Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

PC or not PC; Ένα ερώτημα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην τεχνολογία.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Αναμφίβολα οι επιλογές είναι πλεον πάρα πολλές και ο υποψήφιος αγοραστής καλό είναι να τις λάβει σοβαρά υπόψη του. Οι αναγκες που καλείται να καλύψει μια συσκευή είναι πολλές και αντικρουόμενες και είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει κανείς να τις ικανοποιήσει όλες στο έπακρο με την αγορά μιας και μοναδικής συσκευής.

Στο συγκεκριμένο κείμενο προσπαθούμε να .............

προσεγγίσουμε την αγορά ενός υπολογιστή η κάποιου παρόμοιου προϊόντος πληροφορικής (tablet PC), ανάλογα με τις αναγκες που καλείται αυτό να καλύψει και έτσι να μπορέσουμε να σας δώσουμε μια καλή ιδέα για το ποια είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.

Βαριά επαγγελματική χρήση

Το πιο σημαντικό εργαλείο ενός σύγχρονου businessman είναι ο υπολογιστής η γενικά μια συσκευή που εκτελεί ποικίλες λειτουργίες, σύμφωνα με τις εκαστοτε αναγκες. Μπορεί οι περισσότεροι αναγνώστες να σπεύσουν να σκεφτούν ότι το ιδανικό εργαλείο είναι ο desktop, αλλά εδώ κάνουν λάθος. Στον σύγχρονο επαγγελματικό στίβο το ζητούμενο είναι η ευελιξία και η ικανότητα απομακρυσμένης πρόσβασης, καθιστώντας τον συνδυασμό ενός ultra-portable φορητού υπολογιστή και ενός smartphone ακαταμάχητο. Προσοχή, εδώ δεν γίνεται λόγος για ένα netbook η ένα tablet PC, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση η ισχύς του επεξεργαστή είναι απαραίτητη, μαζί με τη ορατότητα.

Τα netbooks δεν καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στια αυξημένες αναγκες ενός επαγγελματία, ενώ καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι στην αγορά έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη κατηγορία notebooks με οθόνες 13.3 ιντσών (διάσταση που επαρκεί ακόμα και για τις μικρές εφαρμογές επεξεργασίας εντύπων) και βάρος κάτω των 2 κιλών.

Παράλληλα, ένα καλά εξοπλισμένο smartphone με λειτουργία push email είναι απαραίτητο αξεσουάρ της επαγγελματικής μας καθημερινότητας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συσκευές αυτές μπορούν να λειτουργούν και ως modem σύνδεσης στο internet για το notebook σας.

Gaming

Αυτό είναι το πεδίο της απόλυτης κυριαρχίας του desktop PC. Αν εξαιρέσει κανείς μερικές μονάδες (και πανάκριβες, είναι αλήθεια)προτάσεις από ελάχιστους κατασκευαστές, η υπόθεση του gaming είναι η αποκλειστικότητα του desktop. Ο επεξεργαστής, η δυνατή κάρτα γραφικών, η μνήμη RAM είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα ενός desktop έναντι όλων των άλλων συσκευών. Στην ουσία, ο μόνος σοβαρός ανταγωνιστής ενός desktop PC είναι μια παιχνιδοκονσολα, αλλά αυτή η σύγκριση είναι ένα άλλο θέμα. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ακόμα και αν επιλέξετε ένα ισχυρό laptop για τις αναγκες του gaming, ο desktop έχει την ικανότητα να δέχεται πολλές αναβαθμίσεις στην περίπτωση που θα αυξηθούν οι αναγκες σας.

Επικοινωνια.

Η επικοινωνια είναι, από την άλλη πλευρά, το ισχυρό πεδίο των tablets και των κινητών. Θα λέγαμε ότι τα τα netbooks σε αυτή την περίπτωση έρχονται δεύτερα, καθώς οι ταμπλέτες καταφέρνουν να κάνουν πιο πρακτικά το chatting, ακόμα και αν είστε στο δρόμο. Επίσης, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι ένα ακόμα χρήσιμο στοιχείο για να είστε διαρκώς online και να επικοινωνείτε με τους φίλους σας στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα. Το iPad της Apple έχει αποδείξει ότι μπορεί να σας προσφέρει μια εμπειρία, η οποία αποτελεί από μόνη της εχέγγυο διάρκειας της καθημερινής σας επικοινωνίας με όσους επιθυμείτε. Εδώ, η κατάσταση στα desktop δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αφού το μόνο που κάνετε μαζί τους είναι να μπαίνετε online, αλλά προκειμένου να εκμεταλλευτείτε τις πλήρεις δυνατότητες της διαδικτυακής επικοινωνίας, μπορεί να χρειαστείτε να αγοράσετε επιπλεον περιφερειακά, όπως web κάμερες, τα οποία σε ένα φορητό υπολογιστή είναι στον βασικό εξοπλισμό.

