Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μητροπολίτης Σιατίστης: Δεν μπορεί να είσαι Χριστιανός και Χρυσαυγίτης

Ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος είναι ο πρώτος ιεράρχης που την περασμένη εβδομάδα «κατακεραύνωσε» το ακροδεξιό ντελίριο προκαλώντας θετικά σχόλια στην κοινή γνώμη....

Αυτό «ενόχλησε» κάποιους που έφτασαν στο σημείο ακόμη και να τον απειλούν. Σήμερα μιλά στον «Τύπο της Κυριακής» για τα ακραία ρατσιστικά φαινόμενα και τις πρακτικές βίας που υιοθετούν μέλη της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε μερικά αποσπάσματα:...........

- Σεβασμιότατε, είστε πάντοτε κοντά στους νέους. Εάν κάποια στιγμή ερχόταν ένας νέος και σας έλεγε ότι τάσσεται με τη Χρυσή Αυγή, διότι έτσι πιστεύει πως θα επιλυθούν τα προβλήματα στην κοινωνία, τι είναι αυτό που θα του λέγατε;
Θα του έλεγα ότι «δεν μπορεί να είσαι ταυτόχρονα και χριστιανός. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις. Aν πιστεύεις στον Χριστό, πιστεύεις πως αυτός ο έγχρωμος είναι ελάχιστος αδελφός του Κυρίου. Εσύ τι θα κάνεις; Θα πας να τον χτυπήσεις με αλυσίδες; Και θα είσαι χριστιανός;».

- Πιστεύετε ότι η Ιεραρχία θα πρέπει να τοποθετηθεί για το τόσο σοβαρό θέμα των ακραίων φαινομένων;
Πιστεύω ότι η Εκκλησία είναι πλέον υποχρεωμένη να πάρει θέση με βάση και τα φαινόμενα αυτά καθ' εαυτά. Δεν μπορεί να είμαστε αδιάφοροι, διότι η αδιαφορία των μέσων Γερμανών έβγαλε τον Χίτλερ στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ασυμβίβαστη η χριστιανική πίστη με ανθρώπους οι οποίοι την προσβάλλουν καθημερινά.

-Σεβασμιότατε, τις προηγούμενες ημέρες διαδραματίστηκαν επεισόδια έξω από το Θέατρο «Χυτήριο» για την παράσταση «CorpusChristi». Είδαμε κάποιους πιστούς να αντιδρούν στο πλευρό της Χρυσής Αυγής...
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Πήγαν για να διαμαρτυρηθούνε -άσχετα αν συμφωνώ ή διαφωνώ- νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ομολογούνε την πίστη τους. Απλώς «έπεσαν» στην παγίδα να τους πλαισιώσουν και οι Χρυσαυγίτες. Ωστόσο, ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ήταν σε άλλο σημείο οι πιστοί και σε άλλο τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι πιστοί περιθωριοποιήθηκαν από την Αστυνομία σε έναν άλλο συγκεκριμένο χώρο και εκεί έψαλαν, αλλά δεν μπλέχτηκαν σε επεισόδια. Εγινε μια προσπάθεια από την πλευρά της Χρυσής Αυγής να ταυτιστεί με τους πιστούς. Βέβαια, το αποτέλεσμα ήταν να διαφημιστεί το θεατρικό έργο.

ΓΙΑ ΤΟ «CORPUSCHRISTI»:

