Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Προσμετράται στα συντάξιμα ο χρόνος ανεργίας

Τη δυνατότητα να υπολογίσουν τον χρόνο ανεργίας για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, έχουν οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα, σύμφωνα με το Έθνος. Οι προϋποθέσεις για τη θετική αυτή ρύθμιση καταγράφονται σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.

Σημειώνεται πως αν ο ασφαλισμένος του ............

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από τις οποίες ανά εκατό τουλάχιστον σε καθένα από τα πέντε τελευταία ημερολογιακά έτη, δικαιούται σύνταξη λόγω γήρατος μειωμένη. Η μείωση είναι 1/200 της πλήρους σύνταξης για κάθε μήνα που λείπει από τα αντίστοιχα όρια ηλικίας, εφόσον συμπλήρωσε το 60ό έτος προκειμένου για ασφαλισμένο και το 55ο έως 60ό έτος προκειμένου για ασφαλισμένη.

Στην απόφαση του υπουργού Εργασίας επισημαίνεται πως η σημερινή δυσμενής οικονομική και κοινωνική συγκυρία έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανέργων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να μην πληροί την ειδική προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία.

Για τον σκοπό αυτό ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Τονίζεται ότι, προκειμένου ο ανωτέρω χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας να λαμβάνεται υπόψη για την πλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των ανά 100 ημερών ασφάλισης, θα πρέπει η επιδότηση λόγω τακτικής ανεργίας να έχει λάβει χώρα στην κρίσιμη 5ετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.