Έκκληση στην Πολιτεία να δώσει ποσοστό κέρδους 10% επί της τιμής των εντύπων απευθύνει το Δ.Σ.του Σωματείου Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής.
Οι αποκαλύψεις........
αναφορικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν τους περιπτερούχους συνεχίζονται, με το Σωματείο Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής να ανοίγει αυτή τη φορά το καυτό θέμα της διανομής των εφημερίδων. Τα μέλη του Δ.Σ του Σωματείου, Γιώργος Δούκας, Ηλίας Δημητρίου, Αναστάσιος Τσεσμελής, Κωνσταντίνος Αλεξίου και Γαβριήλ Στεργίου, μιλούν για όλα Στο ΧΩΝΙ και καταγγέλλουν τα πάντα.
Ερωτ: Υπάρχουν πολλά παράπονα αναφορικά με το θέμα της πώλησης περιοδικών και εφημερίδων. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Γαβριήλ Στεργίου: «Το ποσοστό μας παραμένει στο 6%, ενώ θα έπρεπε να είναι 10%. Θεωρούμε πως αυτό το ποσοστό που μας δίνουν, είναι εγκληματικό, καθώς για μία ακόμη φορά ευνοούνται στις πλάτες μας άλλοι.
Ερωτ: Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Γαβριήλ Στεργίου: Συνήθως τα πρακτορεία διανομής μας φέρνουν άλλο αριθμό εφημερίδων από αυτόν που αναγράφεται στα χαρτιά. Επίσης, σε άλλους πηγαίνουν περισσότερα φύλλα και σε άλλους λιγότερα. Γίνονται διακρίσεις. Πολλές φορές πηγαίνουν αρκετά φύλλα σε κεντρικά σημεία, για διάφορους λόγους και αν ένας απλός περιπτεράς ζητήσει τον λόγο, στοχοποιείται.
Ερωτ: Υπάρχουν εφημερίδες που προωθούνται περισσότερο;
Αναστάσιος Τσεσμελής: Δεν έχει να κάνει μόνο με τις εφημερίδες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα περιοδικά. Μας φέρνουν «λιμνάζοντα» περιοδικά. Τα δίνουν σε εμάς, επειδή δεν θέλουν να τα έχουν στις αποθήκες τους. Υπάρχουν φορές που έχουμε ξεπουλήσει κάποιες εφημερίδες την προηγούμενη ημέρα και την επόμενη, αντί να μας φέρουν περισσότερα κομμάτια, μας φέρνουν λιγότερα. Έτσι, όταν ο πελάτης μας θα έρθει μια-δυο φορές και δεν θα έχουμε την εφημερίδα που θέλει, δεν θα ξανάρθει σε εμάς. Θα πάει αλλού.
Ερωτ: Τι ακριβώς συμβαίνει με τις εφημερίδες που προσφέρουν δώρα;
Γιώργος Δούκας: Μέχρι τη στιγμή που ο υφυπουργός κ. Κεδίκογλου έβγαλε την εγκύκλιό του, υπήρχε ένα καθεστώς που λειτουργούσε με νόμους του 1936 και του 1947. Υπήρχε ένα συνδικάτο εφημεριδοπωλών, που είχαν ένα είδους κληρονομικής βασιλείας. Όλα αυτά τα χρόνια εκείνοι έκαναν κουμάντο στους εφημεριδοπώλες. Είχαν ζώνες, έπαιρναν και παίρνουν 18.5% συν ΦΠΑ ως έκπτωση από τα πρακτορεία διανομής Τύπου. Είδαν όμως κάποια στιγμή τα συμφέροντα αυτά οι εκδότες και τους σταμάτησαν.
Ηλίας Δημητρίου: Από την ώρα που βγήκε η διάταξη για την απελευθέρωση του Τύπου, αυτόματα με άλλη εσωτερική εγκύκλιο, τα πρακτορεία μαζί με τους εφημεριδοπώλες κλείδωσαν το επάγγελμα. Αυτό επειδή ένας εφημεριδοπώλης δεν μπορεί να πουλήσει σε άλλα σημεία, εκτός εκείνων που προμήθευε πριν. Ο περιπτεράς λοιπόν δεν έχει το δικαίωμα επιλογής εφημεριδοπώλη, που σημαίνει πως δεν είναι ανοικτό το επάγγελμα.