Απαράδεκτη παράσταση που προσβάλλει τον Χριστό και εκατομμύρια πιστούς
- Η άποψή σας για τη θεατρική παράσταση «CorpusChristi»;
Θεωρώ πως, όταν κάποιος χλευάζει μια πίστη ή διαστρέφει -με αυτό τον τρόπο- ένα πρόσωπο, στο οποίο η πίστη υπήρξε το πνευματικό σύνολο που κράτησε αυτό το γένος στα χρόνια της σκλαβιάς, είναι το λιγότερο αγενής. Δείχνει έναν άνθρωπο ουσιαστικά αδίστακτο σε αυτό που σέβεται ένας λαός ολόκληρος και που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του. Η παράσταση αυτή -από προσωπικής πλευράς- είναι απαράδεκτη, διότι προσβάλλει το πρόσωπο εκείνο το οποίο λατρεύουν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και προσβάλλει και αυτούς που το λατρεύουν.
- Για το περιεχόμενο αυτής της θεατρικής παράστασης αντέδρασαν και μέλη του ακροδεξιού κόμματος. Στο όνομα του Χριστού...
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής αντέδρασαν για καθαρά κομματικούς λόγους, για να αποκτήσουν οπαδούς και να ταυτιστούν με τους χριστιανούς. Δεν μπορεί να υπερασπίζει τον Χριστό κάποιος που καθημερινά τον περιφρονεί, τον υβρίζει και τον συντρίβει στο πρόσωπο των ελάχιστων αδελφών του. Το Ευαγγέλιο δεν θα αλλάξει. Το Ευαγγέλιο είναι σαφέστατο. Οι ταπεινοί και οι καταφρονημένοι είναι οι άνθρωποι που εικονίζουν τον Χριστό, είτε έχουν μαύρο είτε λευκό είτε κίτρινο χρώμα. Ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και ο ελάχιστος αδελφός του. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα....

6 σχόλια:

  1. Ο πρώην Διαχειριστής22 Οκτωβρίου 2012 στις 3:05 μ.μ.

    Ρε δεν μας παρατάς που μου βγήκες κι εσύ να κάνεις δήλωση.
    Αντε μπράβο με τους μαΐντανούς μητροπολίτες Θεσαλονίκης, Πειραιώς, Σιατίστης.

    Από την μία ο Θεσσαλονίκης με άποψη επι παντός επιστητού, από την άλλη ο Πειραιώς με τις πίπες και τα τσιμπούκια, από τώρα ο Σιατίστης με τους Χρυσαυγίτες...
    Η Εκκλησία έχει για όλα άποψη. Για όλα λένε. Τελικά κάποιοι ψοφάνε για δημοσιότητα και το κάνουν με προκλητικές δηλώσεις.
    Είναι ικανοί μέχρι και τούμπες να κάνουν για να γίνουν οι μαϊντανοί της ημέρας.
    Αντί να κάνουν κάτι Χριστιάνικο κάθονται και ασχολούνται ο μεν με τους Χρυσαυγίτες και ο άλλος με τις πίπες....
    ΡΕ ΟΥΣΤ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ πρωην επειδή δεν θυμάμαι την αναρτηση και το σχολιο σου για τον ανθιμο, μπορεις σε παρακαλώ να στειλεις link, και δεν το λέω ειρωνικά ,
    Υ.Γ. Τα σχόλια αυτα καθε αυτά συγκρίνονται σαν ποιότητα και σκέψη??? Πόσες φορές έχει εμπλακεί ο Σιατίστης, σε σχέση με τον ¨Ανθιμο και τους λοιπούς?? "Aν πιστεύεις στον Χριστό, πιστεύεις πως αυτός ο έγχρωμος είναι ελάχιστος αδελφός του Κυρίου> τι λάθος ανθρωπιστικά/ηθικά κ.τ.λ εχει αυτή η Δήλωση, ποιόν δεν σέβετε?σε ποίον θέτει απαγόρευση? Είναι νομίζω άδικο να ισοπεδώνουμε χωρίς να κρίνουμε με λογική και επί της ουσίας.
    Ο συγκεκριμένος δεν έχει σχέση με τους λοιπούς, οπότε και με βάση τα ανωτέρω διαφωνώ με το σχόλειο
    Με εκτίμιση
    ΔΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πρώην Διαχειριστής23 Οκτωβρίου 2012 στις 1:07 π.μ.

