Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Φιλιατρά: Τίμησαν τον Άγιο Αθανάσιο

Με λαμπρότητα, προχθές και χθες, τα Φιλιατρά τίμησαν τον Άγιο Αθανάσιο! Ο Άγιος Αθανάσιος, πατριάρχης Αλεξανδρείας, υπήρξε «ο ηρωικότερος των Αγίων και αγιότερος των ηρώων, αλλά και ο πατέρας της Ορθοδοξίας». Είναι πατέρας της Ορθοδοξίας, γιατί αυτός γέννησε με το μυαλό του, το φωτισμένο από το Θεό, όλα εκείνα, τους όρους και τα διδάγματα, που ξεκαθαρίσανε το έδαφος της πίστεως από τις διάφορες αιρετικές διδασκαλίες. Είναι αυτός που αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος για να διαφυλάξει την Ορθοδοξία άσπιλη και αμόλυντη! Πήρε τον τίτλο Μέγας για τους αγώνες του, μα και για την πρακτική ζωή του, για την Αγιότητά του. Δεν είναι το αξίωμά Του μονάχα που του έδωσε τον τίτλο του Μεγάλου, είναι και η αρετή του!

Την παραμονή της εορτής, το απόγευμα της Τρίτης, στον ιερό........

ναό του Αγίου Αθανασίου Φιλιατρών τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο βίο και τη δράση του Αγίου Αθανασίου, τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, την αγάπη για το ποίμνιό του, τα βάσανα και τις συκοφαντίες που υπέστη, τους αγώνες του για την Ορθοδοξία και την αρετή του.
Ο υμνωδός της Εκκλησίας μας γράφει: «Αθανάσιον, και θανόντα, ζην λέγω. Οι γαρ δίκαιοι ζώσι και τεθνηκότες», δηλαδή: «Τον Αθανάσιο, αν και πέθανε, τον θεωρώ ζωντανόν, διότι οι δίκαιοι ζουν και μετά το θάνατο»!
Χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη Κοσμά Περχανίδη, μετά του ιερού κλήρου των Φιλιατρών. Πλήθος πιστών της ενορίας και της περιοχής των Φιλιατρών συμμετείχε ευλαβικά στις θρησκευτικές τελετές, ανάβοντας ένα κερί και προσκυνώντας την εικόνα του Αγίου, μεταξύ των οποίων και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Μερκούρης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

12 σχόλια:

  1. ωραια ηταν ολα στον αγιο αθανασιο αλλα τη εχει δεσποτης με τον παπα σαμπαζιωτη που δεν του φιλι ουτε το χερι ο παπας μας να μας πουνε καπιος τη συμβενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραια ηταν ολα στον αγιο αθανασιο αλλα τη εχει ο δεσποτης με τον παπα σαμπαζιωτη που δεν του φιλι ουτε το χερι ο παπας μας να μας πουνε καπιος τη συμβενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΘΑΝΑΣΩΤΗΣ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ton papa sampazioth ton phre xampari o despoths to ti einai!!!erwthsh ston papa sampazioth.. thn zwnh agnotitas thn forane kai oi pantremenoi papades????xerei kati o papas gia thn xrysopigh???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό θα είναι οι δημοσιογράφοι αν δεν είναι παρόντες να μην γράφουν ωσί παρόντες...Ο δεσπότης ήταν στον εσπερινό αλλά δεν μίλησε αυτός. Μίλησε ο διάκος του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ!ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ!Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΙΧΕ ΔΕΧΤΕΙ ΠΟΣΕΣ ΕΞΟΡΙΕΣ!ΤΟΝ ΑΓ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΓΕΡΟ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΝ ΕΓΔΕΡΝΑΝ!ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΦΕΝΕΤΑΙ!ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΜΩΣ ΔΕΜ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΜΕΣ ΣΤΗ ΒΡΩΜΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΘΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!ΕΝΑΣ ΑΘΕΟΣ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. otan ua ruei h deyera paroysia egw o amartolos isws thn glytoso...kati sampazotides den xerw an ua ta kataferoyn...enas pistos.. ma dikaios...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μαθε πρωτα να γραφεις ελληνικα!μετα να διαβαζεις!αφου μαθεις ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΗΝ ΚΡΙΘΕΙΣ!αφου εισαι πιστος θα ξερεις ΠΟΙΟΣ το ειπε!αφου εισαι δικαιος ακου τον ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ!!εκτος αν εισαι δικαιοτερος απο τον θεο σου που πιστευεις και τοτε πρεπει να κανουμε εσενα θεο...ΤΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πραγματικά δεν ξέρω σε τι αποσκοπούν τα παραπάνω σχόλια, και γιατί η διαχείριση του μπλογκ ενέκρινε τη δημοσίευση τους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. eisai traxanompaihs telika...koinos traxanas!!!tsiraki tou papasampazoth!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΟΥ ΦΙΛΗΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ.ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ?ΔΕΝ ΤΟΥ ΦΙΛΗΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ.ΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΑ ΓΥΦΤΙΚΑ.ΕΓΩ ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΤΟΝ ΞΕΡΩ ΛΙΓΟ.ΠΟΤΕ ΠΑΠΑΣ,ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΑΝ ΕΜΑΣ,ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. για να σε αφηνουν να γραφεις greeklish ΚΑΛΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΕΙΣΑΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.