( ΜΑΘΗΜΑ 1ο)
Καθημερινά εργάζεστε με κάποιον υπολογιστή ο οποίος καλείται από όλους Προσωπικός Υπολογιστής η PC (Personal Computer). Όμως πόσο καλά γνωρίζετε τον υπολογιστή σας και τι είναι αυτό που τον κάνει τέλος πάντων τόσο προσωπικό;
Ο υπολογιστής του.......
σπιτιού σας είναι σίγουρα προσωπικός. Σας ανήκει, είναι δικός σας. Σε αυτά υπάρχουν αποθηκευμένα τα οικονομικά στοιχεία σας, επιστολές, ίσως και το ημερολόγιο σας με λίγα λόγια, τα πράγματα δεν γίνονται πιο προσωπικά. Προσωπικός υπολογιστής, όμως, είναι πιθανόν και ο υπολογιστής της δουλειάς σας, ο οποίος ανήκει στην εταιρεία σας και ίσως χρησιμοποιείται από πέντε διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για προσωπικό υπολογιστή;
Ένας από τους λόγους που ο υπολογιστής της δουλειά σας ονομάζεται προσωπικός υπολογιστής οφείλεται στην γενική ιστορία των υπολογιστών.
Οι μέρες όπου δεν υπήρχε σε κάθε γραφείο ένας υπολογιστής μετατρέπονται σε μακρινές αναμνήσεις. Για μένα, η ανάμνηση τέτοιων ημερών είναι σαν την ανάμνηση των ασπρόμαυρων ταινιών. Δεν έχει σημασία πριν πόσο καιρό γυρίστηκε μια ασπρόμαυρη ταινία, αφού έτσι και αλλιώς δείχνει παλιά. Ακόμη και όταν οι υπολογιστές άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους σε γραφεία, αυτό γινόταν σε πολύ συγκεκριμένα μέρη, όπως τράπεζες, και ασφαλιστικές εταιρείες. Οι πράσινες φωτεινές οθόνες που τρεμόπαιζαν, εμφάνιζαν μόνο τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες των πελατών. Ισως να θυμάστε έναν τέτοιο υπολογιστή στο δικό σας γραφείο, η στο γραφείο κάποιου δικού σας προσώπου. Ωστόσο, δεν υπήρχε τίποτε το προσωπικό σε αυτόν.
Όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι υπολογιστές που ονομάστηκαν προσωπικοί στο τέλος της δεκαετίας του 1970, το όνομα είχε τη σημασία 'όχι υπολογιστής εταιρείας'. Οι εταιρείες όχι απλώς δεν τους έβλεπαν ως κάτι χρήσιμο, αλλά δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με αυτούς. Η προσαρμογή του χρώματος της οθόνης και των ήχων που παρήγαγε ο υπολογιστής ήταν απλώς κάτι το αστείο. Το να γράψεις όμως δικά σου προγράμματα με τα οποία ο υπολογιστής θα κάνει αυτά που εσύ θέλεις να κάνει ήταν κάτι σημαντικό, το οποίο εκείνη την εποχή δεν ήταν εφικτό.
Μόνο κάποιοι διορατικοί άνθρωποι τριών εταιρειών, της IBM, της Microsoft, και της Apple Computers, συνειδητοποίησαν ότι ο υπολογιστής που θα μπορούσε να ελέγχεται πραγματικά από οποιονδήποτε - ένας πραγματικός προσωπικός υπολογιστής - ήταν αυτό που περίμεναν οι επιχειρήσεις.
Ο υπέροχος τρόπος λειτουργίας του υπολογιστή.
Κάπου παραπάνω ανέφερα τη Microsoft. Η εταιρεία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της οικογένειας των PC - ίσως και πιο σημαντικό και από το ρόλο της Intel, της εταιρείας που κατασκευάζει τα τσιπ τα οποία βρίσκονται στην καρδιά σχεδόν κάθε υπολογιστή. Η IBM δημιούργησε ένα σημαντικό πρότυπο υπολογιστών, επιλέγοντας τη Microsoft ως δημιουργό του λογισμικού που ονομάζεται MS-DOS
Λειτουργικό σύστημα είναι μια συλλογή λογισμικού που ελέγχει τον τρόπο συνεργασίας των διαφόρων τμημάτων υλικού ενός υπολογιστή.
Σε συντομία, το λειτουργικό σύστημα είναι ένας ενδιάμεσος ανάμεσα στο υλικό του υπολογιστή και στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε για να κάνετε τη δουλειά σας. Ισως να μην το σκέπτεστε με αυτόν τον τρόπο, όμως το λειτουργικό σύστημα στην πραγματικότητα είναι λογισμικό, το οποίο γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στο υλικό του υπολογιστή και στο υπόλοιπο λογισμικό- τα προγράμματα σας και τα δεδομένα σας.
