Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΩ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ …ΚΑΤΡΑΚΥΛΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΥΞΗΣΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΙΜΗ ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΕΤΟΥ.

Υπέρογκες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των κατοικιών οι αυτονόητες υποχρεώσεις του δήμου Τριφυλίας

Ιστορικό:

Το 2008 το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε να καθοριστούν, για όλη τη χώρα, τιμές εκκίνησης για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμών ακινήτων αλλά και ζώνες για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων αυτών.
Για το σκοπό αυτό συγκρότησε σε όλη την Ελλάδα τις ................

επιτροπές του άρθρου 41 του ν. 1249/82. Έργο των επιτροπών αυτών, που συγκροτούνται ανά διετία, ήταν η διατύπωση γνώμης στο υπουργείο για τo παραπάνω θέμα. Ανάλογη επιτροπή, όπως είναι ευνόητο, συγκροτήθηκε και στο νομό μας.

Ο κ. Μπινίσκος, ως εισηγητής από τη ΔΟΥ Κυπαρισσίας, στη συνεδρίαση της επιτροπής του νομού μας, που έγινε στις 26-2-2009 στη ΔΟΥ Καλαμάτας, και σε ό,τι αφορά τις κατοικίες στον τ. δήμο Αετού, πρότεινε η τιμή ζώνης να διαμορφωθεί για μεν το Κοπανάκι στα 600 ευρώ ανά τ.μ. για δε τα υπόλοιπα χωριά και οικισμούς του δήμου στα 500 ευρώ ανά τ.μ..

Η κα Καράμπελα, ως εκπρόσωπος του τ. δήμου Αετού, διαφώνησε με αυτή την πρόταση, υπέγραψε με επιφύλαξη τα πρακτικά της επιτροπής και έφερε το θέμα στο Δ.Σ..
Το Δ.Σ. με την 34/2009 (20-3-2009) ομόφωνη απόφαση, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου και σε ότι αφορά τις κατοικίες, πρότεινε για μεν το Κοπανάκι 500 ευρώ ανά τ.μ., για δε τα υπόλοιπα χωριά και οικισμούς του τ. δήμου Αετού 300 ευρώ ανά τ.μ..
Η απόφαση αυτή διαβιβάστηκε και στο υπουργείο οικονομικών.
Το υπουργείο αγνόησε και την εισήγηση της επιτροπής (600 ευρώ ανά τ.μ. για το Κοπανάκι και 500 για τους υπόλοιπους οικισμούς) και την πρόταση του δήμου (500 ευρώ ανά τ.μ. για το Κοπανάκι και 300 για τους υπόλοιπους οικισμούς).
Εντελώς αυθαίρετα, με απόφαση του υπουργού οικονομικών, (ΦΕΚ Β` 2038/29-12-2010), καθορίστηκαν οι τιμές εκκίνησης και οι συντελεστές αυξομοίωσης, για τον προσδιορισμό της φορολογικής αξίας των ακινήτων, μεταξύ αυτών και της περιοχής μας. Καθορίστηκαν, ειδικότερα, για το Κοπανάκι, σε ότι αφορά τις κατοικίες, 800 ευρώ ανά τ.μ. και για τους υπόλοιπους οικισμούς 600 ευρώ ανά τ.μ.. Με την ίδια απόφαση καθορίστηκε ο αριθμός των ζωνών, για όλα τα διαμερίσματα, σε μία (1) “κυκλική” ζώνη αντί για δύο (2) ή και τρείς (3).

