Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΠΩΣ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ.

Του συνεργάτη μας Γιάννη ΠετσέληΤο πιο σημαντικό για ένα χρήστη προτού προβεί στην αγορά μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας, είναι να αποτιμήσει τις ευκολίες που αυτή δύναται να του προσφέρει, σε σχέση με τα χρήματα που πρόκειται να διαθέσει. Το να επιλέξει κάποιος, ωστόσο, από ένα πλήθος μοντέλων και μια εξαιρετικά ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών είναι αρκετά ριψοκίνδυνο αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες γνώσεις.

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Λέγοντας χρόνο αναμονής εννοούμε τον χρόνο που ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να μείνει συνδεδεμένο με το δίκτυο, όταν αυτό βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής (δεν γίνεται χρήση καμιάς λειτουργίας του) και μετριέται σε ώρες.
Αντίστοιχα ο χρόνος ομιλίας μεταφράζεται στη .........

συνολική διάρκεια κλήσεων (μετριέται σε λεπτά της ώρας) που μπορεί να πραγματοποιήσει ο χρήστης με το κινητό του. Ας σημειωθεί ότι ο πραγματικός χρόνος αναμονής και ομιλίας είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που δίνουν οι εταιρείες και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αφορά ιδανικές συνθήκες λειτουργίας. Στις αναγραφόμενες τιμές λοιπόν θα υπολογίσετε ένα ποσοστό της τάξης του 40% το οποίο θα αφαιρέσετε από τον χρόνο που δίνεται.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Δυο από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον υψηλότερα αξιολογούμενο τομέα των δυνατοτήτων, είναι η οθόνη και τα μηνύματα. Αναλυτικότερα, στον επί μέρους τομέα της οθόνης θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υποψιν τα τεχνικά χαρακτηριστικά (τεχνολογία, ανάλυση, αριθμός χρωμάτων και ύπαρξη χρώματος η μη) καθώς και η ποιότητα απεικόνισης της σε όλες ανεξαιρέτως τις συνθήκες φωτισμού. Στα γραπτά μηνύματα αξιολογείστε την παρουσία των υπηρεσιών E-mail, SMS, EMS, MMS καθώς και των δυνατοτήτων αποθήκευσης αλλά και σύνταξης μέσω προνοητικής εισαγωγής κειμένου στη γλώσσα μας. Τα δυο δεύτερα σε βαθμό σπουδαιότητας κατά σειρά στοιχεία τα οποία ανήκουν επίσης στον τομέα των δυνατοτήτων είναι η ψυχαγωγία και η ατζέντα.

Στην ψυχαγωγία θα λάβετε υποψιν σας τόσο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των παιχνιδιών που συνοδεύουν τη συσκευή όσο και την υποστήριξη η μη για τις πλατφόρμες λογισμικού Java, Mophun, Infusio, παράλληλα με την ποιότητα των ήχων κλήσης (βλέπε μονοφωνικοί η πολυφωνικοί) καθώς και την ύπαρξη σύνθεσης μελωδίας η όχι. Υποψιν λαμβάνουμε επίσης και την ύπαρξη ραδιόφωνου αλλά και MP3 Player. Στον δεύτερο τομέα που αφορά την ατζέντα αξιολογούνται λειτουργίες όπως ο τηλεφωνικός κατάλογος, το ημερολόγιο, η λίστα εργασιών, το ρόλοι, το ξυπνητήρι, ο υπολογιστής, η δυνατότητα ηχογράφησης φωνητικών σημειώσεων καθώς και ο νομισματικός μετατροπέας καθένα από τα οποία αυτά χαρακτηριστικά αξιολογείται με τον ίδιο βαθμό βαρύτητας με εξαίρεση το πρώτο που λαμβάνει σαφώς μεγαλύτερο. Τρεις μικρότερα αξιολογούμενοι υποτομείς είναι αυτοί της διασυνδεσιμοτητας των υπηρεσιών και της κάμερας. Στο πρώτο λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα σύνδεσης του κινητού τηλεφώνου με τον υπολογιστή η άλλες συμβατές συσκευές μέσω Bluetooth υπέρυθρων η καλωδίου (ποσοστό συμμετοχής ισόποσο για τον καθένα τρόπο) ενώ στο δεύτερο την υποστήριξη των υπηρεσιών του δικτύου. Τέλος, στον τρίτο υπό-τομέα την ύπαρξη η μη κάμερας και εν συνεχεία την ποιότητα αλλά και την ανάλυση της.

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υποψιν σας το μέγεθος και το βάρος μιας συσκευής, το τρόπο πλοήγησης στα μενού της καθώς τέλος, το πληκτρολόγιο αλλά και τις οδηγίες χρήσης που το συνοδεύουν. Αναφορικά με τη δομή και τον τρόπο πλοήγησης του μενού θα αξιολογήσετε την ευκολία στη χρήση του.

Για την αξιολόγηση αυτή λαμβάνετε υποψιν την ικανότητα προβολής πολλών γραμμών κειμένου, αλλά και το πόσο φιλικά σχεδιασμένο είναι το περιβάλλον πλοήγησης. Επίσης σημαντικός είναι και ο αριθμός των πληκτρολογήσεων που πρέπει να γίνουν προκείμενου να συντάξουμε για παράδειγμα ένα γραπτό μήνυμα, οπότε κατανοητό είναι ότι όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός αυτός τόσο μεγαλύτερη είναι η ευχρηστία. Στον υποτομέα του πληκτρολογίου αξιολογήστε την αίσθηση την σαφήνεια, την ωφέλιμη επιφάνεια των πλήκτρων καθώς και την απόσταση μεταξύ τους.

ΚΙΝΗΤΑ 3G

Ακόμη μια κατηγορία κινητών τηλεφώνων είναι εκείνη που αφορά την υποστήριξη του δικτύου και των υπηρεσιών τρίτης γενιάς. Σε αυτή λάβετε υποψιν σας την ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων για το εν λόγω δίκτυο (εννοείται ότι όσο μεγαλύτερη είναι αυτή τόσο το καλύτερο) καθώς και την ύπαρξη δυνατοτήτων όπως η βιντεοτηλεφωνια (και οι διπλές κάμερες που αυτή συνεπάγεται).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.