Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση Πετράκου για την αποψίλωση τμημάτων της Μεσσηνίας

Ερώτηση στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια κατ'έθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος στην οποία αναφέρεται για την καθημερινή μετακίνηση αστυνομικών από τμήματα της Μεσσηνίας Ηλείας και Λακωνίας για φύλαξη του «Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών».

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Πετράκος αναφέρει:


Θέμα: «Αποψίλωση των Αστυνομικών Τμημάτων της Μεσσηνίας και μετακίνηση αστυνομικών σε απόσταση διακοσίων (200) χιλιομέτρων στο «Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών» στην Κόρινθο»

Ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα όλης της Μεσσηνίας και σε αρκετές περιοχές έχουν καταργηθεί αυτά και οι κάτοικοι ζητούν την επαναλειτουργία αστυνομικών τμήματος για να νοιώθουν ασφαλείς από εγκληματικές πράξεις. Η συγκυβέρνηση, όπως μας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων , μετακινεί προσωπικό καθημερινά από τους Νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηλείας στην Κόρινθο για την φύλαξή του «Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών». Το κέντρο απέχει από τις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων διακόσια περίπου χιλιόμετρα και από τις έδρες των υπηρεσιακών των διατασσομένων Αστυνομικών 250-270 χιλιόμετρα.

Οι μετακινούμενοι αστυνομικοί μετά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, επανέρχονται στις έδρες τους, διανύοντας και πάλι τα ανωτέρω χιλιόμετρα. Όλη αυτή η διαδικασία στην καλύτερη περίπτωση είναι (16) δεκαέξι ώρες υπηρεσίας, για τους αστυνομικούς από Μεσσηνία και Λακωνία. Επιπλέον ο οδηγός του υπηρεσιακού οχήματος μεταφοράς, στις πλείστες των περιπτώσεων εκτελεί υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει χώρο ανάπαυσης και ξεκούρασης. Έτσι μετά το τέλος της βάρδιας όλοι επιβιβάζονται στο υπηρεσιακό όχημα με έναν οδηγό με μειωμένα τουλάχιστον αντανακλαστικά, ιδιαιτέρως μειωμένα μετά από νυχτερινή βάρδια.

Ο χρόνος υπερεργασίας αυτών αστυνομικών αυτών δεν υπάρχει δυνατότητα να αφαιρεθεί από τον εβδομαδιαίο χρόνο υπηρεσίας λόγω έλλειψης δυνάμεως των υπηρεσιών. Επίσης, καμία μέριμνα δεν έχει προβλεφθεί για τους εκτελούντες αυτήν την υπηρεσία, ως προβλέπεται για δυνάμεις, που εκτελούν την ίδια υπηρεσία από άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Η όλη αυτή η διαδικασία που ακολουθείται αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Π.Δ 394/2001 «χρόνος εργασίας προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» και εκθέτει σε κίνδυνο τους εργαζομένους Αστυνομικούς αφού διατάσσονται να μεταβούν (200) τουλάχιστον χιλιόμετρα μακριά από τις υπηρεσίες τους και να επανέλθουν με έναν οδηγό που ανθρώπινα είναι κουρασμένος με μειωμένα αντανακλαστικά.
Επιπροσθέτως με αυτή την διαδικασία που ακολουθείται, ξεγυμνώνονται υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, με αποτέλεσμα, άλλες να καταργηθούν (π.χ. Ομάδα «Σ») και άλλες να υπολειτουργούν, η δε εγκληματικότητα αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι και υπηρεσίες της Κυπαρισσίας είχαν διαθέσει τους Αστυνομικούς για την φύλαξη των Κέντρων Μεταναστών στην Κόρινθο και την ίδια μέρα έγινε ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς της πόλης. Εκ των πραγμάτων λοιπόν δεν υπήρχε ουδείς ούτε να την αποτρέψει, ούτε να επιληφθεί για τη σύλληψη των δραστών.
Ένα άλλο γεγονός που καταδεικνύει την επικινδυνότητα της όλης διαδικασίας όπως αναφέρει η ΠΟΑΣΥ, είναι ότι σε όχημα μεταφοράς αστυνομικών, έσκασε το λάστιχο λόγω υπερβολικής χρήσης και ευτυχώς ο οδηγός του μπόρεσε, με σωστές αντιδράσεις, να το κρατήσει στο δρόμο χωρίς κάποιο τραυματισμό.

Κατόπιν των παραπάνω
Ερωτάται ο κος Υπουργός:

• Γιατί μετακινούνται αστυνομικές δυνάμεις από Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία με αποτέλεσμα να απογυμνώνονται αστυνομικά οι περιοχές αυτές να αυξάνεται η εγκληματικότητα και να εκκολάπτεται το αυγό της Χρυσής Αυγής ;
• Θα σταματήσει η απογύμνωση από αστυνόμευση των περιφερειών της Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας για φύλαξη «Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών» στην Κόρινθο ή αποτελεί μόνιμη λύση;
• Δεδομένου ότι οι δεν επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις της Κορινθίας για την φύλαξη του «Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών» γιατί δεν καταργείται;
• Το σχέδιο για ημερήσια μετακίνηση στη Κόρινθο από τις περιφέρειες της Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας έχει προέλθει από το Υπουργείο ή είναι υπηρεσιακό σχέδιο;
• Δεν ανησυχεί το υπουργείο για την υγεία και ασφάλεια των αστυνομικών;
• Θα ενισχύσει το Υπουργείο τα αστυνομικά τμήματα στην Μεσσηνία ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εγκληματικότητα;
• Θα αλλάξει ο προσανατολισμός της Αστυνομίας ώστε να ασχολείται με την πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος και όχι με την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων;
• Θα επανιδρυθεί αστυνομικό τμήμα στην Χώρα Μεσσηνίας όπως ζητάνε οι κάτοικοι και το τοπικό συμβούλιο;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Τσουκάλας Δημήτριος

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!
    ΦΟΒΕΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ....
    ΤΩΡΑ ΣΤΑΝΙΑΡΑΜΕ κ ΛΥΣΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.