Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η αδελφότητα Φιλιατρινών Αττικής βράβευσε τους Τσίγγανο Κανάρη και Χρήστο Ζερεφό.

Μήνυμα Αναγνώστριας

Φίλοι μου θα ήθελα να σας κάνω κοινωνούς μιας πολύ όμορφης εκδήλωσης της Αδελφότητας Φιλιατρινών Αττικής η «Εράνη».

Χτές το βράδυ μετά τον Εσπερινό στον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής για τον πολιούχο μας Άγιο Χαράλαμπο, πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Τιτάνια η κοπή της πίτας.
Η αδελφότητα με πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Νίκου Βορρέ και του Διοικητικού συμβουλίου, βράβευσε δύο πολύ σπουδαίους ανθρώπους, επιστήμονες.
Τον συμπατριώτη μας Καθηγητή Πανεπιστημίου ........

στην Αστροφυσική και Πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κανάρη Τσίγκανο και τον Φιλιατρινής καταγωγής Ακαδημαϊκό και πρώην πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστο Ζερεφό.

Και ήταν μεγάλη η συγκίνηση που ένιωσα ακόμα μια φορά, γιατί ο τόπος μας είναι ευλογημένος, αφού γέννησε και γεννάει τέτοιους ανθρώπους, που δεν ξεχνούν να τιμούν τις ρίζες τους, να τις αγαπούν…Οι τιμητικές πλακέτες, ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια αναγνώριση από όλους εμάς που σεβόμαστε το μέγεθος του αγώνα, της αγάπης και της αφοσίωσης στο αντικείμενό τους…

Ο κ. Κανάρης Τσίγκανος (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcolumns_1_11/07/2010_1292134) και (http://astro.phys.uoa.gr/fileadmin/astro.phys.uoa.gr/upload/PDF/DEP-CARD/Tsinganos.pdf) με πολλές περγαμηνές, στην ευχαριστήρια ομιλία του σεμνός, πολύ λίγο αναφέρθηκε στα προσωπικά του επιτεύγματα…
Μίλησε με ιδιαίτερο θαυμασμό για τον αείμνηστο Δημήτριο Κωτσάκη (1909 – Αθήνα 9 Μαΐου 1986) Φιλιατρινό αστρονόμο, συγγραφέα, διευθυντή στο Ευγενίδειο Ίδρυμα για πολλά χρόνια.

Οι μεγαλύτεροι, θυμόμαστε τις καταπληκτικές ομιλίες του στο Γυμνάσιο Φιλιατρών, τότε διδασκόμασταν την Κοσμογραφία από το βιβλίο του.
Αναφέρθηκε εκτενώς στον πολύ σπουδαίο προκάτοχό του, πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστο Ζερεφό, και στις μεγάλες του προσπάθειες για την διάσωση, συντήρηση του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου του Αστεροσκοπείου Αθηνών (1843-1846) στον Λόφο Νυμφών, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Theophil Hansen, όπως και τη δημιουργία του Μουσείου Γεωαστροφυσικής και του Γεωαστροφυσικού Περιπάτου, που τιμήθηκαν με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Europa Nostra 2010”.
Ο ίδιος πολύ προσιτός στις συνομιλίες του με όλους τους παρευρισκομένους, που ήθελαν να τον συγχαρούν.

Ο κ. Χρήστος Ζερεφός (http://www.zerefos.gr/gr/), που γεννήθηκε στο Κάιρο, έχει Φιλιατρινή καταγωγή από τον παππού του.
Σεμνός και πολύ γοητευτικός ομιλιτής, εξέφρασε την αγάπη για την επιστήμη του, την καταγωγή του, με την απλότητα ενός σοφού ανθρώπου.
Αξίζει να αναφέρω ότι μεταξύ των τίτλων που βαρύνει την μεγάλη του προσωπικότητα, το 2008 διακρίθηκε για τη συνεισφορά του στο έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που τιμήθηκε εξ ημισείας με το Nobel Ειρήνης το 2007.

Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτήν την μεγάλη μου συγκίνηση.
Χρυσάνθη Λεβεντάκη Κοντέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.