Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Παράνομη υλοτόμηση και καμένα δάση.

Γράφει ο Θοδωρής Σταυριανόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου


Καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ακούμε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι για την παράνομη υλοτόμηση και ότι τα πρόστιμα έχουν γίνει πολύ αυστηρά ακόμα και στον απλό κοσμάκη που έκοψε λίγα ξύλα για να ξεχειμωνιάσει και αυτός αφού τον κατάντησαν ανήμπορο να αγοράσει πετρέλαιο. Εύλογα σου δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά αν πάμε καλά σ’ αυτήν την χώρα. Το γιατί θα το αναδείξω πολύ σύντομα παρακάτω.

Οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια έχουν κάψει τεράστιες .............

δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Τα καμένα δασικά δέντρα μετά την παρέλευση αρκετού χρόνου είναι πλέον βέβαιο ότι δεν θα ξαναβλαστήσουν. Όπως γνωρίζετε η χώρα μας και κατ’ επέκταση και ο τόπος μας διέρχεται δύσκολη οικονομική περίοδο. Το πετρέλαιο φέτος θα ξεκινήσει από το 1.5 € το λίτρο και ο τόνος των καυσόξυλων που τα πιο πολλά είναι εισαγόμενα θα ξεπεράσει τα 200€.

Εκτιμώ ότι θα έπρεπε το Υπουργείο Γεωργίας ή τα κατά τόπους Δασαρχεία να πάρουν την πρωτοβουλία και να προχωρήσουν στην υλοτόμηση αυτών των καμένων δασικών δένδρων και όχι να κυνηγάνε τον κόσμο. Υπάρχουν εκατομμύρια καμένα δένδρα που σ’ αυτά θα έπρεπε να επιτρέπεται η υλοτόμηση. Δε γίνεται όμως αυτό, με αποτέλεσμα να γίνεται εισαγωγή χιλιάδων τόνων καυσόξυλων και κάποιοι να φθάνουν την τιμή ανά τόνο τα 200€. Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται!
Η υλοτόμηση στα καμένα θα μπορούσε να γίνει κατά δύο τρόπους. Ο ένας είναι με μειοδοτικό διαγωνισμό, ανάθεση σε εργολάβο και ο άλλος με άτομα από τα 5-μηνα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης. Η πώληση των ξύλων, που θα προέκυπταν από την υλοτόμηση, θα χρηματοδοτούσε δεκάδες θέσεις εργαζομένων εποχιακής απασχόλησης καθώς επίσης θα συγκρατούσε την τιμή ανά τόνο χαμηλά και θα μείωνε αισθητά την εισαγωγή καυσόξυλων. Χρήσιμο είναι επίσης να αναφέρω ότι το να κόβονται κάποια δασικά δένδρα πολλές φορές είναι καλό γιατί έτσι καθαρίζεται το δάσος και λειτουργεί αποτρεπτικά σε περίπτωση πυρκαγιάς.

ΥΓ. Η Πολιτεία και αυτή τη φορά αντί να ζεστάνει τον πολίτη με φθηνό πετρέλαιο ή καυσόξυλο προτίμησε να του βάλει με όλα αυτά που συμβαίνουν «φωτιά στα μπατζάκια του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.