Η συνεργασία ανάμεσα στο υλικό του υπολογιστή και στο λειτουργικό του σύστημα συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη των υπολογιστών.
Παρακάτω παραθέτω μια σύντομη λίστα των πιο συνηθισμένων εργασιών που κάνουμε στις μέρες μας με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι οποίες φάνταζαν ως επιστημονική φαντασία μια η δυο δεκαετίες πριν.
Λήψη και επεξεργασία ψηφιακών φωτογραφιών που συναγωνίζονται ως προς τη ποιότητα το φιλμ.
Διαχείριση χιλιάδων συναλλαγών από οπουδήποτε, μέσω μιας απλής τηλεφωνικής γραμμής.
Δυνατότητα ταυτόχρονης εργασίας στο ίδιο έργο με πολλούς συνεργάτες διασκορπισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο, με συζήτηση σε πραγματικό χρόνο.
Επεξεργασία ψηφιακού βίντεο εκπληκτικής ποιοτητας.
Αποθήκευση ταινιών υψηλής ποιότητας σε δίσκους DVD.
Δυνατότητα πλήρους αλληλεπιδραστικής διδασκαλίας με 'ζωντανές' πανεπιστημιακές τάξεις, όπου ο καθηγητής βρίσκεται στο γραφείο του και οι μαθητές σε διάφορα σημεία της χωράς.
Δυνατότητα σύνθεσης, εκτέλεσης, παραγωγής, εγγραφής, και διανομής των μουσικών σας έργων χωρίς να σηκωθείτε από το γραφείο σας..
Το λειτουργικό σύστημα είναι αυτό που κάνει δυνατά και πρακτικά όλα αυτά που πραγματοποιούμε με το PC. Χωρίς να είναι λάθος, μπορούμε να πούμε ότι το λειτουργικό σύστημα είναι το PC. Φυσικά είναι αυτονόητο ότι το υλικό διαδραματίζει και αυτό το ρόλο του. Επειδή όμως το υλικό του υπολογιστή μπορεί να λειτουργεί με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, είναι πιο σωστό να θεωρούμε το λειτουργικό σύστημα ως ένα από τα βασικά τμήματα του υπολογιστή.
Τα μέρη του υπολογιστή
Αυτό που χαρακτηρίζει ένα PC ως προσωπικό υπολογιστή είναι η ελευθερία που σας δίνεται να επιλέξετε τα εργαλεία που θα χρησιμοποιείτε, και να προσαρμόζετε τον τρόπο λειτουργίας του. Και πιστέψτε με, οι επιλογες που έχετε είναι πάρα πολλές. Την τελευταία φορά που μπήκα σε ένα κατάστημα υπολογιστών, είδα πάνω από 20 κάρτες γραφικών στα ράφια. Η ιδία πληθώρα υπήρχε και στα ράφια των οθονών, των μόντεμ, και των καρτών ήχου. Επίσης είχε πάνω από 15 διαφορετικούς τύπους ποντικιών. Ευτυχώς όμως ο,τι εξάρτημα και να επιλέξετε θα είναι πλήρως συμβατό με τα υπόλοιπα.
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Το PC σίγουρα είναι ένα σύνολο συσκευών υλικού και λογισμικού, όπου όλα λειτουργούν αρμονικά. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, οι σχέσεις μεταξύ των μερών ενός υπολογιστή πρέπει να καθοριστούν με αρκετή προσοχή και γνώση όσον αφορά τις ενέργειες που κάνετε, και με αρκετή διορατικότητα σχετικά με το τι θα χρειαστείτε στη πορεία. Αντίθετα όμως με τις ανθρώπινες σχέσεις, αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα εξάρτημα, αυτό δε θα σας ζητήσει να πάψετε να χρησιμοποιείτε τα υπόλοιπα, μπορείτε να κάνετε, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, όποια επιλογή θέλετε. Και με λίγη προσοχή, το PC σας μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από ένα απλό σύνολο εξαρτημάτων.
Οι παρακάτω δυο συμβουλές αποτελούν κλειδιά για τη μέγιστη αξιοποίηση του υπολογιστή σας.
Επιλέξτε εξαρτήματα που είναι συμβατά με άλλα εξαρτήματα.
Ρυθμίστε με ακρίβεια τα εξαρτήματα που θα επιλέξετε ώστε να αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις βασικές συσκευές που υπάρχουν σε κάθε υπολογιστή. Οι παρακάτω περιγραφές αναφέρονται σε συνηθισμένους επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop PC), όμως τα ιδία ισχύουν και για τους φορητούς υπολογιστές (notebooks)
Γιάννης Πετσέλης
Ηλεκτρονικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.