Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Η πιστοποίηση στην εκπαίδευση ''κλειδί'' για την αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Με την εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης Υ.Α. Υ1γ/Γ.Π/ οικ. 96967/8-10-2012 (ΦΕΚ 2718, τ.β΄, 8-10-2012) που αφορά τόσο την ίδρυση νέων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και την λειτουργία των υφιστάμενων προβλέπονται πλέον μια σειρά από νέα προαπαιτούμενα .
Ανάμεσα τους ......

το βασικότερο από αυτά είναι η πιστοποιημένη εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων .

Mε βάση την ισχύουσα νομοθεσία ΥΑ 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007 πρέπει να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά όλοι οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοισε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που χειρίζονται ή έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή ποτά, για την εφαρμογή των σχετικών οδηγών ορθής υγιεινής πρακτικής.
Από τα παραπάνω απορρέουν υποχρεώσεις και νομικές ευθύνες των επιχειρηματιών σε περιπτώσεις που κατά τους ελέγχους :
1. κατά την αδειοδότηση με τον έλεγχο των Εποπτών Δημόσιας Υγείας των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων
2. Κατά τους έκτακτους ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών όπως οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας , οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ, οι επιθεωρητές των Δ/νσεων Κτηνιατρικής & Εμπορίου .
3. Κατά την ανάπτυξη συστημάτων αυτοελέγχου HACCP & ISO μιας και είναι βασικό προαπαιτούμενο αυτών .

Πλέον το πιστοποιητικό εκπαίδευσης του υπεύθυνου της επιχείρησης από πιστοποιημένο για το αντικείμενο εκπαίδευσης φορέα όπως είναι ο ΠΑΣΚΕΔΙ , είναι απαραίτητο κατά τον έλεγχο της αδειοδότησης , και η έλλειψη του οποίου θα οδηγεί δίχως άλλο στην απόρριψη και επιστροφή του φακέλου .
Ο ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ. στην προσπάθειά του να βρίσκεται κοντά στους επιχειρηματίες – μέλη του διοργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης του ΕΦΕΤ σε πρόγραμμα κατάρτισης στην Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων επιπέδου 1, διάρκειας 10ωρών (2 ημέρες Χ 5 ώρες την ημέρα) και αφορούν στην κατάρτιση απλών χειριστών τροφίμων.
Προκειμένου να βοηθήσουμε όλο τον κλάδο να πιστοποιηθεί και εν όψει οικονομικής κρίσης συρρικνώσαμε τις απαιτήσεις όλων και καταλήξαμε στην χαμηλότερη αμοιβή σε όλη τη χώρα. Ναι λοιπόν ο ΠΑΣΚΕΔΙ είναι ο πιο φθηνός, γιατί ζει στο ‘’σήμερα’’ κι αυτό πανεύκολα θα αποδεικνύεται, όταν αφού ζητήσουν τιμές από παντού, καταλήξουν στον ΠΑΣΚΕΔΙ.
Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το κόστος για τα σεμινάρια αυτά και προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα εκπαίδευσης και το παράβολο των 40€ που είναι απαιτητό ανά καταρτιζόμενο από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ανέρχεται στα 65 € ανά καταρτιζόμενο για τις επιχειρήσεις και εργαζόμενους – μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ

Κατάθεση αιτήσεων (κάνε κλικ εδώ για την ΑΙΤΗΣΗ) στον ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ., που είναι ο φορέας που σας χορηγεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ η οποία μαζί με υπεύθυνη δήλωση - αίτηση του ενδιαφερομένου , στην οποία αναφέρετε το πρόγραμμα το οποίο πρόκειται να παρακολουθήσετε , γίνεται δεκτή ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης της επιχείρησης για το διάστημα έως τις 4/8/2013 .
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε όλη την Ελλάδα μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τα γραφεία του ΠΑΣΚΕΔΙ στα τηλέφωνα 2310 932420 και 6983 161473 κ. Καλιώρα, προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο υποβολής αίτησης συμμετοχής στα σεμινάρια αυτά ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα μας www.paskedi.gr.


Ηλίας Καλιώρας

Γεν. Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.