Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Aλιείς Τριφυλίας Ευθείες βολές και βαρύτατες ευθύνες στο Δήμο για τον τεχνητό ύφαλο

Ευθείες βολές στο Δήμο Τριφυλίας εξαπολύουν αλιείς της περιοχής, στον οποίο επιρρίπτουν βαρύτατες ευθύνες για την καθυστέρηση στο έργο του τεχνητού ύφαλου, καθώς, όπως εκτιμάται, δεν προλαβαίνει να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ε.Π.ΑΛ.!

Μάλιστα, αλιείς που μίλησαν χθες το πρωί στο «Θ» κατονομάζουν ως υπεύθυνο για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη τον αντιδήμαρχο (της Δ.Ε. Αυλώνος) Γιάννη Φιλντίση! Μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, Νάσος Σμέρδης, σημείωσε: «Η μελέτη παραδόθηκε στη Νομαρχία Μεσσηνίας στις 17 Δεκεμβρίου 2010 έτοιμη για εφαρμογή!

Απέμεναν οι αδειοδοτήσεις, που θα έπαιρναν μόνο από τις τέσσερις υπηρεσίες που χρειαζόταν: το ΥΕΝ, την Αρχαιολογία, την Ωκεανογραφική Υπηρεσία και άλλη μία.

Ο φάκελος ήταν έτοιμος για υποβολή στο Ε.Π.ΑΛ. και να ............

χρηματοδοτηθεί 100%! Έκλεισε η Νομαρχία, με τον “Καλλικράτη”, δεκατρείς μέρες μετά την παραλαβή του φακέλου και ο φάκελος ήρθε, ως αρμοδιότητα καινούργια, στο Τμήμα Αλιείας του Δήμου Τριφυλίας. Έκτοτε, εδώ, ενώ ήταν έτοιμος, αντιμετώπισε απίθανα προβλήματα, αυτά που έχει και θα τα έχει πάντα το ελληνικό Δημόσιο: Η άγνοια, από τη μία, και η αμάθεια, από την άλλη, μπλοκάρουν το έργο, με το ένα εμπόδιο πίσω από το άλλο…».

Αναφερόμενος σε «αντιδράσεις» που εμφανίστηκαν τελευταία και το μπλοκάρισμα του έργου, μεταξύ άλλων, είπε: «Δεν είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία, ως τοπικοί φορείς και ως Δήμος να αναλάβουμε αυτό το έργο, όπως του αρμόζει ως “Καλλικράτης”. Λειτουργεί, ακόμη, η τοπική κοινωνία και η Δημοτική Αρχή με την έννοια του “βλαχοδήμαρχου”, με την έννοια του να ταχτοποιούμε τους δικούς μας, να τους χαϊδεύουμε τ’ αυτιά. Όλο αυτό έχει να κάνει με το μπλοκάρισμα που γίνεται από την περιοχή του Καλού Νερού! Εκεί έχουμε τον αντιδήμαρχο Φιλντίση, ο οποίος- λειτουργώντας κάτω από αυτό το πλαίσιο κι επειδή ήθελε να κάνει ένα έργο το οποίο είναι εκτός τόπου και χρόνου για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της παραλίας του Καλού Νερού, που δεν υπάρχει και δεν υφίσταται, αλλά για να μπορέσει να δουλέψει εκεί πελατειακά - μπλοκάρει το έργο στο σημείο που ακόμα να μην έχει πληρωθεί και η μελέτη από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών…».

Σε έντονο ύφος, πρόσθεσε: «Μπλοκάρεται αυτή η διαδικασία εντελώς αυθαίρετα! Δεν υπάρχει καμία μα καμία στοιχειοθετημένη προβολή του θέματος για να σταματήσει η διαδικασία. Γνωρίζουμε όλοι τη δράση του τεχνητού ύφαλου. Από τους τεχνητούς υφάλους που έχουν γίνει στην Ελλάδα, ο μόνος ο οποίος έχει μπλοκαριστεί και δεν έχει γίνει αυτή τη στιγμή είναι ο δικός μας. Αυτό δείχνει πόσο μικρόψυχα και πόσο αδιάφορα αντιμετωπίζουμε έργα τα οποία έχουν ισχυρή ανάπτυξη!».

