Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Κ. Κόλλιας. Εξοντωτικό το πρόστιμο για ΧΑΔΑ

Δριμεία επίθεση, έστω και με κάπως «εύσχημο» τρόπο, εξαπέλυσε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. τη Δευτέρα ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας κατά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, για την απόφαση επιβολής προστίμου και παύσης λειτουργίας του ΧΑΔΑ Φιλιατρών.

Μάλιστα, ούτε λίγο - ούτε πολύ, με την όλη συλλογιστική της τοποθέτησής του, ο κ. Κόλλιας είπε πως, ενώ άλλα συζητούσαν με τον περιφερειάρχη για τους ΧΑΔΑ και τη διαχείριση των απορριμμάτων, προφανώς, μετά από καταγγελία αλλά και πιέσεις (!), ο κ. Τατούλης αποφάσισε την επιβολή προστίμου 40.000 ευρώ για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ Φιλιατρών και την παύση και αποκατάστασή του από το Δήμο.
Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την απόφαση ..........

«κεραυνό εν αιθρία», συμπληρώνοντας ότι ο Δήμος θα προσφύγει κατά της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Διοικητικό Δικαστήριο.
Ενημερώνοντας σχετικά το Σώμα, έκανε λόγο για «βαρύτατο, μη αναμενόμενο και μη παραδεκτό» πρόστιμο, ενώ αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με το οποίο στις 12 Ιουλίου έγινε αυτοψία στο ΧΑΔΑ Φιλιατρών από το Κ.Ε.Π.ΠΕ. και στις 15 Ιουλίου εστάλη στο Δήμο η έκθεση αυτοψίας, ζητώντας τη θέση τους επί των παρατηρήσεων των ευρημάτων τους, τα οποία χαρακτήρισε «πολύ ασήμαντα».

Ο Δήμος, με έγγραφό του στις 18 Ιουλίου, απάντησε στην έκθεση του Κ.Ε.Π.ΠΕ.
Ειδικότερα, υποστήριξε ο δήμαρχος: «Όλως ξαφνικά, στις 18 Ιανουαρίου, ο περιφερειάρχης επικαλούμενος διάφορες διατάξεις έβαλε ένα πρόστιμο της τάξεως των 40 χιλιάδων ευρώ στο Δήμο, εξοντωτικό, και ταυτόχρονα αποφάσισε και το κλείσιμο του ΧΑΔΑ των Φιλιατρών. Κατά της απόφασης, βέβαια, εμείς, όπως είναι φυσικό, θα κάνουμε προσφυγή. Και στην Περιφέρεια για τη νομιμότητα της απόφασης και στο Διοικητικό Δικαστήριο για την ουσία του πράγματος.

[…] Εκείνο που έχει αξία είναι ότι, ενώ έχουμε κουβεντιάσει κατ’ επανάληψη, βρισκόμαστε σε καθημερινό διάλογο με τον περιφερειάρχη και έχουμε συμφωνήσει ότι οι ΧΑΔΑ θα παραμείνουν μέχρι 30 Ιουνίου, έως ότου λήξει η διαδικασία της προσωρινής αποκομιδής μέσω μπαλοποιητή – σας θυμίζω ότι έχουμε φτιάξει μία Επιτροπή η οποία ήδη εργάζεται πάνω σε αυτό –, ως κεραυνός εν αιθρία είχαμε το πρόστιμο.

[…] Οι προφορικές εξηγήσεις του περιφερειάρχη, δεν ξέρω αν είναι εύλογες ή αν δεν είναι, είναι ότι “έκανε εισήγηση το Κ.Ε.Π.ΠΕ. και ήμουν υποχρεωμένος να το κάνω”.
[…] Ο ΧΑΔΑ των Φιλιατρών είναι από τους καλύτερους ΧΑΔΑ που έχει ο Δήμος μαζί με αυτόν των Γαργαλιάνων! Θεωρώ ότι ασκήθηκε μία πίεση και ασκείται μία πίεση, και το λέω και στα μέλη της Επιτροπής, μη δούμε κι άλλες πιέσεις μπροστά μας, μήπως βρούμε κι άλλες πιέσεις μπροστά μας για να κλείσουμε το θέμα. Εμείς θα προχωρήσουμε στο θέμα αυτό όπως το έχουμε σχεδιάσει. […] Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε κάτω από μία τέτοια ασφυκτική πίεση».

