Δραματική κραυγή αγωνίας βγάζουν οι άνθρωποι του δραστήριου Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών για να μη «σιγάσει» η Φιλαρμονική που από το Μάιο του 1928 προάγει τον πολιτισμό και προσφέρει μουσική παιδεία στους νέους της πόλης!
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει το Σύλλογο Φιλοπροόδων, του οποίου βασικό και σημαντικό τμήμα λειτουργίας του είναι η Φιλαρμονική, σε αδιέξοδο.
Πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος παύσης ...........
λειτουργίας της Φιλαρμονικής, αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί καν στα λειτουργικά έξοδα, όπως η αμοιβή του αρχιμουσικού.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν προχθές το απόγευμα στο «Βορρέειο» Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, έδρα των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, η πρόεδρος του Συλλόγου Βιβή Παντελάκη, ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Παγάνης και ο αρχιμουσικός Παναγιώτης Φωτεινέας αναφέρθηκαν στην τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Σύλλογος! Παράλληλα, έκαναν έκκληση στους απανταχού Φιλιατρινούς να στηρίξουν εμπράκτως τη Φιλαρμονική.
Η κα Παντελάκη ανέφερε: «Ποτέ τα οικονομικά μας δεν ήταν ανθηρά. Πάντοτε καθορίζαμε τις δραστηριότητές μας ανάλογα με τα χρήματα που είχαμε. Όμως, καταφέραμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Αποκτήσαμε καινούργια όργανα, καινούργιες στολές, κάναμε πολλές επεμβάσεις στο πάρκο της Βλαχέρνας, την εκκλησία, δημιουργήσαμε ένα Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, είδαμε τη Φιλαρμονική μας να μεγαλώνει, το χορευτικό μας να γίνεται πολυπληθέστερο, τις εκδηλώσεις μας πολύ περισσότερες. Καταφέραμε η Φιλαρμονική και το χορευτικό μας να συμμετέχουν και σε εκδηλώσεις άλλων περιοχών.
Σήμερα πού βρίσκεται το όνειρο; Πού τοποθετείται ο πήχης; Δυστυχώς, στο να μπορούμε απλά να λειτουργούμε. Να διασώσουμε τη Φιλαρμονική μας, να διατηρούμε το πάρκο καθαρό, το χορευτικό σε λειτουργία, τα κτήριά μας να μη καταρρεύσουν.
[…] Από το 1926 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος, όλα αυτά τα 86 χρόνια επιβιώσαμε με αξιοπρέπεια και συνέπεια, στηριζόμενοι οικονομικά στις δωρεές των μελών μας, σε εκδηλώσεις που εμείς πραγματοποιούσαμε και στην επιχορήγηση του Δήμου. Πλέον οι δωρεές είναι ανύπαρκτες, η ανταπόκριση του κοινού στις εκδηλώσεις μικρή και η επιχορήγηση από το Δήμο εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει.
Καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα το να κάνουμε μια εκδήλωση, αλλά το να μπορέσουμε να πληρώσουμε τον αρχιμουσικό μας για να μπορούν τα παιδιά να μαθαίνουν μουσική κι έτσι να διατηρηθεί η Φιλαρμονική μας».
[…] Βρισκόμαστε σε φοβερά δύσκολη θέση. Ο κίνδυνος να σταματήσει πια να λειτουργεί η Φιλαρμονική μας και να πέσουν οι τίτλοι τέλους είναι πλέον ορατός. Θέλω να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας και να τους πω: Δείτε τις πρωτοβουλίες που έχουν διαχρονικά αναπτυχθεί στα Φιλιατρά και έχουν αποδοχή και διάρκεια ετών. Ποιος τις πήρε; Δείτε τις δραστηριότητες των παιδιών σας και από αυτές αφαιρέστε όσες έχουν να κάνουν με τους συλλόγους της πόλης μας και πείτε μου τι θα μείνει. Δείτε τη ζωή αυτής της πόλης κι από αυτήν αφαιρέστε ό,τι έχει να κάνει με τις δράσεις των συλλόγων της. Τι άλλο θυμάστε;
Το ερώτημα, όμως, τώρα διαμορφώνεται ως εξής: Αν σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης αφήσουμε να διαλυθεί ό,τι γενιές και γενιές με αγάπη και μεράκι προσφοράς δημιούργησαν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει Φιλιατρινός που δεν έχει μια τρυφερή ανάμνηση από το άκουσμα της Φιλαρμονικής ή από τη συμμετοχή του σ' αυτή. Και δε μιλάμε απλά για ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης, αλλά το ζωντανό της παρόν! Για τα παιδιά μας που μαθαίνουν μουσική στο Σχολείο Μουσικής και μετά συμμετέχουν στη Φιλαρμονική.
