Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Πώς να βγάζετε όμορφες φωτογραφίες με το κινητό σας.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων, όσα megapixels και να διαθέτουν, υστερούν σε δυναμική από τις αντίστοιχες των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Μάθετε πώς να τις εκμεταλλεύεστε σωστά για να έχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πλέον πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το κινητό τους και σαν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.
Όσο όμως και αν κάποια κινητά αυτοχαρακτηρίζονται ...........

σαν φωτογραφικά, έχουν κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τις φωτογραφικές μηχανές, τα οποία θα σας πούμε αμέσως μετά.

Θολές εικόνες.

Είναι ίσως το πιο κοινό πρόβλημα των φωτογραφικών μηχανών που υπάρχουν σε κινητά τηλέφωνα. Το κόλπο εδώ είναι ότι πρέπει να κρατάτε αρκετά σταθερά τη συσκευή σας και με τα δυο χέρια. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η φωτογραφία θα τραβηχτεί αφού αφήσετε το χέρι σας από το αντίστοιχο κουμπί, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το κρατάτε πατημένο, να καδραρετε σωστά τη φωτογραφία σας και όταν είστε έτοιμοι να αφήσετε το δάκτυλο σας. Έτσι θα αποφύγετε τις θολές και κουνημένες εικόνες.
Κινούμενες εικόνες.
Επειδή όλα τα κινητά με κάμερα έχουν χαμηλή ταχύτητα κλείστρου, είναι σχεδόν αδύνατο να απαθανατίσετε κινούμενες εικόνες. Δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει εύκολη λύση εκτός και αν διαθέτετε κάποιο iPhone η κάποιο κινητό με Android έτσι ώστε να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή που να κάνει την κάμερα να τραβήξει συνεχόμενες εικόνες. Μια ακόμα λύση είναι να τραβάτε τις φωτογραφίες σας με αρκετό φως για να μπορέσετε να αντισταθμίσετε την αργή ταχύτητα του κλείστρου.

Χαμηλό Contrast

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχουν σχεδόν όλες οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και όχι μόνο αυτές των κινητών. Το χαμηλό κοντράστ εντοπίζεται κυρίως σε φωτογραφίες οι οποίες έχουν χαμηλό φωτισμό. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος για να μπορέσετε να έχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα είναι να επεξεργαστείτε τη φωτογραφία σας με κάποιο πρόγραμμα image editing. Αν έχετε ανάλογο κινητό μπορείτε να δοκιμάσετε το Photoshop Mobile.

Το θέμα μου φαίνεται μικρό.

Εδώ η λύση είναι αρκετά απλή. Μην χρησιμοποιείτε το ψηφιακό ζουμ της κάμερας. Αντίθετα κάντε ζουμ «με τα πόδια σας». Πηγαίνετε πιο0 κοντά στο θέμα που θέλετε να φωτογραφίσετε, γεμίζοντας το κάδρο σας και αποφεύγοντας τον «θόρυβο» από το περιβάλλον. Αντίστοιχα, αν έχετε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας μπορείτε να κάνετε crop το θέμα σας φέρνοντας το πιο κοντά. Εδώ θα πρέπει βέβαια να πούμε πως θα πρέπει να έχετε ένα κινητό με αρκετά μεγάλη ανάλυση κάμερας για να αποφύγετε το pixelization.

Backlight.

Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο υπάρχει περισσότερο φως στο πίσω μέρος του θέματος που θέλουμε να φωτογραφίσουμε από ότι μπροστά. Η λύση εδώ είναι απλή. Απλά να έχετε πάντα την κύρια πηγή φωτός από πίσω σας. Βέβαια αν έχετε κάποιο κινητό με πρόσβαση σε «κατάστημα applications» τότε μπορείτε να βρείτε προγράμματα που αντισταθμίζουν τις παραπάνω δυσκολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.