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε να διαβαστεί στο Σώμα η έκθεση με τις παρατηρήσεις του Κ.Ε.Π.ΠΕ. και τι απάντησε ο Δήμος, «για να δούμε αν αναίτια το κάνανε αυτό (επιβολή προστίμου και παύση ή όχι).
Ο δήμαρχος διάβασε τις παρατηρήσεις και σημείωσε: «Άρα, κάπου πατήσανε, δε μας κάνανε την ιστορία αυτή για τον ΧΑΔΑ, ΧΑΔΑ είναι σε όλη την Ελλάδα και δε βάζουν πρόστιμα σε όλη την Ελλάδα, δεν ήμασταν εμείς συνεπείς σε μερικά πράγματα που θα ’πρεπε να ήμασταν συνεπείς για το ΧΑΔΑ, φταίμε εμείς, εκεί είναι το πρόβλημα, έχει ευθύνες η Δημοτική Αρχή».

«Στο θέμα των σκουπιδιών είμαστε μόνοι μας», τόνισε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, συμπληρώνοντας: «Όλοι αυτοί, περιφερειάρχες, παραπάνω, Αποκεντρωμένη, αιρετοί, θα κρυφτούν. Ήδη κρύβονται και ήδη πετάνε το μπαλάκι, οι ίδιοι που δημιούργησαν το πρόβλημα και το ανέχτηκαν, υπό τη μορφή προστίμων.
[…] Είναι επιλεκτικά τα πρόστιμα εκεί που πέφτουν».

Σε παρέμβασή του, ο Θανάσης Πετρόπουλος σημείωσε: «Για το θέμα αυτό αποδεικνύεται περίτρανα πόσο ανίκανοι είμαστε ως Δήμος. Μου είναι πάρα πολύ εύκολο να κατηγορήσω τον περιφερειάρχη, όλους. Έχω ποτέ κατηγορήσει τον εαυτό μου; Γιατί εγώ είμαι υπεύθυνος. Ποτέ δεν το έχουμε κάνει. Κι εσείς είστε υπεύθυνος τώρα, κύριε δήμαρχε, γιατί μέσα στο χρόνο αυτό που διοικείτε το Δήμο, δεν τρέξατε, έστω τελευταίος στη σειρά των ανίκανων δημάρχων που έχουν περάσει στην Τριφυλία, να κάνετε αυτό που λέει ο νόμος. Λοιπόν, δε μας φταίει ούτε ο περιφερειάρχης, ούτε ο κάτοικος, ούτε ο Σύλλογος που θα προασπίσει τα περιβαλλοντικά δικαιώματα του κάθε συνανθρώπου μας, που θα κάνει μια καταγγελία γι’ αυτούς τους πραγματικά απερίγραπτους χώρους. Είναι πολιτισμός αυτός; Μπορούμε να τον ανεχτούμε; Επειδή μας βολεύει; Επειδή καλύπτει την ανικανότητά μας;».

Απαντώντας ο δήμαρχος είπε: «Ο ΧΑΔΑ των Φιλιατρών είναι 45 χρόνια κι έλα εσύ τώρα (σ.σ. απευθυνόμενος στον Πετρόπουλο) και κατηγόρησε τον εαυτό σου κι εμένα, της Κυπαρισσίας 35 χρόνια… Είμαστε η μόνη Δημοτική Αρχή στην Πελοπόννησο που έχουμε δρομολογήσει διαδικασίες, που ανοίξαμε αυτή την κουβέντα. Άρα, το αν έχουμε ευθύνη, έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία από πολλούς άλλους και προκατόχους μας και σημερινούς».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

2 σχόλια:

  1. ψεμματα..στημέο παιχνίδι. Κόλλια πες την αλήθεια. Ο Τσίγκανος είναι ο εμπνευστής. Πέστε μιά φορά την αλήθεια. Πρόστημα και τρίχες. Ο Αλευράς λέει άλλα.Τίποτα δεν μένει κρυφό.Θα έρθει η ώρα της αλήθειας. Μπαλετοποιητές Περιφέρια Χρήμα Κονόμα Μίζα . Κόλλια πρόσεχε. Πρόσεχε.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να θυμάται ο Κόλλιας ότι αυτοί που τον υπονόμευαν προεκλογικά δεν σταμάτησαν να το κάνουν μετεκλογικά... Θα τα βρει μπροστά του αλλά θα είναι αργά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.