«Oπου και να είσαι όγδοος,είσαι ένα τίποτε.Και εγώ τότε αισθανόμουν ένα τίποτε».Ο κ. Μπάμπης Βωβός, το όγδοο παιδί μιας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής ως προς το κίνητρο που τον ωθούσε επί δεκαετίες να βρίσκεται στο επίκεντρο, αν όχι και στο στόχαστρο, του τεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Τη δεκαετία του ’80 ανέτελε στην Αθήνα το άστρο του ...........
Μπάμπη Βωβού. Ηταν η εποχή που η λεωφόρος Κηφισίας έμοιαζε σχεδόν με οποιοδήποτε άλλο μεγάλο δρόμο, αν εξαιρέσουμε την ελκυστική όχθη του Ψυχικού και της Φιλοθέης.
Παρ΄ ολίγον αγροφύλακας, ο κ. Βωβός δεν ακολούθησε τον δρόμο που του υπέδειξε ο πατέρας του, αλλά το Πολυτεχνείο στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Στο πλαίσιο της άσκησής του εργάζεται για πρώτη φορά στο γραφείο «Νικολαΐδης και Καλφόπουλος» επί της οδού Στουρνάρη, ενώ στα 24 χρόνια του συνεταιρίζεται με δύο Μυκονιάτες στον χώρο της πώλησης ακινήτων.Διαδοχικά ταξίδια στις ΗΠΑ του δημιουργούν πραγματική εμμονή με το γυαλί στα κτίρια. Το 1968 κτίζει τα κτίρια στα οποία στεγάζεται το υπουργείο Δημοσίων Εργων στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Χαρ. Τρικούπη, ενώ το 1975 επί Κωνσταντίνου Τσάτσου συμμετέχει στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου.
Χρειάστηκαν λίγα χρόνια για να γίνει η Κηφισίας αυτό που είναι σήμερα, ο πιο high profile εμπορικός δρόμος της πρωτεύουσας. Και η εταιρεία του μεγαλύτερου developer στο χώρο του real estate έβαλε τη σφραγίδα της ανεξίτηλα στη νέα φυσιογνωμία της λεωφόρου: με τον πρώτο «ουρανοξύστη» των βορείων προαστίων, το «Atrina Center» (1980), τα εμπορικά συγκροτήματα του «Agora» (1987) και του «Polis» (1995), το γκλάμορους «Monumental Plaza» (1999).
Αίτηση για υπαγωγή της στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 99 κατέθεσε, την περασμένη εβδομάδα, η Τεχνική Εταιρεία «Μπάμπης Βωβός» μετά την αντίστροφη πορεία της αγοράς του real estate αλλά και των μεγάλων καθυστερήσεων στην υλοποίηση της διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προσωρινή απόφαση για την αίτηση θα εκδοθεί την Τετάρτη, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία και ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, πιθανότατα μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Η εταιρεία κατέφυγε στην λύση της αίτησης για προστασία από τους πιστωτές της καθώς όλες οι προσπάθειες αναχρηματοδότησης έχουν αποβεί άκαρπες. Την τελευταία τριετία, που η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει η εταιρεία είχε επενδύσει πολλά στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό.
Όμως, οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν από την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (ακύρωσε μετά από προσφυγή κατοίκων το mall και χρειάστηκε να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο) αλλά και η αναπροσαρμογή των σχεδίων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχουν στερήσει από την εταιρεία την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις στο θέμα της διπλής ανάπλασης που εξακολουθεί να εμφανίζει αβέβαιο μέλλον.
Είναι χαρακτηριστική, η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή η ΠΑΕ, με την οποία ασκεί δριμεία κριτική στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, επικρίνοντας την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την δρομολόγηση της διπλής ανάπλασης.
Τα προβλήματα για την Τεχνική Εταιρεία έχουν ξεκινήσει από καιρό όμως η θηλιά άρχισε να σφίγγει στο λαιμό της τον τελευταίο 1,5 χρόνο.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες στην εταιρεία απασχολούνται σήμερα περί τα 30 άτομα από 400 έως 500 που ήταν τις καλές εποχές. Μάλιστα, μέχρι τις αρχές καλοκαιριού είχαν αποχωρήσει από την εταιρεία 225 άτομα (μισθωτοί και ημερομίσθιοι), με συνολικό κόστος περίπου 5.5 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τις τράπεζες «Alpha Bank» και «Πειραιώς».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην προσπάθεια συναινετικού διαζυγίου με εργαζόμενους, η εταιρεία είχε υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με στόχο καταβάλλει μισθούς και δεδουλευμένα σε 18 δόσεις. Όμως εδώ και μήνες η εταιρεία δεν έχει φανεί συνεπείς ούτε σε αυτή την υποχρέωση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίστροφης πορείας που ακολουθεί η αγορά real estate αποτελεί η καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης από την Μedia Markt τον Νοέμβριο του 2011 για κατάστημα του ομίλου στο Π. Φάληρο. Η Γερμανική αλυσίδα, επικαλέστηκε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην ελληνική αγορά και η ελληνική εταιρεία απάντησε με εξώδικο, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην μητρική της εταιρεία στην Γερμανία.
Αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που ακολούθησαν ήταν η υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού συναινετικής λύσης της μίσθωσης, με καταβολή αποζημίωσης από την Media Markt προς τον όμιλο 2,1 εκ. ευρώ.
Messinea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.