Μαθητική χρήση

Οι μαθητές έχουν ανάγκη από ένα εργαλείο όμοιο με ένα notebook, που να μη στοιχίζει όμως μια περιουσία, να είναι ανθεκτικό στις καθημερινες μετακινήσεις, να έχει μεγάλη αυτονομία, έτσι ώστε να μην απαιτεί φόρτιση κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας - φαντάζεστε τι θα γινόταν σε μια αίθουσα εάν 30 περίπου μαθητές ήθελαν ταυτόχρονα να φορτίσουν τον υπολογιστή τους-, ενώ είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει ένα σκληρό δίσκο μεγάλης χωρητικότητας προκειμένου να χωρέσει ηλεκτρονικές εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθημάτων. Από την παραπάνω περιγραφή γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η προτεινόμενη συσκευή για μαθητική χρήση είναι ένα netbook έχοντας ως μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των tablets το φυσικό πληκτρολόγιο και το χαμηλό κόστος κτήσης σε σχέση με ένα μεγαλύτερο notebook. Εννοείτε ότι τα desktop PC προορίζονται μόνο για τα εργαστήρια ενός σχολείου η για το μαθητικό δωμάτιο στο σπίτι

Πρόταση χαμηλού κόστους

Κακά τα ψέματα, σε καιρούς οικονομικής κρίσης, παρόλο που οι τιμές των notebooks έχουν μειωθεί δραματικά και τα netbooks κινούνται σε κατηγορίες τιμής κάτω των 350 ευρώ, ο λόγος κόστους προς απόδοση που προσφέρει ένας σταθερός υπολογιστής είναι ακαταμάχητος. Αν θέλετε να κάνετε μια και μόνο αγορά, ικανοποιώντας με άνεση την πλειονότητα των αναγκών σας πλην εκείνων που έχουν να κάνουν με ζητήματα συχνών μετακινήσεων και ορατότητας, δεν έχετε παρά να επενδύσετε στην αγορά ενός desktop. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι με ένα κόστος που δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ, μπορείτε να αποκτήσετε ένα άριστο μηχάνημα που θα μπορεί να ικανοποιήσει τόσο τις επαγγελματικές όσο και τις αναγκες ψυχαγωγίας σας. Και αν το παραπάνω ποσό σας φαίνεται απαγορευτικό, αρκεί να τονιστεί ότι και με σημαντικά λιγότερα χρήματα (τόσα όσα κανένα laptop να μην μπορεί να την ανταγωνιστεί σε δυνατότητες) μπορείτε να αποκτήσετε ένα αξιόλογο desktop PC. Ισως να είναι χρήσιμο εδώ να δοθεί έμφαση στο ότι με τα λεφτά που κοστίζει ένα σύγχρονο, πλου εξελιγμένο κινητό τηλέφωνο, όπως το iPhone, μπορείτε να αγοράσετε ένα πολύ ισχυρό desktop που θα σας κάνει πολύ περισσότερα πράγματα.

Εν κατακλείδι

Η κάθε συσκευή έχει, λοιπόν, τα θετικά και αρνητικά της. Δεν υπάρχει η τέλεια συσκευή, η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε όλες τις αντικρουόμενες αναγκες του σήμερα, αλλά μπορούμε να πούμε ότι, αν επιθυμείτε να αγοράσετε έναν μονάχα υπολογιστή, τότε αυτός καλό θα ήταν να είναι ένα desktop, τόσο λογω της αξιοπιστίας του όσο και λογω της εξαιρετικής σχέσης τιμής προς απόδοση που προσφέρει. Ο γενικός κανόνας είναι ότι αξίζει να επενδύσετε λίγα παραπάνω χρήματα για να αποκτήσετε ένα καλό desktop και λιγότερα ώστε να έχετε ένα αξιόλογο, αλλά όχι πανάκριβο laptop, προκειμένου να απολαμβάνετε και οφέλη της ορατότητας.

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.