Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Η ξηρασία «καίει» τη φετινή παραγωγή στο λάδι

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ «ΝΗΛΕΑ» Γ. ΚΟΚΚΙΝΟ

Ο καθαρός ορίζοντας των τελευταίων εβδομάδων και οι ηλιόλουστες ημέρες που επικρατούν στο Νομό μας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, για μια μερίδα πολιτών είναι... χαρά Θεού.

Για την πλειοψηφία όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Και ο λόγος είναι πολύ απλός.
Η ανομβρία και η ξηρασία έχουν φτάσει την...............

πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας στα όρια της καταστροφής.

Όπως δήλωσε στο «Θ» ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα, το αφύσικο του καιρού έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα (40% υπολογίζει σε πρώτη φάση τη ζημιά, που μπορεί να φτάσει και το 50%), κυρίως στην τοπική ποικιλία «μαυρολιά», με την οποία ο «Νηλέας» από αυτή τη χρονιά σχεδίαζε να ξεκινήσει τυποποίηση με επιτραπέζια. Όμως, τελικά αυτό δε θα γίνει φέτος, γιατί λόγω των καιρικών συνθηκών, το μέγεθος της μαυρολιάς έχει φτάσει μόλις το 1/3 από το συνηθισμένο.
Ο κ. Κόκκινος χαρακτηρίζει ανάγκη πλέον την άρδευση της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσσηνία, καθώς, όπως λέει, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, το κλίμα αλλάζει και τείνουμε προς τις συνθήκες της Βόρειας Αφρικής, και, γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρξει βελτίωση στις υποδομές.
«Μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή της μαυρολιάς και σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεκινήσει και η κορωνέικη. Το χαρακτηριστικό όμως της φετινής χρονιάς είναι η πρωτοφανής ξηρασία. Ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές, και, σε πολλές περιοχές τα δέντρα έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. Σε κάποια, δε, δεν έγινε καθόλου συγκομιδή.
Τουλάχιστον, σύμφωνα με δική μας εκτίμηση, η κορωνέικη ποικιλία δείχνει μεγαλύτερη αντοχή. Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, είναι και οι προσβολές από δάκο», σημείωσε περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη φετινή ελαιοπαραγωγή.
Για το θέμα της τιμής τόνισε ότι «υπήρξαν προσδοκίες για καλύτερες τιμές, αλλά δεν φαίνεται αυτό να δικαιώνεται από την πραγματικότητα. Υπάρχει, θα έλεγα, μια στασιμότητα στην αγορά. Βέβαια, πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει, αλλά υπήρχε μια προσδοκία ότι όταν ξεκίνησε η μαυρολιά με 2,70 ευρώ, θα παρέμενε εκεί. Αυτή τη στιγμή όμως είναι στα 2,20 ευρώ. Για την κορωνέικη, ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα».
Αναφερόμενος στα του…οίκου του, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών είπε ότι «ήδη έχουμε αγορές στο εξωτερικό, Καναδά, Αυστρία και Κίνα, αλλά αντιμετωπίζουμε το εξής πρόβλημα, όπως όλες οι ομάδες και οι συνεταιρισμοί: οι παραγωγοί έχουν οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να ρευστοποιούν άμεσα το προϊόν, κι έτσι να μην μπορούμε να εκτελέσουμε τις παραγγελίες την άνοιξη και το καλοκαίρι, που θέλουμε. Την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε Γενική Συνέλευση των μελών μας, όπου και θα αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε.
Αυτό είναι όμως το πρόβλημα της μονοκαλλιέργειας, το οποίο επιδεινώνεται με την εύκολη ροή του λαδιού προς την Ιταλία, πρακτική η οποία αποδίδει χρήματα άμεσα. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και το γεγονός ότι τα λάδια φέτος είναι πικρά, με αποτέλεσμα να μην αγοράζονται και μεγάλες ποσότητες. Πάντως, σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσουμε και με την κορωνέικη ποικιλία κι έτσι θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για τη γευστική κατάσταση του λαδιού».

Θάρρος

1 σχόλιο:

  1. υπαρχει μια "φημη" στην περιοχη μας..πως δηλαδη η παρατεταμενη ξηρασια ειναι "διορθωση" με χημικα στην ατμοσφαιρα του καιρου, απο το Costa Nayarino..ωστε να παρατεινει την σεζον...Να το πιστεψουμε?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.