    Αγαπητέ Δ.Σ.
    Ενοχλούμαι όταν βλέπω την εκκλησία να εχει άποψη επι παντός επιστητού ενω αν τολμήσεις να κανεις κριτική στην Εκκλησία σου βάζουν ενα τοιχο και σου λενε ότι δεν μπορείς να κρίνεις την Εκκλησία.
    Κρίνουν τους πάντες και τα πάντα αλλα κριτική δεν δέχονται.
    Μπορεί ο Σιατίστης να μην έχει ξανακάνει δήλωση αλλα και ο πειραιώς δεν εχει ξανακανει δήλωση. Να που έκαναν και οι δυο. Ο μεν πρώτος με τις πεοθηλάσεις (το είπα κόσμια γιατι οι διαχειριστές μου την είπαν για το προηγούμενο σχόλιο) με την οποία δήλωση γελασε και ο κάθε πικραμένος ο Δε Σιατίστης με τους Χρυσαυγίτες.
    Και ερωτώ. ΠΟΙΟΣ ζήτησε την γνώμη τους????
    ΓΙΑΤΙ η Εκκλησία ΠΡΕΠΕΙ να έχει άποψη επι παντός επιστητού?
    Δεν εχουν αφήσει και τίποτα ασχολίαστο. Για την τέχνη εχουν αποψή. Για το θέατροι έχουν άποψη. Για τις επιθεωρήσεις έχουν άποψη. Για την επιστήμη έχουν άποψη. Για τρο πείραμα του Cern είχαν άποψη...
    Για πάρα πολλά πράγματα εκφράζουν άποψη.
    Ανήκει στα ιερά τους καθήκοντα να έχουν γνώμη και άποψη επι παντός επιστητού?
    Είναι απλώς η γνώμη μου αγαπητέ Δ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Πρώην,
    Συμφωνώ επί της αρχής οτι η Εκκλησία δεν πρέπει να εμπλέκετε στην Πολιτική και την εξουσία , καθώς όποτε ενεπλάκει τα αποτελέσματα ήταν τραγικά- μεσαίωνας/ σφαγή γιγγενών Ελλήνων από τον Μεγα Θεοδώσιο (ο Θεος να τον κανει ΜΕΓΑ) , ραγιαδισμός της κεντρική εξουσία και προνόμια επί Τουρκοκρατίας κ.α.Όμως, η ΅Εκκλησία πρέπει , αφόυ αυτός είναι ο ρόλος της, να διακονεί και να διαδίδει το λόγο του Χριστού, ο όποίος θεωρεί όλους τους ανθρώπους ίσους ασχέτος με την φυλή και το χρώμα τους. Σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση εαν λένε κάτι θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιθέσης και τα μίση και όχι να γενά νέα!
    Από τις διάφορες δηλώσεις μόνο αυτή του Σιατίστης είχε κατά την ταπεινή μου άποψη Χριστιανικό περιεχόμενο Επίσης συμφωνω οτι μπορούμε και εμεις να κάνπυμε κριτική στην Εκκλησία.
    Με εκτίμηση
    ΔΣ
    Υ.Γ. Ευχαριστώ για τον όμορφο διάλογο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο πρώην Διαχειριστής23 Οκτωβρίου 2012 στις 2:33 μ.μ.

    Αγαπητέ Δ.Σ
    Απ΄όταν έφτιαξα αυτό το Blog (το οποίο ξεκίνησα εγω αν δεν το γνωρίζεις) και στην πορεία άφησα μέσα δυο δικά μου άτομα, επεδίωκα πάντοτε διάλογο πολιτισμένο με ανταλλαγή επιχειρημάτων.
    Εσυ ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων που κάνουν διάλογο παρουσιάζοντας με κόσμιο τρόπο την όποια γνώμη έχεις και όπως μπορείς να την στηρίξεις. Σ' ευχαριστώ πολύ γι αυτό.
    Εμένα με ενοχλεί να βλέπω την εκκλησία να εκφέρει άποψη για τα πάντα και να μην δέχεται κριτική. Με εξοργίζει σε απίστευτο βαθμό το ανακάτεμα δεσπότη σε πολιτικές συζητήσεις που βγαίνει και μιλάει.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΥΤΟ.
    Εξού και η έντονη διαφωνία μου με το όλο θέμα.
    Λές αγαπητέ Δ.Σ. τόσος κόσμος που έκραξε στο twitter τον Πειραιώς για τις πεοιθηλάσεις να είναι ολοι τους τρελοί???
    Εχω λογαριασμό στο twitter τα έβλεπα τι γράφονταν. Δεν χρειάζεται κάποιος να το επιβεβαιώσει ή αν το διαψεύσει.

    Πάντως ειλικρινά σ' ευχαριστώ για το σοβαρό επίπεδο που σχολιάζεις. Και θα ήθελα να βλέπω σχόλια σου. Ακόμα και αν διαφωνείς με κάτι. Να το εκφράζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.