Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Απόλυτη στήριξη του προεδρείου της ΠΕΔ στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Την απόλυτη στήριξη του προεδρείου της ΠΕΔ στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας, ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Πνευματικού, ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών κ. Καμπόσος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνίωτης και ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Καρμοίρης μετά τη συνάντηση τους με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Ο κ. Τατούλης κατά τη συνάντηση με ..........

το προεδρείο της ΠΕΔ, παρουσία των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Νικολάκου και Πουλά και των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας, επανέλαβε ότι η Περιφέρεια θα εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή οδηγία για το κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ μέχρι τις 30/6/2012 και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ότι αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο σύνολό της για το ζήτημα αυτό. Δήλωσε δε χαρακτηριστικά «η κατάσταση στον ένα αυτό περίπου χρόνο είναι σαφώς καλύτερη. Έχουν γίνει βήματα και είμαι αισιόδοξος γιατί έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την οριστική λύση αυτού του προβλήματος».

Απαντώντας στην αγωνία των Δημάρχων για το ζήτημα της μεταβατικής περιόδου μέχρι την οριστική λύση του ζητήματος ο Περιφερειάρχης δήλωσε «Ο Δήμος Τρίπολης λύνει εξαιρετικά και σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το πρόβλημα με την εγκατάσταση δεματοποιητή, κομποστοποιητή και ΚΔΑΥ, το ίδιο συμβαίνει με την Κόρινθο, το Λουτράκι, τη Νεμέα, τη Λακωνία, το Άργος, το Ναύπλιο». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Καλαμάτα, ενώ ο Δήμαρχος κ. Νίκας δήλωσε ευχαριστημένος για τη συνεργασία με την Περιφέρεια και την προσπάθεια που αυτή καταβάλλει να λύσει πρόβλημα για την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

«Υπάρχει ΠΕΣΔΑ είτε συμφωνούμε είτε όχι. Η ευθύνη υλοποίησής του ανήκει στην Περιφερειακή Διοίκηση και ως εκ τούτου η ευθύνη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπάρχουν άλλωστε εγκρίσεις από τη Διυπουργική επιτροπή, αλλά και τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές. Οι λύσεις που θα υιοθετηθούν θα πρέπει απαραιτήτως να προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ, αλλιώς θα είναι παράνομες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Συμπλήρωσε δε ότι η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού έληξε με επιτυχία και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινά και η 2η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, με τις διαδικασίες να κινούνται ταχύτατα για την οριστική λύση του ζητήματος.

«Το πρόβλημα είναι δικό μας, παρότι το παραλάβαμε, και πρέπει να το λύσουμε με τον καλύτερο τρόπο έχοντας γνώση των συνεπειών των ευρωπαϊκών οδηγιών» πρόσθεσε επίσης ο Περιφερειάρχης. Ενημέρωσε για άλλη μια φορά τους Δημάρχους για το ζήτημα της προσωρινής διαχείρισης ότι από τη στιγμή που θα επιλεγεί ο τελικός ανάδοχος θα αναλάβει και αυτή την ευθύνη, ανακουφίζοντας σημαντικά τους Δήμους τους.
Ο κ. Τατούλης έθιξε για ακόμη μια φορά το ζήτημα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων προς την αιρετή Περιφέρεια, χωρίς την ταυτόχρονη μεταφορά των αντίστοιχων κωδικών και επανέλαβε το παράδειγμα της απόφασης του Σουφλιά για τη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση. «Εμείς ωστόσο με τη συνετή πολιτική μας αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι οι ΚΑΠ είναι φέτος μειωμένοι κατά 40 %».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο Περιφερειάρχης έκανε την πρόταση, την οποία αποδέχθηκαν οι Δήμαρχοι, για συνέργειες και συνεργασία, ακόμη και όπου δεν υπάρχει ευθύνη της Περιφέρειας, για τη σωστή συντήρηση του επαρχιακού δικτύου. Ενημέρωσε παράλληλα ότι πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου χρήζουν επαναχαρακτηρισμού μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, καθώς πολλά τμήματά του αποτελούν πλέον δημοτικό οδικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.