Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Εστίαση Οι επαγγελματίες ζητούν άμεση μείωση ΦΠΑ

Τεράστιες επιπτώσεις στον κλάδο της εστίασης θα έχει η συνέχιση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο 23%, σύμφωνα με τα λεγόμενα επαγγελματιών της Καλαμάτας στο «Θάρρος».
Ήδη, από την αλλαγή του ΦΠΑ από 13% σε 23%, έχουν προκύψει μύρια όσα προβλήματα. Πιο «κερδισμένοι» είναι όσοι διατηρούν οικογενειακές επιχειρήσεις, χωρίς να απασχολούν πολλά άτομα ως υπαλληλικό προσωπικό.
Σε αυτή την περίπτωση, όμως, χάνει το .............

κράτος ασφαλιστικές εισφορές. Από την άλλη, μπορεί όταν κάποιος απασχολεί υπαλληλικό προσωπικό να ωφελείται το κράτος, αλλά αδειάζει ευκολότερα η τσέπη του, που είναι ήδη άδεια, με τις αυξήσεις στην πρώτη ύλη και τις λοιπές υποχρεώσεις.


Αντιλαμβάνεστε τι μείγμα βγαίνει υπό αυτές τις συνθήκες και πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητα στον κλάδο, που προσπαθεί, όπως μας επισήμαναν, να επιβιώσει, μειώνοντας όσο περισσότερο μπορεί το ήδη μειωμένο κέρδος.

Γ. Αθανασόπουλος
Ο Γ. Αθανασόπουλος από το εστιατόριο «Ρολλά» επισήμανε πως το 23% του ΦΠΑ έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές, με τη μείωση των θέσεων εργασίας να περιλαμβάνεται σε αυτές. Κατά την προσωπική του άποψη, «όσοι σκέφτονται αυτές τις πρωτότυπες αυξήσεις, να αγοράζεις με 13% και να πουλάς με 23%, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία στην ηλιθιότητα.
Οι περισσότεροι εστιάτορες έχουμε ήδη αφομοιώσει την αύξηση αυτή, που δεν πιστεύω πως έχει προστεθεί στην τελική τιμή, καθώς, σε αυτή την περίπτωση, ο καθένας μας θα είχε χάσει την πελατεία του».
Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, οι περισσότεροι από τους πελάτες θεωρούν πως οι εστιάτορες εισπράττουν το ΦΠΑ που αυξήθηκε, ενώ οι επαγγελματίες μειώνουν το κέρδος για να κρατήσουν την πελατεία και να υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά.
Ο ίδιος προεκλογικά πίστεψε στις εξαγγελίες για τη μείωση του ΦΠΑ στο αντικείμενό του, αλλά και ότι χρειαζόταν κάποιο διάστημα για να υλοποιηθούν όσα εξαγγέλθηκαν: «Θα πρέπει να γίνει κάτι και σύντομα. Αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα βιωσιμότητας. Η κατάσταση δυσκολεύει καθημερινά και είναι άγνωστο μέχρι πού θα φτάσουν οι αντοχές μας».
Ο κ. Αθανασόπουλος χαρακτήρισε ως ιδανική περίπτωση να έχει κάποιος ιδιόκτητο χώρο και να λειτουργεί το εστιατόριο ως οικογενειακή επιχείρηση. Αν κάποιος δεν έχει τόσο μεγάλη οικογένεια για να λειτουργήσει το εστιατόριο και απασχολεί προσωπικό, με το ΦΠΑ στο 23% μειώνει τις θέσεις εργασίας, αλλά και διαπραγματεύεται με τους εργαζόμενους για το μισθό τους.
Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι μάλλον ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά, από πρόθεση, για να μην καταφέρει κανείς να τον περάσει.

Α.Γ.
Ένας άλλος εστιάτορας δε θέλησε να εκφραστεί επώνυμα, αλλά μόνο με τα αρχικά του. Ο Α.Γ., λοιπόν (τα πλήρη στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας), εξέφρασε την εξής άποψη: «Ουδείς έχει υπολογίσει το κόστος παραγωγής, προκειμένου να συνυπολογίσει το 23% στο τέλος. Αν το κάνει αυτό, οι τιμές του θα είναι τέτοιες που ο μέσος πελάτης δε θα μπορεί καν να πλησιάσει. Άρα, δε θα είναι συνεπής στη ΔΟΥ- και με δεδομένο ότι το κράτος αντί να κάνει μείωση στα πάγια έξοδα των καταστημάτων, επιμένει στη συνεχή αύξησή τους-, ενώ δεν μπορεί να ελέγξει τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, που είναι ασύδοτες. Υπάρχουν αυξήσεις 25-30% τον τελευταίο χρόνο σε είδη αναγκαία για τη λειτουργία μας, χωρίς να μπορούμε να τις περάσουμε στον τελικό λογαριασμό, αλλά τις αφομοιώνουμε, είμαστε δηλαδή διπλά ζημιωμένοι».
Κατέθεσε και μια πρόταση, να τεθεί ΦΠΑ 5% στην εστίαση, 15% φόρος εισοδήματος και αν, σε περίπτωση που γίνει έλεγχος, διαπιστωθεί ότι δεν έχει κοπεί απόδειξη, να κλείνει το κατάστημα. «Αυτό θα ήταν πιο προσοδοφόρο και δίκαιο», σχολίασε.
Κατά τον ίδιο, οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου είναι οικογενειακές και μόνο έτσι καταφέρνουν να είναι τυπικές στις υποχρεώσεις τους.

Δημ. Μελιγκάκος
Ο Δημ. Μελιγκάκος, από την ψησταριά «Ο Τζίμης», σημείωσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ έχει προκαλέσει ποικίλα προβλήματα. Το σουβλάκι το οποίο πουλά, ενώ είναι ένα προϊόν άκρως παραδοσιακό και φθηνό και τυγχάνει ευρείας κατανάλωσης από όλα τα κοινωνικά στρώματα, έχει πλέον φθάσει στο σημείο να θεωρείται ακριβό. «Εκ των πραγμάτων, με την αύξηση του ΦΠΑ, υποχρεωθήκαμε να αυξήσουμε τις τιμές μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να μειωθεί ο ΦΠΑ, προκειμένου να αυξηθεί ο τζίρος, που με την αύξηση μειώθηκε. Όπως μας εξήγησε, «με τις υποχρεωτικές ανατιμήσεις έχει μειωθεί η ζήτηση, καθώς υπάρχει μεν πελατεία, αλλά παραγγέλνει μικρότερες ποσότητες από ό,τι στο παρελθόν».
Ανέφερε δε ότι αν το κατάστημά του δεν ήταν οικογενειακή επιχείρηση, θα ήταν υποχρεωμένος να αλλάξει προμηθευτές, προκειμένου να ανταποκριθεί στα έξοδα μισθοδοσίας που θα επιβάρυναν κατά πολύ τη λειτουργία του. Όμως, το ότι εργάζεται εκεί όλη σχεδόν η οικογένειά τού, του επιτρέπει να μείνει στους ίδιους προμηθευτές, όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην ποιότητα των προϊόντων που «μπαίνουν» στο μαγαζί.

Θεόδ. Τσούκλερης
Από την πλευρά του, ο Θεόδ. Τσούκλερης, από το εστιατόριο «Ελλάς», παρατήρησε: «Χειρότερα δε γίνεται. Βουλιάζουμε. Είναι λογική αυτή η αύξηση από 13% σε 23%; Το πρώτο που προκάλεσε η αύξηση, ήταν η μείωση του προσωπικού. Αναγκάστηκα να διώξω κόσμο, που, κατά συνέπεια, είναι τώρα άνεργοι».
Ενώ υπάρχουν αυξήσεις και στην τιμή των πρώτων υλών, εξήγησε, οι τιμές του εστιατορίου του είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 2007: «Αν εφαρμόζαμε και το 23% στην τελική τιμή, δε θα πλησίαζε κανένας. Θα ήμασταν ήδη κλειστοί, αν και η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν είναι ευχάριστη».
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι τιμές του παραμένουν ίδιες εδώ και πέντε χρόνια, η πελατεία του έχει μειωθεί κατά 50%. Αν, δε, μπορούσε-σχολίασε- να έλθει σε επαφή με κάποιον από τους αρμόδιους, θα του ζητούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει σε πιο χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον να επιστρέψει στο 13%.

Άγγελος Χουλιάρας
Τέλος, ο Άγγελος Χουλιάρας, από το ομώνυμο εστιατόριο, μίλησε για «εξαθλίωση και ακρίβεια. Όταν το 1/4 της τιμής είναι φόρος, αν υπολογιστεί το κόστος προμήθειας της πρώτης ύλης, τα άλλα έξοδα, οι εισφορές στο κράτος και τη ΔΟΥ, αντιλαμβάνεστε ότι οι τιμές μας είναι τιμές κόστους, προκειμένου να έχουμε πελάτες.
Αυτόματα η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση στο κέρδος. Αν υπολογιστεί ότι η αγοραστική ικανότητα του Έλληνα έχει μειωθεί, επειδή το κράτος έχει την πρόθεση να ακριβύνει τα πάντα, τότε σε τι αποσκοπεί η αύξηση αυτή, ρωτήστε τους, αυτοί ξέρουν…».
Αναφερόμενος στα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν, σχολίασε: «Αν φορολογηθούμε στο ακαθάριστο εισόδημα, τότε δε θα υπάρξει επιβίωση για κανέναν μας».
Ωστόσο, μίλησε και για κλίμα παραπλάνησης του κοινού, το οποίο αντιμετωπίζει εχθρικά τους εστιάτορες λόγω της πλύσης εγκεφάλου που έχει υποστεί, όπως είπε, από τα αθηναϊκά ΜΜΕ.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.