Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Απάντηση Ν.Μπάλτα σε αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Αετού δήμου Τριφυλίας κ.Γ. Μερκούρη

Κύριε Αντιδήμαρχε,

σε μία δημόσια αντιπαράθεση, υπάρχουν αρχές και κανόνες, τους οποίους, οφείλουμε όλοι μας, οφείλετε να σέβεστε.
Αυτό επιβάλλει η δεοντολογία, αυτό επιτάσσει η λειτουργία των θεσμών, αυτό υπαγορεύει η στοιχειώδης ευγένεια και ο σεβασμός στο συνομιλητή μας.
Δε γνωρίζω από πού προκύπτει η καθολική χρήση του πρώτου ενικού από εσάς, με δεδομένο μάλιστα πως αυτό δεν είχε συμβεί από τη δική μου πλευρά, στην αρχική μου επιστολή, όταν δεν υπάρχουν ούτε καν τυπικές σχέσεις μεταξύ μας.
Αναρωτιέμαι με ποιο δικαίωμα το πράττετε αυτό, ............

όταν δεν το έχετε, δεν το λάβατε, ποτέ δεν σας το έδωσα.
Μήπως η ρητορική σας, κινούμενη σε αυτό το πλαίσιο που καθ ‘υπέρβαση επιλέξατε, έχει καθαρά <<παιδευτικό χαρακτήρα >> και επιχειρεί να καταδείξει κατεύθυνση <<συμμόρφωσης>>;

Καθίσταται προφανής η υποκριτική επιλογή σας να επιλέξετε την προσφώνηση <<αγαπητέ Νίκο >> από το συνολικό περιεχόμενο της απάντησή σας.
Τοποθετήσεις σε τόνο επιθετικό, με εκφράσεις που δε συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό που πρέπει να διακρίνει το δημόσιο διάλογο.
Υπάρχει ένα αξίωμα στην πολιτική, τα πρόσωπα που ασκούν εξουσία υπόκεινται σε δημόσια κριτική.
Καθίσταται πρόδηλο εξαρχής, από το ύφος του λόγου σας, ότι το αξίωμα αυτό, δεν το υιοθετείτε, δεν το ενστερνίζεστε, γιατί σας διακατέχει έπαρση, αλαζονεία, εγωκεντρική αντίληψη των πραγμάτων.

Όσο δε για το περιστατικό που έλαβε χώρα στο Σιτοχώρι, δεν είχε <<καταγγελτικό>> χαρακτήρα, το ανέφερα ως ενδεικτικό του τρόπου λειτουργίας της δημοτικής αρχής.
Οι κάτοικοι γνωρίζουν τι έχει συμβεί και είναι λυπηρό να παρουσιάζετε τα γεγονότα με τρόπο μειωτικό και απαξιωτικό γι’ αυτούς.
Η δημοσιοποίησή του, απεδείχθη, από το ύφος της απάντησης σας ότι προκάλεσε σύγχυση και εκνευρισμό.

Είναι λυπηρό, απογοητευτικό, αλλά και κωμικό μία δημοτική αρχή να στέλνει μηνύματα εκφοβισμού, απειλών ακόμα και… παραπομπής στη δικαιοσύνη, για ενέργειες δημοτών, που συνιστούν κοινωνική προσφορά και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου!
Είναι αδιανόητο να στέλνετε αυτό το λάθος μήνυμα στους δημότες, να τους αποτρέπετε να λειτουργούν, όταν μπορούν, κάτι περισσότερο από ενεργοί πολίτες.
Ιδιαίτερα μάλιστα αυτή την περίοδο, που η εφαρμογή των μνημονίων επιφέρει μεγάλες περικοπές στα οικονομικά των δήμων, με συνέπεια να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.
Αντιλαμβάνεστε ως…αγγαρεία και ως.. χάρη την αυτονόητη υποχρέωσή σας να τοποθετηθείτε δημόσια για πεπραγμένα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων σας ως αντιδημάρχου.

Μην…ανησυχείτε, δεν διεκδικώ θεσμικό ρόλο στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, όπως εσείς βεβιασμένα υποθέσατε, διεκδικώ απλώς το δικαίωμα ως ενεργός πολίτης να καταθέτω, την άποψή μου, τη γνώμη μου, για την πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή.
Λυπάμαι, αλλά…άδεια για να τοποθετούμαι δημόσια για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα του δήμου μας, δεν πρόκειται να σας ζητήσω.
Σας… διαβεβαιώνω δε ,εάν αυτό σας… απασχολεί, ότι δεν έχω προσωπικές
φιλοδοξίες, αυτό που μόνο έχω είναι το πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο μας
Αλήθεια, μήπως οι δημότες σας οφείλουν… ευγνωμοσύνη για το έργο που επιτελείτε, αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, είναι πιθανό και να …ζημιώνεστε που ασχολείστε με το δήμο;

Οι στοιχειώδεις υποχρεώσεις του δήμου, όπως π.χ. ύδρευση, φωτισμός, καθαριότητα, πρέπει να παρέχονται στους δημότες, είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες και είναι αστείο να εκλαμβάνεται η επίβλεψή τους ως παρεχόμενο έργο ενός αντιδημάρχου, όταν μάλιστα λαμβάνει αποζημίωση και συνακόλουθα προκύπτουν υποχρεώσεις από την άσκηση των καθηκόντων του.
Ας αφήσουμε τους αναγνώστες να κρίνουν ποιος βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, καθώς ουδεμία αναφορά υπήρχε από μένα σε <<<γουρνοπούλες και φαγοπότια >>,όπως ισχυρίζεστε.
Η αναφορά αυτή προέκυψε από επώνυμο σχόλιο συνδημότη μας, κάτω από την ανάρτηση της επιστολής μου, σε τοπικό ιστότοπο.
Τέλος, μάλλον οι δημότες…ευθύνονται, που δεν αντιλαμβάνονται ότι όλα βαίνουν καλώς στο …βασίλειο της Τριφυλίας!

Νίκος Μπάλτας

Υ.Γ. ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία της απάντησής μου στην εφημερίδα σας.

2 σχόλια:

  1. ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΚΑΝΑ ΧΡΟΝΟ. Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΙΩΔΗΣ. ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΜΕΝΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ. ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΟΡΟΣ ΝΤΡΟΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. την παροιμια για τους δασκαλους την ξερετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.