Επειδή:
Η τιμή ανά τ.μ. στο Κοπανάκι (800 ευρώ/τ.μ.), σε σχέση με πολλούς άλλους οικισμούς, π.χ. γειτονικό Δώριο 600 ευρώ/τ.μ., μέσος όρος τιμής ζωνών Κυπαρισσίας 800 ευρώ/τ.μ. περίπου, είναι υψηλότατη. Η διαφορετική αυτή αντιμετώπιση είναι αναιτιολόγητη και πέρα από κάθε λογική και πραγματικότητα.
Η τιμή ανά τ.μ. στα χωριά του τ. δήμου Αετού είναι, επίσης, υψηλή και συγκριτικά με άλλες περιοχές άδικη και παράλογη. Η Ελαία π.χ. αντιμετωπίζεται το ίδιο με το Καμάρι και το Κρυονέρι.
Τα ίδια, βέβαια, παρατηρούνται στα περισσότερα χωριά και οικισμούς του δήμου Τριφυλίας.
Υπάρχει, ουσιαστικά, στην αναφερόμενη απόφαση μια προσπάθεια ομογενοποίησης διαφορετικών οικισμών και μια εξίσωση προς τα πάνω ορεινών και παράλιων οικισμών εντελώς αυθαίρετη, που υπακούει στη λογική «πάση θυσία να μαζέψουμε λεφτά».
Η αύξηση, όμως, αυτή των τιμών επηρεάζει και συμπαρασύρει όλους τους φόρους ακινήτων (ΤΑΠ, κληρονομιάς, μεταβίβασης, …).
Το 2011, για παράδειγμα, με το άρθρο 53 του ν. 4021 (φεκ 218 Α/03-10-2011) επιβλήθηκε το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, το γνωστό ως ΧΑΡΑΤΣΙ, που με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των κατοικιών (συντελεστής ειδικού τέλους 4Χτ.μ. ακινήτου, για τιμή ζώνης από 501 έως 1.000 ευρώ) και την οικονομική κρίση είναι δυσβάσταχτο, εξοντώνει οικονομικά και οδηγεί τους δημότες σε απόγνωση.

Η χώρα διανύει τον πέμπτο χρόνο οικονομικής ύφεσης, πρωτόγνωρης ανεργίας, μείωσης των οικογενειακών εισοδημάτων αλλά και των τιμών των ακινήτων στην πραγματική αγορά. Και ενώ οι πραγματικές τιμές των ακινήτων διαρκώς, ελέω μνημονίων, βαίνουν μειούμενες οι «αντικειμενικές αξίες» αυξάνουν δραματικά και μάλιστα στην επαρχία.
Ο δήμος Τριφυλίας, δυστυχώς, δεν άσκησε, ως όφειλε και όπως έκαναν άλλοι δήμοι, προσφυγή κατά της απόφασης του υπουργού οικονομικών.
Το θέμα τόσο με τις δόσεις του ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ, που ήδη αποστέλλονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όσο και ενόψει της ανακοίνωσης και ψήφισης των νέων βάρβαρων οικονομικών μέτρων και του νέου φορολογικού νόμου για τα ακίνητα απασχολεί έντονα τους πολίτες της Τριφυλίας.

Είναι, πλέον, ανάγκη:
Να συζητηθεί άμεσα το θέμα των αντικειμενικών αξιών συνολικά και διεξοδικά στο δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας και η τελική απόφαση (θα αφορά αυτονόητα όλο το δήμο καθώς και τα οικόπεδα, που και εκεί παρατηρούνται τα ίδια τραγελαφικά και αναιτιολόγητα καθώς η τιμή καθορίζεται από σειρά παραμέτρων με κρίσιμη την Τιμή Ζώνης) να σταλεί στο υπουργείο οικονομικών, ώστε το θέμα να επανεξεταστεί και οι τιμές ζώνης να εκλογικευτούν.

Να ενημερωθούν οι βουλευτές του νομού για το σοβαρό αυτό θέμα και να τους ζητηθεί να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την άρση της παράλογης αυτής ρύθμισης.
Να υποβληθεί αίτημα στον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής του άρθρου 41 του ν. 1249/82 προκειμένου να συνεδριάσει η επιτροπή του νομού μας και να διατυπώσει γνώμη για την μείωση των τιμών εκκίνησης και την αύξηση των ζωνών από μία σε δύο ή και τρείς.

Να προβεί ο δήμος Τριφυλίας σε κάθε ενέργεια, προσφυγή στη δικαιοσύνη, πολιτική πίεση, ενημέρωση των δημοτών, ώστε να αρθεί η αδικία που ταλαιπωρεί και εξοντώνει οικονομικά τους δημότες του τ. δήμου Αετού αλλά και άλλων οικισμών της Τριφυλίας, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των πολιτών δέχονται ληστρικές επιθέσεις, διαρκώς συρρικνώνονται και η ανεργία διαλύει τον κοινωνικό ιστό.
Η διοίκηση του δήμου οφείλει, κατά τη γνώμη μας, να ενεργεί για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών αντί να αθροίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις “με μαύρες μπλούζες” προς άγραν ψήφων.

Κοπανάκι 28-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.