Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Προβλήματα στις κοινωνικές δομές του Δ. Τριφυλίας

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Τριφυλίας, οι οποίες ουσιαστικά υπολειτουργούν, μη μπορώντας να παράσχουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στο βαθμό που είναι αναγκαίες για τους πολίτες.

Όσο θλιβερή και αν είναι αυτή η διαπίστωση, τόσο σκληρή και αμείλικτη είναι η πραγματικότητα στην περιοχή με τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί.
Ο Δήμος έχει υπό την ευθύνη και εποπτεία του, δια του............

Φορέα Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού, κοινωνικές δομές που, δυστυχώς, δεν μπορούν να επιτελέσουν επαρκώς το ρόλο και το σκοπό της ίδρυσής τους.

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου και ήδη έχουν γίνει γνωστά προβλήματα σε παιδικούς σταθμούς (όπως και σε νηπιαγωγεία και άλλες σχολικές μονάδες). Πετρέλαιο για θέρμανση δεν έχουν όσο πρέπει για να βγει η χρονιά χωρίς να κρυοπαγιάζουν τα παιδάκια στις αίθουσες. Το προσωπικό είναι ελλιπές και ακόμη εκκρεμεί η διαδικασία πρόσληψης 7 ατόμων (με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ) που κατανέμονται ως εξής: 2 βρεφονηπιοκόμοι και 2 βοηθητικό προσωπικό για τον Παιδικό Σταθμό Γαργαλιάνων, 2 βοηθητικό προσωπικό για τον Παιδικό Σταθμό Φιλιατρών και 1 βοηθητικό προσωπικό για τον Παιδικό Σταθμό Κυπαρισσίας. Τραγικότερο όλων, δε, είναι ότι στον Παιδικό Σταθμό Γαργαλιάνων δεν παρέχεται σίτιση, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, επειδή δεν υπάρχει μάγειρας!

Στο Φορέα Κοινωνικής Προστασίας υπάγεται και το ΚΑΠΗ Φιλιατρών, το μοναδικό Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων στην Τριφυλία. Στα μέσα του καλοκαιριού ενισχύθηκε, ευτυχώς, με προσωπικό πεντάμηνης απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς» και έτσι υλοποιεί, για την ώρα, προγράμματα και δράσεις, προσφέροντας πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες στους έχοντες ανάγκη πολίτες της περιοχής. Για πέντε μήνες - μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου που λήγουν οι συμβάσεις κοινωφελούς χαρακτήρα - με κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, φυσικοθεραπεύτρια, γυμναστή, νοσηλεύτρια και δύο οικογενειακούς βοηθούς, ειδικότητες που ήταν (και είναι) απαραίτητες για τη λειτουργία του, στηρίζει έχοντες ανάγκη πολίτες, είναι κοντά και δίπλα στους ηλικιωμένους της περιοχής, προωθεί την ενεργό συμμετοχή τους σε πολυποίκιλες δράσεις και δραστηριότητες και τονώνει την κοινωνικοποίησή τους!

Από την 1η Ιανουαρίου 2013, όμως, θα μείνει ξανά με τη μία και μοναδική μόνιμη υπάλληλό του, την προϊσταμένη – κοινωνικό λειτουργό Δήμητρα Τέλιου. Όπως είναι αυτονόητο, εκ των πραγμάτων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της, η δράση και η προσφορά του θα είναι περιορισμένη, σε μια εποχή που από την οικονομική κρίση, την ανέχεια και την εξαθλίωση που υφίστανται οι πολίτες διαρκώς και περισσότεροι έχουν και θα έχουν ανάγκη των υπηρεσιών του.
Μάλιστα, χαρακτηριστική για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Τριφυλίας είναι και η αναφορά του δημάρχου Κώστα Κόλλια, σε προ ημερών δηλώσεις του, στην οργανωτική ανασυγκρότηση του Δήμου. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο Δήμος λειτουργεί, ουσιαστικά, με τους πενταμηνίτες της κοινωφελούς εργασίας και μετά τα τέλη Δεκέμβρη που λήγουν οι συμβάσεις τους θα υπάρξει πρόβλημα!

Ωστόσο, όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Θ», «εντύπωση προκαλεί το γεγονός πώς, αν και, όπως είναι γνωστό, υπήρχαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε εξέλιξη διαδικασίες για χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης κοινωνικών δομών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Φορέας δεν έλαβε αντίστοιχες αποφάσεις για την ένταξη σε πρόγραμμα τέτοιων δράσεων, όπως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού», ενίσχυσης, δηλαδή, με προσωπικό του ΚΑΠΗ Φιλιατρών, για κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες!».

Με τον «Καλλικράτη» στο Δήμο Τριφυλίας, όπως και σε όλους της Δήμους της χώρας, εκχωρήθηκαν πρόσθετες αρμοδιότητες κοινωνικής φροντίδας, μεταφερθείσες από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες και θα υλοποιούνταν από τη «Μονάδα Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας», της Κοινωνικής Υπηρεσίας, που ο Δήμος όφειλε να προβλέψει στο νέο ΟΕΥ. Υπάρχει στο Δήμο Τριφυλίας επαρκές επιστημονικό προσωπικό για την Κοινωνική Υπηρεσία; Έγιναν διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων για την Κοινωνική Υπηρεσία; Προτίθεται, έστω, ο Δήμος Τριφυλίας να προβεί στη λήψη αποφάσεων και την προώθηση διαδικασιών για την πρόσληψη, αν δε δύναται μόνιμων, έστω συμβασιούχων ορισμένου χρόνου για την Κοινωνική Υπηρεσία;

Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, εκτός από θεσμική ευθύνη των Δήμων, αποτελεί ηθική υποχρέωση των τοπικών αρχόντων και οφείλουν τάχιστα, όσοι ασκούν την τοπική εξουσία και δημοτική διοίκηση, να το αντιληφθούν και να δράσουν και όχι οχυρωμένοι πίσω από την κρίση και την οικονομική δυσχέρεια (και) των Δήμων να αδρανούν, αφήνοντας στο έλεος έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας!

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο "Θάρρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.