Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Τι δείχνουν 3 δημοσκοπήσεις (VPRC, Pulse RC, Marc) για την πρόθεση των ψηφοφόρων...

Αδύνατον να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά ίσως ούτε κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων που τάσσονται υπέρ του Μνημονίου, καθώς καταγράφουν μαζί από 29,5% έως 40% σε τρεις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Και βεβαίως οι δημοσκοπήσεις δεν ...........

προβλέπουν το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά και οι τρεις μαζί(VPRC για τα «Επίκαιρα», Pulse RC για «Το Ποντίκι» και Marc για τον Alpha και το «Έθνος») καταγράφουν με σχετική ασφάλεια την τάση του εκλογικού σώματος.

Κυρίαρχο της τάσης αυτής, είναι η πρόθεση του εκλογικού σώματος να προσέλθει να ψηφίσει, καθώς εκτιμά ότι διακυβεύονται πολλά, ενώ μειώνεται η τάση για αποχή, λευκό, άκυρο. Οκτώ με δέκα κόμματα στη νέα Βουλή (το 2009 ήταν 6), ενώ όσο πλησιάζουμε στην κάλπη, το ποσοστό της «τιμωρητικής» ψήφου μειώνεται. Είναι βέβαιο ότι μπαίνει στη Βουλή η ακροδεξιά «Χρυσή Αυγή» με ένα υψηλό ποσοστό που επί του παρόντος κυμαίνεται ανάμεσα στο 4-5,5%. Μπαινοβγαίνουν στη Βουλή, τα κόμματα ΛΑΟΣ, Οικολόγοι Πράσινοι, Δημοκρατική Συμμαχία, παρότι τα δύο πρώτα, στις περισσότερες δημοσκοπήσεις εξασφαλίζουν το 3%. Επανασυσπειρώνεται σε χαμηλό βαθμό το ΠΑΣΟΚ, στο 8-10% σταθερά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξημένο αλλά χωρίς ανοδική τάση το ΚΚΕ, στο 7-10% σταθεροποιείται στα ψηλά μετά το πρώτο «μπαμ», η Δημοκρατική Αριστερά. Πρώτο κόμμα πάντα η ΝΔ, αλλά με ποσοστά που κυμαίνονται από 17,5% μέχρι 22,3% .

Αναλυτικότερα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν τα εξής ευρήματα:

Δημοσκόπηση της VPRC

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της VPRC για τα «Επίκαιρα», οκτώ κόμματα μπαίνουν στη Βουλή και στην πρόθεση ψήφου λαμβάνουν:

Η ΝΔ 22% και το ΠΑΣΟΚ 14,5%, (με το πρώτο κόμμα να καταγράφει απώλεια 0,5% σε ένα μήνα και κάτι λιγότερο σε αντίστοιχη αύξηση το ΠΑΣΟΚ). Ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%, το ΚΚΕ 11,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 10%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9%, η Χρυσή Αυγή 5% και ο ΛΑΟΣ 3,5%. Στο 2,5% οι Οικολόγοι Πράσινοι, χαμηλά η Δημοκρατική Συμμαχία με 1,5%, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών στο 1,5%, η Δράση στο 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1%. Όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω από το 1%. Αποχή, Λευκά, Άκυρα, στο 24,1%, ενώ το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα πάει να ψηφίσει

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνουν ο Γιάννης Δημαράς και ο Φώτης Κουβέλης.

Για το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου, το 91% δηλώνει δυσαρεστημένο, ενώ το 81% εκτιμά πως τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση.

(Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από τις 10 έως τις 12 Απριλίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων).

Δημοσκόπηση της Pulse RC

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse RC για «Το Ποντίκι», δέκα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή. Ως προς την πρόθεση ψήφου, λαμβάνουν:

Η ΝΔ με 17,5% , το ΠΑΣΟΚ με 12%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 9%, το ΚΚΕ με 8,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 7%, η Χρυσή Αυγή με 4,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3%, ο ΛΑΟΣ με 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5%. Στο 11% η ψήφος στο Λευκό , Άκυρο, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 8,5%.

Αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα δύσκολος στόχος η επίτευξη αθροιστικού ποσοστού 50% για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., καθώς τα δύο αυτά κόμματα, εξακολουθούν να έχουν εξαιρετικά χαμηλή συσπείρωση τρεις εβδομάδες προ των εκλογών. Επίσης, καταγράφεται «μάχη» τριών κομμάτων για την τρίτη θέση και μάλιστα με σοβαρές πιθανότητες εκλογικού αποτελέσματος στην «περιοχή» του 10%. Αποτυπώνεται ότι η ψήφος «τιμωρίας» και «επιλογής διακυβέρνησης» έχουν ισορροπήσει καθώς μειώνεται η τάση για αποχή, άκυρο και λευκό.

(Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.209 ατόμων πανελλαδικά).

Η δημοσκόπηση της Marc

Η έρευνα που διενήργησε η Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος», δείχνει και πάλι τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22,3% (110 έδρες), το ΠΑΣΟΚ 17,8% (48 έδρες), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,9% (26 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 9,8% (26 έδρες), το ΚΚΕ 9,7% (26 έδρες), η Δημοκρατική Αριστερά 8,6% (23 έδρες), η Χρυσή Αυγή 5,7% (15 έδρες), ο ΛΑ.Ο.Σ. 3,9% (10 έδρες), οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,1% (8 έδρες) και Δημοκρατική Συμμαχία 3% (8 έδρες).
Μεταξύ των ερωτηθέντων στην έρευνα, μόλις το 8,7% θεωρεί ότι η ΝΔ μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 44,2% αναμένει συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πολύ κοντά σε ποσοστό θετικής γνώμης (15,6% - 14,7% αντίστοιχα), ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας (7,9%) και ο Πάνος Καμμένος (7,8%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.