Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Στο ΣτΕ η παράνομη πώληση της Αγροτικής στην Πειραιώς

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν εργαζόμενοι, μέτοχοι, κ.λπ. της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΑΤΕ), ζητώντας να ακυρωθεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΤΕ από την Τράπεζα της Ελλάδος, η μεταβίβασή της στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως και η μεταβίβαση των περιουσιακών της στοιχείων.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό ...........

Δικαστήριο προσέφυγαν ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΑΤΕ, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Εργαζομένων ΑΤΕ, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο αυτών φορέων (συνδικαλιστές), εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στην ΑΤΕ, καθώς και μέτοχοι της Αγροτικής.

Όλοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ΑΤΕ, η μεταβίβασή της, κ.λπ. είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία, όπως επίσης προσκρούουν στην ελληνική νομοθεσία και ειδικά στο κεφάλαιο που αφορά τα εργασιακά.

Αναλυτικότερα, υποστηρίζεται ότι η ανάκληση της άδειας στηρίζεται σε αόριστες, γενικόλογες και ατεκμηρίωτες παραδοχές για έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία ρευστοποίησης της ΑΤΕ.

Ακόμη, στις προσφυγές επισημαίνεται ότι η μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Πειραιώς έγινε χωρίς δημόσια προκήρυξη, αλλά και χωρίς καμιά διαδικασία που να διασφαλίζει τις αρχές της διαφάνειας και του ελεύθερου ανταγωνισμού, ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε μια μόνο ημέρα.

Όμως, σύμφωνα πάντα με τις προσφυγές, η διαδικασία που ακολουθήθηκε παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (όπως είναι η αρχή της διαφάνειας και του ανταγωνισμού), αλλά είναι και εκ διαμέτρου αντίθετη με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε άλλο σημείο των προσφυγών, τονίζεται ότι «η κλήση μόνο μιας Τράπεζας προς υποβολή προσφορών δεν συνάδει με τις αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, αφού οι ως άνω αρχές επιβάλλουν την κλήση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού υποψηφίων αγοραστών των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση Τράπεζας, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη λύση εις όφελος και των δανειστών της Τράπεζας που τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση».

Τέλος, υποστηρίζεται ότι παραβιάζεται και η Ευρωπαϊκή και ελληνική εργατική νομοθεσία, καθώς κατά το «πέρασμα» των εργαζομένων της ΑΤΕ στην Πειραιώς, δεν τους αναγνωρίστηκε καμιά προϋπηρεσία, βαθμός και θέση που κατείχαν, ούτε και οποιοδήποτε επίδομα που ελάμβαναν, αλλά αντίθετα προσελήφθηκαν ως απλοί τραπεζικοί υπάλληλοι.

Direct News

-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.