Σε άλλο σημείο, παρατήρησε: «Είναι απαράδεκτο και για μας είναι αδικαιολόγητο: έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, εδώ και πέντε μήνες, από το δήμαρχο μια συνάντηση με τους υπόλοιπους φορείς και τους μελετητές για τον ύφαλο και την προστασία του Καλού Νερού. Αυτή η συνάντηση δεν έχει γίνει ακόμα. Δεν ξέρω ποια είναι τα “ελατήρια”, μπορεί να είναι αδιαφορία, μπορεί να είναι και πιέσεις άλλες που δε θέλουν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία του έργου… Είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο έργων».

Αναφερθείς σε όσα λέγονται για μετατόπιση του υφάλου, τόνισε: «Ο πυρήνας του τεχνητού υφάλου, από τη μελέτη σκοπιμότητας, που έγινε πριν από την ολοκληρωμένη μελέτη, βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Δεν έχει γίνει καμία μετατόπιση!».
Για τη χρηματοδότηση, τόνισε: «Ο κ. Γιαννακόπουλος, που ήταν διευθυντής του Ε.Π.ΑΛ. και υπεύθυνος για τις χρηματοδοτήσεις αυτών των έργων, πίεζε την τότε τοπική Αρχή να σταλεί ο φάκελος για να χρηματοδοτηθεί!».

Κλείνοντας, πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι το έργο δε χάθηκε «αρκεί να ξεμπλοκάρουμε λίγο τις διαδικασίες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων, Κώστας Ροϊλός, αφού συμφώνησε με όσα ανάφερε ο κ. Σμέρδης, συμπλήρωσε: «Σε μια συνάντηση στην Περιφέρεια, στην Καλαμάτα, η κα Παυλέα είχε ζητήσει κάποιο χαρτί από το Δήμο, για να το βάλει μέσα στο φάκελο, το οποίο χαρτί, όπως παραδέχθηκε στη σύσκεψη ο κ. Φιλντίσης, είχε στο συρτάρι του και ουδέποτε εμφάνισε για να το στείλει.

[…] Ο κ. Φιλντίσης προσπαθεί να κάνει το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο τεχνητός ύφαλος θα φέρει πολύ περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα στην περιοχή του μαζί με αυτό που θέλει να κάνει! Από εκεί και πέρα, προσπαθούμε να βρούμε οτιδήποτε για να καλύψουμε και να μπλοκάρουμε τις διαδικασίες. Μία ότι οι συντεταγμένες του ύφαλου είναι αλλού και η περιγραφή είναι αλλού, μία ότι δεν μπορούμε γιατί θα έχουμε πρόβλημα στο Καλό Νερό. Εδώ μέχρι και ο χώρος που θα φτιάχνονται οι κύβοι για τον ύφαλο έχει παραχωρηθεί από την Κτηματική και το Λιμενικό.

[…] Η τουριστική κίνηση τελείωσε με το θέμα του υφάλου. Αυτό έχω να πω στον κ. Φιλντίση, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος, κατ’ εμέ, που κωλυσιεργεί αυτή η κατάσταση. Πρώτη ανάπτυξη θα είχε η περιοχή του».
Με τη σειρά του, ο Νίκος Ξένος είπε: «Ξέρω ένα πράγμα, ότι ένα έργο το οποίο ήταν έτοιμο, σταμάτησε ουσιαστικά. “Μεταφέρεται” σε ένα καινούργιο πρόγραμμα, το οποίο ακόμα δεν έχει βγει και θα περάσουν 4 – 5 χρόνια.
[…] Υπάρχουν ευθύνες και ο κόσμος πρέπει να μάθει. Την περίοδο που ήρθε ο φάκελος στο Δήμο Τριφυλίας, που έπρεπε αυτοί ήδη να το “τρέξουνε” με μεγαλύτερη όρεξη, το σταματήσανε και το φρενάρανε. Τους λόγους τούς ξέρουν αυτοί, βέβαια ξέρουμε κι εμείς γιατί το κάνουνε. Το κάνουνε για μικροκομματικά και μικροπροσωπικά τους οφέλη. Αυτός είναι, για μένα, ο λόγος, κανένας άλλος. Και δεν είναι μόνο ο κ. Φιλντίσης, είναι και άλλοι παρέα».


Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν πας μπροστά τους να τους το πεις; Γιατί κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία για να βρίσεις;
    Έχεις τα κάκαλα;;; Τράβα μπροστά τους και πες αυτό που έγραψες εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.