Προ των πυλών βρίσκεται το νέο «μαχαίρι» στις αποδοχές (συμπεριλαμβανομένων των δώρων) των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι ατομικές συμβάσεις κάνουν θραύση και συνοδεύονται ήδη από μισθολογικές μειώσεις έως 45%.
Μάλιστα, στη Μακεδονία οι μειώσεις κινούνται από 25,65% έως 26,36% μέσω των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί.
Όπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις των ..........
αξιωματούχων της τρόικα, μετά τις εκλογές θα τεθεί το θέμα της νέας μείωσης των κατώτατων μισθών (μετά και το πρόσφατο «κούρεμα» που φτάνει το 32% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών), σε σημείο ώστε πλέον να μιλάμε για μισθούς επιπέδου Βαλκανίων και στη χώρα μας.
Στη μείωση μισθών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα επιμένει ο Ματίας Μορς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην τρόικα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αξιωματούχος χαρακτήρισε «μονόδρομο» τη μείωση μισθών, λέγοντας πως το «ευρύ χάσμα ανταγωνιστικότητας» μεταξύ Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης έχει μειωθεί μεν τα δύο τελευταία χρόνια αλλά «η πρόοδος δεν είναι επαρκής». Σύμφωνα με τον Ματίας Μορς, «το πακέτο εργασιακών μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε η κυβέρνηση θα συμβάλει στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά περίπου 15% στη συνολική περίοδο του προγράμματος».
Αυτό θα σημάνει περαιτέρω επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, αφού οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών παραμένουν στο… ύψος τους και η χώρα μας θα παραμείνει σε μια από τις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τις μέσες ετήσιες αποδοχές. Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -τα οποία επεξεργάστηκαν οι αναλυτές του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στην τελευταία έκθεση του ΙΝΕ για την ελληνική οικονομία-, η αγοραστική δύναμη του μέσου ακαθάριστου μισθού στην Ελλάδα κατά 2009 ανερχόταν στο 86% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15, ενώ η αντίστοιχη αγοραστική δύναμη το 2011 μειώθηκε στο 78,5%.
Θέτοντας ως σημείο αναφοράς (βάση 100) την αγοραστική δύναμη των μέσων ετήσιων αποδοχών της Γερμανίας, οι αντίστοιχες αποδοχές στην Ελλάδα ανέρχονται στο 85%. Σημειώνεται ότι πέρσι οι μέσες ετήσιες αποδοχές στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 27.336 ευρώ έναντι 39.562 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος των άλλων χωρών της ΕΕ των 15.
Μετατροπή συμβάσεων
Ηδη, πάντως, τα στοιχεία του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) είναι εντυπωσιακά και αποκαλύπτουν τις δραματικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Μέσα σε ενάμιση μήνα υπογράφηκαν υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης 21.486 ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών έως 45%.
Η εικόνα στην αγορά εργασίας είναι πρωτόγνωρη, αφού από τις 14 Φεβρουαρίου -με την εφαρμογή του νόμου- έχουν υπογραφεί 87 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 3.561 εργαζομένους, ενώ την περίοδο Οκτωβρίου 2011 – Φεβρουαρίου 2012 είχαν υπογραφεί μόλις 65 επιχειρησιακές συμβάσεις. Η μέση μείωση μισθών μέσω συμβάσεων είναι 21,14%, ενώ η υψηλότερη σε μεμονωμένες περιπτώσεις άγγιξε και το 45%.
Οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις έχουν σπρώξει τις αποδοχές προς τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και έπεται συνέχεια… Προς το παρόν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η «γεωγραφία» των επιχειρησιακών συμβάσεων διαμορφώνεται ως εξής: στα νησιά του Βορείου Αιγαίου υπογράφηκαν 8 συμβάσεις με μειώσεις κατά μέσο όρο 35%, στη Θεσσαλία υπογράφηκαν πέντε συμβάσεις με μειώσεις 27,50%, στη Δυτική Μακεδονία υπογράφηκαν τέσσερις συμβάσεις με μειώσεις 26,36%, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπογράφηκαν 10 συμβάσεις με μειώσεις 26% και στην Ηπειρο υπογράφηκαν έξι επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις 25,39%.
Όσον αφορά στις ατομικές συμβάσεις και τις μειώσεις μισθών που απορρέουν από αυτές ισχύουν τα εξής: στα νησιά του Βορείου Αιγαίου υπογράφηκαν 312 ατομικές συμβάσεις με μειώσεις κατά μέσο όρο 28%, στην Ηπειρο υπογράφηκαν 713 συμβάσεις με μειώσεις 27,50%, στη Δυτική Μακεδονία υπογράφηκαν 219 συμβάσεις με μειώσεις 25,65%, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπογράφηκαν 814 συμβάσεις με μειώσεις 25%, ενώ μόνο στην Αθήνα υπογράφηκαν 10.224 ατομικές συμβάσεις με μειώσεις κατά μέσο όρο 22%.
Η μεγάλη ανατροπή…
Πέρα, όμως, από τη «βροχή» ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, στην αγορά εργασίας επικρατούν πλέον οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης με χαμηλότερους μισθούς σε βάρος της «ακριβότερης» πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι προσλήψεις εργαζομένων μειώθηκαν κατά 26% (-11.323 θέσεις εργασίας) και για πρώτη φορά οι ευέλικτες συμβάσεις για μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία ήταν περισσότερες (το 51,61%) από τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό.
Σε σύνολο 67.323 νέων προσλήψεων, οι 34.746 ήταν με «ευέλικτες» συμβάσεις (26.076 για μερική απασχόληση και 8.670 για εκ περιτροπής εργασία) και μόνον οι 32.577 με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν μειωμένες κατά 59% (-47.355 θέσεις). Οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής εργασίας αυξήθηκαν, με στόχο τη μείωση του κόστους, κατά 42% έως και 149% φτάνοντας συνολικά τις 16.309 από 11.331 πέρυσι και 2.300 το 2010. Σε σύγκριση με το 2010, η αύξηση φτάνει στο 324% για τη μερική απασχόληση με συμφωνία του εργαζομένου και στο 1.372% έως +6.940% για την εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία και μονομερή απόφαση του εργοδότη, αντίστοιχα.
Απλήρωτοι…
Στο μεταξύ, σήμερα μόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις καταβάλλει εγκαίρως τους μισθούς στους εργαζομένους. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων από λίγες μέρες έως και αρκετούς μήνες, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της ανυπαρξίας ανάπτυξης στη χώρα. Εκτιμάται πως περίπου 400.000 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από ένα μήνα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και οι σχετικές καταγγελίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχάλης Χάλαρης, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργατικών διαφορών αφορά την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών (ποσοστό 55,32%). Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, το πρόβλημα της μη καταβολής δεδουλευμένων είναι εντονότερο στις υπηρεσίες της εστίασης (25,5%), στο λιανικό εμπόριο (24,71%) αλλά και στα τουριστικά καταλύματα (8,85%).
agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.