Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Δημοσκοπήσεις Κάπα Research, Public Issue & Metron Analysis δείχνουν άνοδο ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση με 20,5% αυτή της Κάπα Research για το «Βήμα» της Κυριακής και συμπίπτει ως προς τα ποσοστά με την έρευνα της Metron Analysis για τον «Επενδυτή».

Στην ίδια δημοσκόπηση, στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», το 78,1% απαντά ότι επιθυμεί η νέα κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ σε ερώτηση πόσο ρεαλιστική θεωρεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, το 62,1% απαντά λίγο ή καθόλου.
Πτώση σημειώνουν όλα τα άλλα κόμματα. Σε άλλη .........

δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής η πλειονότητα των πολιτών εκτιμά σε ότι σε νέες εκλογές θα αυξηθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και θα πέσουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Δημοσκόπηση Κάπα Research

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα» της Κυριακής, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

-ΝΔ 18,1%

-ΣΥΡΙΖΑ 20,5%

-ΠΑΣΟΚ 12,2%

-Ανεξάρτητοι Έλληνες 8,4%

-ΚΚΕ 6,5%

-Χρυσή Αυγή 5,8%

-ΔΗΜΑΡ 5%

-Οικολόγοι-Πράσινοι 2,5%

-ΛΑΟΣ 2,4%

-Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%

-Δημιουργία Ξανά 2,2%

-Δράση 1,3%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,9%. Τα αποτελέσματα των εκλογών έφεραν φόβο και ανησυχία στο 42,8% ελπίδα στο 35,2% και απογοήτευση στο 23,3%

Στο ερώτημα αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές ποιό κόμμα θα ψηφίσετε, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 20,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 18,1%, ΠΑΣΟΚ 12,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 8,4%, ΚΚΕ 6,5%, Χρυσή Αυγή 5,8% , ΔΗΜΑΡ 5%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%, ΔΗΜΣΥΜ 2,5%, ΛΑΟΣ 2,4%, Δημιουργία Ξανά 2,2% , Δράση 1,3% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 10,9%.

Tο 72% θεωρεί πως τα κόμματα πρέπει να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να συνεργαστούν, το 22,9% ζητά εκλογές για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 78,1% ζητά από τη νέα κυβέρνηση να κάνει ότι είναι απαραίτητο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Στο ερώτημα ποιό από τα κόμματα που μπήκαν στη βουλή θα θέλατε να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει το 72,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 68% , η ΝΔ το 54,3% το ΠΑΣΟΚ το 52,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το 47,7% το ΚΚΕ το 22,5% και η Χρυσή Αυγή το 8%.

Το 53,4% ζητά την ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς.

Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός και ακολουθεί ο κ. Τσίπρας, ο κ. Παπαδήμος , ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Καμμένος, ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Δήμας, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Χατζηδάκης.

Το 65,1% θεωρεί πως στις εκλογές επικράτησε η λογική της τιμωρίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και κατάκτηση της πρώτης θέσης δείχνει και νέα δημοσκόπηση, της Metron Analysis που έγινε για τον «Επενδυτή».

Στην έρευνα της Metron Analysis ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 20,2% στην πρόθεση ψήφου και στο 25,5% με την αναγωγή και είναι το μοναδικό κόμμα που αυξάνει σημαντικά το ποσοστό του ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα παρουσιάζουν από στασιμότητα με μικρές αυξομειώσεις έως μεγάλες απώλειες.

Στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με το γκάλοπ η ΝΔ υποχωρεί στο 17,3%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,6%, το ΚΚΕ στο ιστορικό χαμηλό 4,2%, η ΔΗΜΑΡ στο 4,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 8,4% και η Χρυσή Αυγή στο οριακό 3,7%.

Με την αναγωγή, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 25,5%, έναντι 21,7% της ΝΔ, 14,6% του ΠΑΣΟΚ και 5,3% του ΚΚΕ.
Το σημαντικό στοιχείο στην ίδια δημοσκόπηση είναι ότι το 50% των ερωτώμενων απάντησε ότι επιθυμεί κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς και μόνο το 34% κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς

Η δημοσκόπηση της Public Issue

Σε περίπτωση νέας εκλογικής αναμέτρησης ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τα ποσοστά του εκτιμά η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετεκλογικής έρευνας που διενήργησε η Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα μάλλον θα ενισχυθεί, έναντι του 36% που εκτιμά ότι μάλλον θα μειωθεί η εκλογική του δύναμη.
Αύξηση των εκλογικών ποσοστών της ΝΔ βλέπει το 46%, της ΔΗΜΑΡ το 42%, για τους Ανεξάρτητους Έλληνες το 40%, το ίδιο για τους Οικολόγους Πράσινους, για τον ΛΑΟΣ το 33% και για το ΠΑΣΟΚ το 28%. ΣΕ ποσοστό 76% οι πολίτες πιστεύουν ότι η Χρυσή Αυγή θα μειώσει τη δύναμή της. Ωστόσο παρά την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τη δύναμή του, το 62% της κοινής γνώμης εκτιμά ότι και η νέα προσφυγή στις κάλπες δε θα βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν τις εκλογές το ποσοστό αυτών που έβλεπαν μη αυτοδυναμία έφθανε το 91%.

Η έρευνα αποτυπώνει εν μέρει εικόνα σύγχυσης του εκλογικού σώματος. Ενώ στην πλειοψηφία τους 56% οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα (ικανοποιημένο το 43%), απαντούν σε ποσοστό 81% ότι ακόμα και αν γνώριζαν από πριν τι θα βγάλει η κάλπη, αυτοί θα ψήφιζαν το ίδιο κόμμα, με μόλις το 19% να αλλάζει την ψήφο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.