Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

5 κοινά λάθη στην αγορά υπολογιστή

Οι περισσότεροι από εμάς όταν έρχεται η ώρα να αναβαθμίσουμε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας η να αγοράσουμε έναν καινούργιο, δεν δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες, γεγονός που στο μέλλον μπορεί να μας προκαλέσει αρκετά προβλήματα.
Τα περισσότερα.......

λάθη οφείλονται στην έλλειψη γνώσης. Είναι εύκολο να πάρετε μια λάθος απόφαση κατά την αγορά, όταν δεν είστε γνώστης του αντικειμένου. Ακόμα και αν έχετε διαβάσει πολλούς οδηγούς για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα κάνετε ακόμα μερικά λάθη. Έτσι, αντί να σας πούμε τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ενός υπολογιστή, εδώ θα βρείτε μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε.

Αγορά επεξεργαστή

Ο επεξεργαστής, επίσης γνωστός ως CPU, είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή. Χειρίζεται όλους τους υπολογισμούς και τις λειτουργίες του συστήματος. Μια βασική αλήθεια είναι ότι μια ταχύτερη CPU ( δηλαδή υψηλότερο MHz /GHz) θα οδηγήσει σε ένα πιο γρήγορο σύστημα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η επίδοση μιας CPU δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τους αριθμούς μόνο. Για παράδειγμα, μια AMD CPU και ένας επεξεργαστής Intel Core μπορεί και οι δυο να είναι χρονισμένοι στα 2.5 GHz με 4 πυρήνες ο καθένας, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί ο ένας να αποδίδει πολύ καλύτερα από τον άλλο. Γιατί; Και οι δυο επεξεργαστές μπορούν να λειτουργήσουν σε 2.500.000.000 κύκλους ανά δευτερόλεπτο, αλλά η τεχνολογία του επεξεργαστή Intel Core κάνει μεγαλύτερη χρήση από κάθε κύκλο, έτσι στην πραγματικότητα αποδίδει καλύτερα.
Εν συντομία: Μην κοιτάτε μόνο τους αριθμούς. Για να μάθετε ποια CPU είναι η καλύτερη για σας, θα χρειαστεί να κάνετε πρώτα κάποια σχετική έρευνα.

Αγορά μνήμης RAM

Όπως και με τη CPU, οι καταναλωτές επιλέγουν συχνά RAM με βάση τους αριθμούς. Έτσι κι αλλιώς, 8 GB μνήμης RAM είναι υπέρ αρκετά, έτσι δεν είναι; Όχι ακριβώς. Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερη μνήμη RAM, τόσο μεγαλύτερες οι επιδόσεις του υπολογιστή σας, αλλά θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα τσιπ μνήμης RAM έχουν μια εσωτερική ταχύτητα. Τα 8 GB μνήμης RAM που τρέχουν στα 1000 MHz, θα είναι πιο αργά από ότι 8 GB μνήμης RAM που τρέχουν στα 1333 MHz.
Εν συντομία: Η μνήμη RAM είναι ένα από τα φτηνότερα εξαρτήματα ενός υπολογιστή, αλλά μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε μεγάλο ποσοστό. Συνυπολογίστε όχι μόνο το μέγεθος αλλά και την ταχύτητα, επιλέγοντας το καλύτερο αλλά και οικονομικό για εσάς.

Αγορά σκληρού δίσκου.

Συχνά οι καταναλωτές κρίνουν την αξία ενός σκληρού δίσκου με βάση τον όγκο των δεδομένων που μπορεί να φιλοξενήσει. Σήμερα, οι «καλύτεροι» σκληροί δίσκοι έχουν προχωρήσει σε μεγέθη terabytes και αρκετοί καταναλωτές σκέπτονται ότι 2ΤΒ είναι αυτομάτως καλύτερα από 500 GB. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι σκληροί δίσκοι δεν έχουν μόνο μέγεθος αλλά και ταχύτητα. Ακούγεται γνώριμο, έτσι δεν είναι; Οι σκληροί δίσκοι που περιστρέφονται με 5400 RPM είναι αρκετά πιο αργοί από ότι εκείνοι στα 7200 η 11000 RPM, και αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση στα δεδομένα στο σκληρό δίσκο θα είναι πολύ αργή. Οι σκληροί δίσκοι είναι γνωστό εμπόδιο στην απόδοση ενός συστήματος, συνεπώς, αγοράζοντας κάποιον με μεγάλη ταχύτητα είναι μια καλή επένδυση. Παράλληλα να επισημάνουμε πως οι σκληροί δίσκοι είναι το εξάρτημα του υπολογιστή που είναι πιο επιρρεπές σε βλάβη.
Εν συντομία: Η χωρητικότητα είναι σημαντική, αλλά το ίδιο και η ταχύτητα και η διάρκεια ζωής. Αν χρειάζεστε ένα γρήγορο σύστημα, δώστε βάση στην ταχύτητα και όχι στο μέγεθος. Επίσης, μάθετε για τη διάρκεια ζωής του μοντέλου.

Αγορά οθόνης

Για τον μέσο καταναλωτή σημασία έχει μόνο το μέγεθος. Όταν ψάχνετε για οθόνη, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια πληθώρα προδιαγραφών που μπορείτε να επιλέξετε. Από το μέγεθος της οθόνης, τον τύπο, την αναλογία αντίθεσης τη συχνότητα ενημέρωσης το βάθος χρώματος κλπ. Οι περισσοτερες από αυτές τις προδιαγραφές μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Αν δεν είστε ειδικός, τότε μάλλον δεν θα παρατηρήσετε τη διάφορα μεταξύ των ιδιοτήτων της εικόνας, την αναλογία αντίθεσης τη διαφορά LED-LCD και άλλα χαρακτηριστικά. Ωστόσο θα μετανιώσετε με την αγορά μιας οθόνης που δεν θα έχει τις σωστές θύρες η που έχει έντονη αντανάκλαση.
Εν συντομία: Εξετάστε το μέγεθος, αλλά και τις πτυχές μιας οθόνης που θα επηρεάσουν την καθημερινή χρήση της. Βεβαιωθείτε ότι έχει καλή διάρκεια ζωής. Αν μπορείτε, δείτε τη σε ένα κατάστημα, ώστε να δείτε πως αποδίδει.

Οι εκπτώσεις δεν είναι πάντα συμφέρουσες

Είτε αγοράζετε ένα εξάρτημα είτε ένα πλήρες σύστημα, η τιμή πώλησης μπορεί να είναι παραπλανητική. Για παράδειγμα , ας υποθέσουμε ότι μια επιχείρηση λέει στην ιστοσελίδα της ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε 50% για την αγορά μιας οθόνης. Μερικές φορές, αυτή η διαφορά τιμών είναι μεταξύ της τιμής πώλησης και της αρχικής τιμής και όχι της τιμής πώλησης και της τρέχουσας τιμής αγοράς. Παραδείγματος χάρη, μια οθόνη μπορεί να είχε αρχική τιμή στα 300 ευρώ και τώρα μπορείτε να την αγοράσετε 100 ευρώ με την έκπτωση και έτσι φαίνεται σαν να κερδίζετε 200 ευρώ. Αλλά αν η οθόνη έχει κυκλοφορήσει εδώ και ένα χρόνο και η τρέχουσα τιμή αγοράς της είναι 150 ευρώ, τότε κερδίζετε μόνο 50 ευρώ. Μια άλλη περίπτωση είναι όταν δυο αντικείμενα είναι σε προσφορά. Το κάθε ένα είναι σαφώς καλύτερο στον τομέα του, αλλά μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα από την αγορά εκείνου με τα λιγότερο καλά χαρακτηριστικά. Βεβαίως, σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλύτερα μα δώσετε τα επιπλεον χρήματα.

Εν συντομία: Το φθηνότερο ναι μεν είναι καλύτερο για το πορτοφόλι σας, αλλά μερικές φορές η διαφορά στην απόδοση δεν αξίζει τον κόπο. Η καλή έρευνα θα σας προσφέρει και το καλύτερο κέρδος. Αν μπορείτε να επεκτείνετε τις γνώσεις σας και να αποφύγετε αυτά τα λάθη, τέλεια. Εάν δεν μπορείτε, τότε θα μπορούσατε να ζητήσετε βοήθεια για την αγορά ενός υπολογιστή από ένα φίλο σας η κάποιο συνάδελφο που πιθανώς να γνωρίζει κάποια πράγματα παραπάνω.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

2 σχόλια:

  1. ολα αυτα τα κινεζικα intel core μνημες δισκους σκληρους μαλακους καντετα πιο κατανοητα γιατι δεν εχουμε ολοι ηλεκτρονικο μυαλο για να μαθουμε και εμεις τι να αγοραζουμε εκτος να παμε να ξεμπαζωσουμε τον καιαδα να πεσουμε μεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ24 Μαρτίου 2013 στις 7:11 μ.μ.

    Για σενα φιλε αναγνωστη του filiatranews και για ολους που θελετε απλα μαθηματα θα ετοιμασω ενα η περισσοτερα αρθρα και θα τα δωσω στο filiatranews ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.