Ερωτ: Η αλλαγή αυτή όμως τι έφερε στα περίπτερα;
Γιώργος Δούκας: Για τα περίπτερα δεν άλλαξε τίποτα! Δεν άλλαξε αυτό που ο κ. Κεδίκογλου έλεγε. Κατάργηση των ζωνών και άπαντες να παίρνουν ένα 50%. Ισχύει ακόμη το ίδιο στα δικαιώματά μας. Αυτό καταγγέλλουμε...
Ερωτ: Ποια είναι τα άλλαπροβλήματα σας;
Γιώργος Δούκας: Η διακίνηση προϊόντων με τη μορφή δώρου, υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και με αυτό κάνουν ξέπλυμα χρήματος. Αγοράζουν αντικείμενα με ΦΠΑ στο 23%, πουλάνε την εφημερίδα με 6.5% και στη συνέχεια παίρνουν επιστροφή Φ.Π.Α. Είναι ένα γνωστό παιχνίδι. Στο εξωτερικό αυτό απαγορεύεται. Τώρα που έπεσαν οι πωλήσεις τους, αντιλαμβάνονται πως δεν έγινε μόνο λόγω του ίντερνετ, αλλά και επειδή δεν μας προστάτεψαν. Δεν ζητάμε το κέρδος που έχουν τα πρακτορεία. Ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε από τη διανομή.
Ερωτ:Τι θα έφερνε μια αλλαγή στο κέρδος των περιπτέρων από τον Τύπο;: Θα ήταν μεγάλη η διαφορά.
Γιώργος Δούκας: Είναι άλλο το να σου δίνουν επιπλέον 4% στην καθημερινότητα. Αν είχαμε το κίνητρο του 10% στον Τύπο, τότε θα τον προωθούσαμε και θα προστατεύαμε διαφορετικά. Δεν μας έδωσαν τα κίνητρα. Εμείς αυτό ζητάμε.
Ερωτ:Το πρόβλημα με τα πρακτορεία τελειώνει εδώ;
Γιώργος Δούκας: Ένα ακόμη θέμα είναι το ότι δεν υπάρχουν έγγραφα με τα οποία κινούνται τα έντυπα. Δεν υπάρχουν κανονικά Δελτία, αλλά μπακαλοτέφτερα. Γιατί να μην υπάρχουν κανονικά δελτία επιστροφών, όπως γίνεται με τον ξένο Τύπο; Πολλά μπορούν να μαγειρεύονται... εσύ ως ΧΩΝΙ πως μπορείς να ελέγξεις που ακριβώς πήγαν τα φύλλα σου; Με μπακαλοτέφτερο ή με επίσημο έγγραφο;
Ερωτ: Υπάρχουν όμως και προβλήματα με την εφορία σε περιπτώσεις κλοπών...
Γεώργιος Παξιμάδης.: Ναι... Είναι ένα τρομερό. Αν μας κάνουν διάρρηξη, η εφορία δεν μας απαλλάσσει από τα κλοπιμαία. Αυτό σημαίνει πως η εφορία θα με φορολογήσει σαν να έχω πουλήσει όλα τα προϊόντα που θα μου κλέψουν.
Αναστάσιος Τσεσμελής.: Το έχω βιώσει αυτό. Η εφορία δεν δέχθηκε το χαρτί από την αστυνομία και φορολογήθηκα... κανονικότατα! Άλλο θέμα είναι αυτό της ασφάλειας. Ρώτησα και έμαθα πως έχουμε μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας από πυροσβέστες και αστυνομικούς. Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να μας σκοτώσουν!
Ερωτ: Τι έχει συμβεί με τις αλλαγές στον τομέα του χονδρεμπορίου τσιγάρων;
Γιώργος Δούκας: Αλλάζει και καταργείται το χονδρεμπόριο στην Ελλάδα. Από τις 120 επιχειρήσεις που υπήρχαν σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη θα μείνουν 15. Μόνο στο νομό Αττικής η κατανάλωση του τσιγάρου είναι 1.3-1.4 δις ευρώ για όλες τις καπνοβιομηχανίες. Αυτός ο τζίρος από 120 χονδρεμπόρους μεταφέρεται σε 15 αντιπροσώπους. Με το «κλείσιμο» 105 επιχειρήσεων θα υπάρξει έκρηξη της ανεργίας. Υπολογίζω πως εμείς ως κλάδος θα έχουμε ένα ποσοστό αύξησης στα λουκέτα της τάξης του 50%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.