Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Χαράτσι ακινήτων: Πρώτα καταβολή της οφειλής και μετά δικαστική προσφυγή

«Περάστε πρώτα από το ταμείο να πληρώσετε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος και μετά μπορείτε να ασκήσετε προσφυγή στα δικαστήρια», λέει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους οι οποίοι αμφισβητούν το πολυεκκαθαριστικό σημείωμα των εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση αμφισβήτησης του πολυεκκαθαριστικού ο φορολογούμενος μπορεί να ασκήσει κατά του σημειώματος αυτού, μόνο προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου, χωρίς όμως να αναστέλλεται η καταβολή του βεβαιωθέντος ποσού.

Η προθεσμία άσκησης της προσφυγής ή υποβολής ..........

αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής που προκύπτει από την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων.Οποιοδήποτε άλλο αίτημα που τυχόν κατατίθεται από υπόχρεο στη ΔΟΥ όπως ένσταση, δήλωση επιφύλαξης, ακύρωση, διαγραφή, δεν επιφέρει κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Χαράτσι ακινήτων: Πρώτα καταβολή της οφειλής και μετά δικαστική προσφυγή

Λάθη

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους φορολογούμενους να εξοφλήσουν πρώτα το πολυεκκαθαριστικό και μετά να προσφύγουν στα δικαστήρια:

1. Οι εφορίες καθυστερούν να διορθώσουν τα λανθασμένα σημειώματα και να εκδώσουν νέα για τις περιπτώσεις των φορολογούμενων που εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά όπως μακροχρόνια άνεργοι, ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, αποζημιώσεις λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης κ.ά.

2. Ποσά «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» καλούνται να πληρώσουν ακόμη και φορολογούμενοι οι οποίοι δήλωσαν για το 2010 συνολικό ετήσιο εισόδημα, χαμηλότερο των 12.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προσέθεσαν στο φορολογούμενο -με βάση την κλίμακα- ετήσιο εισόδημά τους όλα τα απαλλασσόμενα από το φόρο ποσά επιδομάτων που έλαβαν οι φορολογούμενοι αυτοί το 2010 (και δήλωσαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις), όπως για παράδειγμα το φοιτητικό επίδομα, το ΕΚΑΣ, το επίδομα τρίτεκνου ή πολύτεκνου, τη σύνταξη πολύτεκνης μητέρας, κ.λπ.

Προσέθεσαν επίσης και όλα τα αυτοτελώς φορολογηθέντα ποσά εισοδημάτων που τυχόν δήλωσαν (τόκους καταθέσεων κ.λπ.). Έτσι, με το συνυπολογισμό όλων των απαλλαχθέντων και αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων, τα συνολικά ποσά ετησίου εισοδήματος ανέβηκαν, σε πολλές περιπτώσεις χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επιχειρώντας να βάλει «φρένο» στις προσφυγές των φορολογουμένων κατά της έκτακτης εισφοράς υποστηρίζει ότι η διάταξη που επιβάλλει την ειδική εισφοράς αλληλεγγύης είναι σύμφωνη με τη συνταγματική αρχή της ισότητας καθώς συνιστά έκτακτη οικονομική επιβάρυνση που κλιμακώνεται ανάλογα με την οικονομική (φοροδοτική) ικανότητα των φορολογούμενων. Επίσης θεωρεί ότι δεν υπάρχει θέμα αναδρομικότητας αφού η εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα της διαχειριστικής περιόδου 2010 που δηλώθηκαν φέτος.

Οι παγίδες με τις κλίμακες

Με το συνυπολογισμό όλων των απαλλαχθέντων και αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων, τα συνολικά ποσά ετησίου εισοδήματος ανέβηκαν, σε πολλές περιπτώσεις χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προσέθεσαν στο φορολογούμενο -με βάση την κλίμακα- ετήσιο εισόδημά τους όλα τα απαλλασσόμενα από το φόρο ποσά επιδομάτων που έλαβαν οι φορολογούμενοι αυτοί το 2010.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.