοινωνία της Μεσσηνίας, προτάσεις του Υπουργού Παιδείας, πρέπει να αλλάξουν. Υπάρχουν δίκαιοι, βάσιμοι και αντικειμενικοί λόγοι που επιμένουμε:

1ον. Γιατί στο ΑΤΕΙ Καλαμάτας, δαπανήθηκαν κατά το παρελθόν από όλες τις Κυβερνήσεις πολλά εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα του Ελληνικού λαού για υποδομές, εξοπλισμό και λοιπές δράσεις, που είχαν την στήριξη τότε του Μεσσήνιου Βουλευτή και Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξή του.
2ον. Γιατί το ΑΤΕΙ Καλαμάτας, το έχει ανάγκη ο τόπος και μετεξελισσόμενο σε ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, θα συνενώνει τον ακαδημαϊκό χάρτη, με τον αναπτυξιακό χάρτη της περιφέρειας, προκειμένου Πανεπιστήμιο & ΑΤΕΙ να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας υπεύθυνης πολιτικής που θα υπηρετεί τους συλλογικούς στόχους μιας σύγχρονης παιδείας.

3ον. Γιατί όλοι οι παράγοντες και φορείς του τόπου, συμφωνούν με την άποψη του Συμβουλίου του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, ότι οι προτεινόμενες αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας, επιφέρουν συρίκνωση κατά 40% στον αριθμό των τμημάτων του ΑΤΕΙ Καλαμάτας (5 τμήματα από 8) και ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητά του, καθώς και για τη θέση των Ακαδημαϊκών οργάνων του, ότι μόνο οι αλλαγές που προτείνονται από αυτά ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ένα ΑΤΕΙ Πελοποννήσου που δομείται σύμφωνα με σαφή κριτήρια και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και της περιφέρειας.

Προσωπικά, καλώ τον Υπουργό Παιδείας, όσο υπάρχει ακόμα χρόνος, να αναθεωρήσει τις λάθος απόψεις του, να υιοθετήσει τις προτάσεις της Διοίκησης του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, να αφουγκραστεί την κοινωνία και τους φορείς της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υπεύθυνος παράγων της μελλοντικής ¨ταφόπλακας¨ του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, με ότι αυτό συνεπάγεται ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά για το Νομό μας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τέλος, ας αναλογιστούμε ΟΛΟΙ τις δικές μας ευθύνες και να αντιδράσουμε όσο είναι καιρός τώρα, να κινητοποιηθούμε γρήγορα για να μην περάσουν τα ανεύθυνα και απαράδεκτα σχέδια του Υπουργού Παιδείας. Η παραίτηση όλων των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης του Νομού μας, πρέπει να αποτελέσει το πρώτο ηχηρό μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλους αυτούς που θέλουν να παίξουν ¨παιχνίδια¨ στην πλάτη του Μεσσηνιακού λαού, της ανάπτυξης της περιοχής μας που είναι συνυφασμένη με το μέλλον των παιδιών μας. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, το απαιτούν οι καιροί, το έχει ανάγκη η κοινωνία, το θέλουν οι πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και μας εμπιστεύτηκαν τις θέσεις που κατέχουμε.

Το δρόμο τον άνοιξαν ήδη τα παιδιά, οι σπουδαστές του ΑΤΕΙ Καλαμάτας και οι σπουδαστικοί σύλλογοι, που ενωμένοι προχωρούν από σήμερα σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να μην περάσει η λάθος ¨συνταγή¨ του Υπουργού Παιδείας. Πρέπει να τους στηρίξουμε, όχι από τα γραφεία μας με δηλώσεις και μεγάλα λόγια, αλλά δίπλα και κοντά τους, στο δρόμο, στις καταλήψεις, στις πορείες, γιατί τότε σίγουρα και όχι μόνο θα μας ακούσουν αυτοί που κάνουν τους ¨κουφούς¨ στην Κυβέρνηση, αλλά και θα επανορθώσουν τα λάθη τους πριν βρεθούν προ πολλών δυσάρεστων καταστάσεων και εκπλήξεων.

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου
Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.