Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

«Βιομηχανία» παράνομων αποκλειστικών στα νοσοκομεία

«Θα την προσέχω όπως τη μακαρίτισσα τη μάνα μου» είναι το συνηθέστερο φραστικό διαπιστευτήριο από νοσηλεύτριες προς τους συγγενείς ασθενών, πριν κλείσει «η συμφωνία» στο νοσοκομείο. Στην αγωνία για την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς προστίθεται το μέγα άγχος των δικών του ανθρώπων να αντεπεξέλθουν στο «κονδύλι» αξιοπρεπούς νοσηλείας, στο οποίο, ιδιαίτερα για τα βαριά περιστατικά, περιλαμβάνεται η «αποκλειστική».

«Παρεμπόριο υπηρεσιών πάντα γινόταν, τώρα ..............

όμως το κακό παράγινε», λέει στην «Κ» έμπειρη, «επίσημη», νοσηλεύτρια δίνοντας το στίγμα της παράνομης απασχόλησης νοσηλευτριών –αλλοδαπών κυρίως–, «πολλές από τις οποίες ψεύδονται για την εμπειρία και την κατάρτισή τους».

«Δεν χρειάζεται να τις αναζητήσεις, σε βρίσκουν εκείνες», λέει στην «Κ» συγγενής ασθενούς, «κάρτες τους και τηλέφωνα κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι» και βέβαια αμείβονται με «μαύρα».

Σε αρκετές περιπτώσεις, πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που έχουν επωμισθεί τη φροντίδα των ηλικιωμένων στα σπίτια ή ακόμα και για οικιακές βοηθούς. Ενδεικτικά, όταν η αποκλειστική που «συνεργάζεται» επισήμως με τα νοσοκομεία αμείβεται «κόβοντας απόδειξη» για νυχτερινή βάρδια (τις καθημερινές...) με 78 ευρώ, η μη εγγεγραμμένη ζητεί το πολύ 40-50 ευρώ κι ακόμα λιγότερα, πέντε ευρώ ανά ώρα. Παράλληλα βρίθουν οι μαρτυρίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, ελλιπή φροντίδα, ακόμα και για μοιραία λάθη. «Την είδα να τρώει το φαγητό του και στο τέλος του έδωσε ό, τι περίσσεψε, μισή κουταλιά», λέει στην «Κ «συγγενής, «την έπιασα επ’ αυτοφώρω».

«Πριν από λίγο καιρό, μια νοσοκόμα από γειτονική χώρα αποκοιμήθηκε και ο ασθενής, που ήταν ψυχιατρικό περιστατικό, έκοψε τις φλέβες του και κατέληξε», αποκαλύπτει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκόμων Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη» κ. Θανάσης Βασιλάκης. Οσοι «μπαινοβγαίνουν» στα νοσοκομεία αντιλαμβάνονται από τις πρώτες ημέρες ότι έχει αναπτυχθεί «βιομηχανία» γύρω από τις παράνομες «αποκλειστικές».

Στις εισόδους νοσοκομείων συναντάει κανείς «κάποιους τύπους» που τις ελέγχουν και «εισπράττουν συνήθως τα 20 από τα 50 ευρώ του «νυχτοκάματου». Οπως, δηλαδή, γίνεται σε άλλα κυκλώματα. «Μπαρ στη Χαλκίδα φέρνει πούλμαν με αλλοδαπές γυναίκες, όσες δεν κρίνονται κατάλληλες για χορό, διοχετεύονται σε νοσοκομείο της περιοχής», υποστηρίζει και καταγγέλλει ο κ. Βασιλάκης. Σε πρόσφατο αιφνιδιαστικό έλεγχο που έκανε κλιμάκιο του ΙΚΑ σε νοσοκομεία της Αττικής εντόπισε 106 ανασφάλιστες αλλοδαπές νοσοκόμες. Εκτιμάται ότι συνολικά από αυτήν την παράνομη δραστηριότητα «και άλλες συναφείς» ο φορέας έχει απώλειες, κατά μέσο όρο, περί τα 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ οι παράνομες αποκλειστικές –περιστασιακές και μη, «εποχικές» – αγγίζουν τις 200.000, τη στιγμή που στις επίσημες λίστες του ΙΚΑ είναι εγγεγραμμένοι 35.000 επαγγελματίες, ενώ τα μέλη της «Αλληλεγγύης» αριθμούν 4.000.

«Στον Ευαγγελισμό ήμασταν πριν από δύο χρόνια 230 αποκλειστικοί νοσηλευτές, σήμερα είμαστε 150, εκ των οποίων συστηματικά μόνο 30 δουλεύουν. Η κατάσταση είναι τόσο οριακή, που το Σωματείο πρόσφατα συγκέντρωσε και μοίρασε τρόφιμα στα άνεργα μέλη», σημειώνει ο κ. Βασιλάκης.

Οι επίσημοι νοσηλευτές είναι απόφοιτοι δημόσιας σχολής, εξετάζονται για λοιμώδη νοσήματα, είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες της νοσηλευτικής υπηρεσίας κάθε νοσοκομείου και βέβαια «κόβουν» απόδειξη. «Αντίθετα, οι παράνομες νοσηλεύτριες είναι «φαντάσματα»: δεν γνωρίζουμε τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους, για οποιαδήποτε επιπλοκή άντε βγάλε άκρη», καταλήγει ο κ. Βασιλάκης.

Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Ο πρώην Διαχειριστής30 Νοεμβρίου 2012 στις 2:03 μ.μ.

    Και που να δείτε τι γίνεται στην Κυπαρισσία.....
    Της Που....ας γίνεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι κανει η διευθυνουσα με τις προισταμενες. καφεδακι και κουτσομπολιο. και η ρουφιανια παει και ερχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλιο αναγνώστριας για τις παράνομες αποκλειστικές που έστειλε στο E-mail μας.

    Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης να δείτε τι γίνεται.
    Οι νόμιμες αποκλειστικές είμαστε χωρίς δουλειά, οι αλλοδαπές αλωνίζουν και δουλεύουν φουλ, όσο και να παραπονούμαστε μας γράφουν κανονικά, ο διοικητής αδιαφορεί πλήρως, μας απειλούν να το βουλώσουμε και να μην μιλάμε γιατί θα βρεθούμε μπλεγμένες....
    Θέλετε κι άλλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.