Κυβέρνηση ........... (Βάλτε το δικό σας ουσιαστικό)
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας αφού τα στοιχεία από το πρώτο κύμα εφαρμογής του μέτρου είναι απογοητευτικά και δείχνουν ότι ο στόχος για υπαγωγή 30.000 υπαλλήλων στην εφεδρεία μέχρι το τέλος του 2011 είναι άπιαστος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ...........
στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι δημόσιοι υπάλληλοι που τέθηκαν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μέχρι τώρα είναι μόνο μερικές εκατοντάδες. Από τους 4.929 υπαλλήλους που αποχώρησαν από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, μόνο 515 τέθηκαν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Οι υπόλοιποι 4414 είτε παραιτήθηκαν οικειοθελώς για να βγουν σε σύνταξη τώρα είτε είχαν συμπληρώσει χρόνο προϋπηρεσίας και όριο ηλικίας και αποχώρησαν με πλήρη σύνταξη. Με απλά λόγια είπαν ένα βροντερό «όχι» στην εργασιακή εφεδρεία.
Αναλυτικότερα, 3785 υπάλληλοι (το 77% του συνόλου του δείγματος) προτίμησαν την παραίτηση και την πρόωρη σύνταξη από την εφεδρεία ενώ 629 βγήκαν σε πλήρη σύνταξη. Και αυτό είναι πολύ λογικό από τη στιγμή που στην προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, ένας υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με βασικό μισθό 1450 ευρώ θα λάμβανε 870 ευρώ (το 60% του μισθού του) ενώ με παραίτηση και πρόωρη σύνταξη θα παίρνει 1200 ευρώ.
Ουσιαστικά από το σύνολο των 4929 υπαλλήλων που αποχώρησαν μόνο 1 στους 10 υπαλλήλους εντάσσεται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος της κυβέρνησης να βγάλει σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2011 δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Ως εκ τούτου η Τρόικα, που επιστρέφει στις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο δανειακό πρόγραμμα, αναμένεται να ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό και δεν αποκλείεται να ζητήσει τη λήψη δραστικότερων μέτρων, όπως οι άμεσες απολύσεις από το δημόσιο. Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλείς της Τρόικα είχαν εξαρχής διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους για την αποδοτικότητα του μέτρου και είχαν ζητήσει άμεσες απολύσεις. Τελικά, οι αντιρρήσεις τους κάμφθηκαν από την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι μπορεί να θέσει στην εφεδρεία 30.000 υπαλλήλους μέσα στο έτος. Τα παραπάνω στοιχεία όμως δείχνουν ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί -εκτός κι αν προσμετρηθούν ως έφεδροι και όσοι παραιτούνται- οπότε αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην κατεύθυνση των απολύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στο δείγμα δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για τις αποχωρήσεις από τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας, Εθνικής Άμυνας, το 51% των δήμων, 3 από τις 13 Περιφέρειες καθώς και πάνω από τα μισά από τα 551 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Επιπλέον, από τους 4929 υπαλλήλους που αποχώρησαν το 53,3% είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ 1.671 (το 33,9%) είναι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα μείνουν με κενές θέσεις ευθύνης.
Τέλος, αναμένεται ότι σήμερα θα προστεθούν ακόμα 1.000 αποχωρήσεις από το υπουργείο Παιδείας, 800 από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενώ θα δοθούν στοιχεία και για 1.000 αποχωρήσεις από το υπουργείο Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.