Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Φτιάξτε το δικό σας οικιακό δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Ένα σπίτι πλέον διαθέτει σίγουρα περισσότερους από έναν ηλεκτρονικούς υπολογιστές είτε αυτοί είναι επιτραπέζιοι είτε είναι φορητοί είτε είναι και τα δυο μαζί.
Θα ξεκινήσουμε λοιπόν μαζί να σας βοηθήσουμε με απλά βήματα να στήσετε το δικό σας δίκτυο στο σπίτι σας για να μπορούν όλοι οι υπολογιστές που διαθέτετε να έχουν ιντερνετ αλλά και να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Τι θα χρειαστείτε.

Η πιο βασική συσκευή που θα χρησιμοποιήσετε..........

είναι το router. Αυτό είναι που θα μοιράσει ιντερνετ σε όλους τους υπολογιστές αλλά θα είναι και η βασική συσκευή για να μπορέσει να γίνει η διαχείριση αρχείων μεταξύ τους.
Η επιλογή του router δεν θα είναι άλλη από ασύρματο, αφού πιθανόν να έχουμε έναν φορητό υπολογιστή ο όποιος φυσικά δεν θα έχει μια σταθερή θέση η οι υπολογιστές μας να απέχουν αρκετά μεταξύ τους.
Η τιμή ενός ασύρματου router εξαρτάται από την ποιότητα του, αλλά και από άλλα χαρακτηριστικά όπως η εμβέλεια. Οι τιμές τους ξεκινάμε από 60 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 200 ευρώ. Υπάρχουν και για τελείως επαγγελματικές χρήσεις με τιμές που φτάνουν τα 1000 ευρώ.

Το δεύτερο που χρειάζεται ένα δίκτυο είναι οι κάρτες δικτύου. Συνήθως στους σύγχρονους υπολογιστές δεν είναι απαραίτητες, αφού οι σύγχρονες μητρικές κάρτες έχουν ενσωματωμένες ασύρματες κάρτες δικτύου που κάνουν πραγματοποιήσιμη την διασύνδεση χωρίς άλλη οικονομική δαπάνη.
Τα πιο παλιά η οικονομικά συστήματα δεν έχουν ενσωματωμένες κάρτες έτσι θα πρέπει να τις αγοράσετε. Είναι αυτές που πραγματοποιούν την ασύρματη επικοινωνία μεταξύ υπολογιστή και router.

Πως θα τα συνδέσετε.

Αφού αγοράσατε αυτά που χρειάζεστε, έχετε εγκαταστήσει το router και τις κάρτες δικτύου και το μόνο που μένει είναι οι συνδέσεις μεταξύ τους.
Κατ αρχάς θα πρέπει να πάτε στις ρυθμίσεις του router και να βρείτε την επιλογή που ενεργοποιεί το ασύρματο δίκτυο (η WLAN που σημαίνει WirlessLAN). Αυτές τις ρυθμίσεις θα τις πραγματοποιήσετε από έναν κεντρικό υπολογιστή ο οποίος θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος με το router όχι ασύρματα, αλλά με καλώδιο.
Αφού την ενεργοποιήσετε, θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως και οι κάρτες δικτύου των υπόλοιπων υπολογιστών είναι ενεργοποιημένες.
Αν όλα πάνε καλά τότε όλοι οι υπολογιστές θα πρέπει να βρουν τη σύνδεση σας και να συνδεθούν αυτόματα σε αυτή.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί τότε σιγουρευτείτε πως έχετε ενεργοποιήσει το ασύρματο δίκτυο στους υπόλοιπους υπολογιστές και ιδιαίτερα αν διαθέτετε φορητό, αφού σε αυτά υπάρχει συνήθως ένα μικρό κουμπί που το ενεργοποιεί η το απενεργοποιεί.

Επίσης πολλά firewalls μπορεί να μην επιτρέπουν τη σύνδεση και καλό θα ήταν -για αρχή τουλάχιστον- να το απενεργοποιήσετε, για να δείτε αν όλα πάνε καλά.
Αν έχετε συνδέσει όλους τους υπολογιστές σας επιτυχώς, τότε υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη. Αυτή είναι η ασφάλεια του δικτύου σας. Βλέπετε, το ασύρματο router δεν ξεχωρίζει τους δικούς σας υπολογιστές από τους υπόλοιπους της πολυκατοικίας (η ακόμα και της γειτονιάς) και ενδέχεται να μπουν στο δίκτυο σας με όλα τα επακόλουθα. Θα πρέπει λοιπόν να ασφαλίσετε το δίκτυο σας. Θα μπείτε στις ρυθμίσεις του router και θα βρείτε την επιλογή encryption (συνήθως βρίσκεται στην καρτέλα WLAN. Εκεί επιλέξτε το WPA-PSKη WPA2 και αμέσως θα σας ζητηθεί ένα password.
Αφού εισάγετε το password, τότε αυτόματα οι υπόλοιποι υπολογιστές θα σας ζητήσουν την ίδια λέξη κλειδί που θα πρέπει να εισάγετε προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο σας.

Τώρα λογικά όλοι οι υπολογιστές σας πρέπει να έχουν πρόσβαση στο ιντερνετ κα το μόνο που μένει είναι να μπορείτε να διαμοιράσετε τα αρχεία που επιθυμείτε. Για να το κάνετε αυτό, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στον φάκελο που θέλετε να έχουν πρόσβαση όλοι οι υπολογιστές σας και να κάνετε δεξί κλικ με το ποντίκι. Επιλέξτε ιδιότητες και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε την καρτέλα κοινή χρήση. Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τσεκάρετε το κουτάκι που λέει κοινή χρήση του φακέλου στο δίκτυο (η μεσαία επιλογή). Αυτό ήταν! Το ίδιο μπορείτε βεβαία να κάνετε και για ολόκληρο το σκληρό σας δίσκο με την ίδια διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.