[...] Αναζητώντας λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τη λύση θα δώσουμε εμείς. Οι ίδιοι άνθρωποι που νοιαζόμαστε, οι ίδιοι άνθρωποι που το πρόβλημα μας αφορά. Κανένας έξω από την τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί.
Συζητώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσαμε πρώτα από όλα να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα. Να κινητοποιήσουμε όσους θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει η τελευταία ίσως σταγόνα πολιτισμού στα Φιλιατρά.
Δε χρειαζόμαστε μια εφ’ άπαξ οικονομική συνδρομή, αλλά μια τακτική βοήθεια» Καταλήγοντας, η κα Παντελάκη είπε: «Κάποτε οι άνθρωποι στα Φιλιατρά, πενήντα χρόνια μετά την απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους, ονειρεύτηκαν μια πόλη ξεχωριστή. Εμείς, άραγε, σήμερα έχουμε όραμα; Ονειρευόμαστε; Σχεδιάζουμε; Συμμετέχουμε στα απλά πράγματα ή θεωρούμε ότι φταίνε οι άλλοι που μένουμε πίσω; Θα αφεθούμε στην κρίση, που σίγουρα δεν είναι μόνο οικονομική, ή θα αντισταθούμε και θα διατηρήσουμε ό,τι έχει απομείνει; Καθένας μας έχει τη δική του απάντηση, αλλά σίγουρα όλοι μας έχουμε ευθύνη».
Από την πλευρά του, ο κ. Παγάνης επεσήμανε τη σημαντική προσφορά του Συλλόγου και της Φιλαρμονικής στη μουσική παιδεία των νέων και το παιδαγωγικό της έργο, ενώ τόνισε ότι πολλά παιδιά - μέλη της Φιλαρμονικής έχουν σταδιοδρομήσει επαγγελματικά στη μουσική!
Με τη σειρά του, ο κ. Φωτεινέας, παλιός μαθητής του Σχολείου Μουσικής και της Φιλαρμονικής, τόνισε πως «ευημερεί η Φιλαρμονική και είναι κρίμα να κλείσει για αυτό το λόγο, για χρήματα... Αυτή τη στιγμή βγαίνουν 40 παιδιά και περίπου 30 παιδιά είναι το "φυτώριο", 70 παιδιά, σχεδόν ένα Δημοτικό Σχολείο. Το ότι σχεδόν ένα Δημοτικό Σχολείο, στα Φιλιατρά, ασχολείται με τη μουσική για μένα είναι εξωπραγματικό!».
Πρόσθεσε, δε, πως «τα παιδιά, εκτός του ότι μαθαίνουν μουσική, ασχολούνται με ένα σύνολο, μαθαίνουν να δουλεύουν όλοι για έναν κοινό σκοπό. Αυτό τα βοηθάει και στη συμπεριφορά τους και στις επιλογές τους για το μέλλον, τα καλλιεργεί!».
Ιστορικό
Η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών είναι από τις παλαιότερες στον ελλαδικό χώρο. Ιδρύθηκε το 1893 από το Δήμο Φιλιατρών. Αργότερα την επιμέλειά της ανέλαβε ο «Τριφυλιακός Σύνδεσμος» με έδρα τα Φιλιατρά. Το 1904 την ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρόοδος». Το 1909 διαλύθηκε για λόγους οικονομικούς. Οι αναμνήσεις που άφησε οδήγησαν τους ανθρώπους των Φιλιατρών να ιδρύσουν το 1926 το «Σύλλογο Φιλοπροόδων», με βασικότερο στόχο την επανίδρυση της Φιλαρμονικής. Έτσι κάνει την πρώτη της εμφάνιση το Μάιο του 1928. Από τότε και μέχρι σήμερα γίνεται ο βασικότερος παράγοντας μουσικής παιδείας και ψυχαγωγίας των Φιλιατρινών!
Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θαρρος
ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ.ΜΕ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕ ΤΟΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω πει πολλές φορές και το ξαναλέω. Στηρίξτε οικονομικά τους Συλλόγους της πόλης μας που παράγουν πολιτισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΗΡΙΞΤΕ τον Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών "Ο Πυρσός" που κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια πολιτισμού στα φιλιατρά, με χορευτικά τμήματα, τμήμα σκακιού, κινηματογραφική λέσχη κλπ κλπ.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ τον Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών "Βορρέειον" που και αυτός παράγει πολιτισμό για την πόλη μας με την φιλαρμονική του τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου κλπ κλπ
ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Μην γίνεστε κορόϊδα και χρηματοδοτείτε το παπαδαριό.
Η εκκλησία σαν οργανισμός έχει τόσα χρήματα που μπορεί να αγοράσει 10 φορές την Ελλάδα. Δεν έχει καμία ανάγκη η Εκκλησία από χρήματα.
Βοηθήστε τον πολιτισμό. Βοηθήστε τους συλλόγους της πόλης μας.
Ακόμα και σε κηδείες. Εκεί που θα πετάξετε στα σκουπίδια 50 ευρώ για ένα στεφάνι δώστε τα σε ένα σύλλογο. Εκεί θα πιάσουν τόπο. Ενώ αν τα πάρετε σε στεφάνι απλά θα το πετάξετε στα σκουπίδια και τίποτα δεν θα προσφέρετε στην ουσία.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡΕ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΩΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟΥ 50ΑΡΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ. ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ? ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ.
Πανευκολα ρε φιλαράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραδειγμα: Θες να παρεις ένα στεφάνι για την κηδεία καποιου προσφιλους σου προσώπου.
Αυτο κοστίζει χοντρικα 50 ευρώ.
Θα χρησιμοποιηθει μια ωρα και μετα θα μείνει στον ταφο να ξεραθεί και να πεταχτεί στα σκουπιδια. Αρα καμια απολυτως χρησιμοτητα.
Το 50αρικο μπορείς να το δώσεις σε ενα σύλλογο εις μνήμη του προσγιλούς σου προσώπου. τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν στον σύλλογο και θα πιασουν τόπο.
Από το να το δώσεις στην εκκλησία αυτα τα χρήματα και να πλουτίσεις την εκκλησία (ως οργανισμό ακόμα περισσότερο) δεν θα καταφέρεις τίποτα. Θα τους κανεις πιο πλούσιους.
Δωστα σε ενα σύλλογο εις μνημην του αγαπημενου σου προσώπου. θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο ΜΕΣΑ στο σύλλογο.
Που? Δωστα στον Πυρσό. Τους βοηθάς να συνεχίσουν τα χορευτικά τμήματα, τους βοηθάς να αναπτύξουν το τμήμα του Σκακι, τους βοηθάς να λειτουργήσουν τον μοναδικό κινηματογράφο στην περιοχή μας Και πιασε απο Αμαλιάδα μέχρι καλαμάτα. Δεν υπάρχει Cinema....
Τους βοηθάς να κανουν εκδηλώσεις πολιτισμού όπως κανουν τόσα χρόνια.
Δωστα στο Βορρέειον. Θα τους βοηθήσεις ν αναπτύξουν και να διατηρήσου την φιλαρμονική το χορευτικό τους να κανουν εκδλώσεις πολιτισμού όπως τόσα χρόνια κανουν.
Τωρα κατσε και σκέψου. Αξίζεις να αγοράσεις ενα στεφάνι για μια ώρα χρησιμοπτητας και να πεταχτεί στα σκουπίδια ή αξίζει να προσφέρεις στον πολιτισμο?
Αξίζει να τα δ΄λωσεις στην εκκλησία και να τους κανειος πιο πλούσιους χωρίς κανένα αντίκρυσμα ή είναι προτιμότερο να τα δωσεις σε ενα συλλογο που θα παράξει πολιτισμό???
ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ.