Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ακίνητα: Ευνοϊκές ρυθμίσεις μέσω.. ΚΕΔΕ, για τέλος και ΦΜΑΠ

Νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην πληρώσουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων περίπου 356.000 οικονομικά αδύναμοι πολίτες που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από σχετική πρόταση της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα λόγω ακριβώς του Ειδικού Τέλους του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από σχετική πρόταση της ΚΕΔΕ, προσανατολίζεται να μην εισπράξει το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) για το 2010, που αφορά ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ.

Τις δεσμεύσεις αυτές έδωσε ο αναπληρωτής ............

υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου κατά τη διάρκεια σημερινής του συνάντησης με τους προέδρους της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη και ΠΕΔΑ Νίκο Σαράντη.

Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη Βουλή άνοιξε παράθυρο για ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά και με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όπου μπορούμε να απαλύνουμε καταστάσεις, όπου μπορούμε να άρουμε αδικίες, όπου μπορούμε να εκδηλώσουμε τη δική μας κοινωνική αίσθηση ευαισθησίας και να στηρίξουμε τη συνοχή της κοινωνίας, αυτό να μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι θα το κάνουμε. Παραβιάζει ανοιχτές θύρες όποιος κάνει συστάσεις στην Κυβέρνηση, στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών. Πρώτοι εμείς θέλουμε να διορθώσουμε λάθη, να θεραπεύσουμε αδικίες, να καλύψουμε κενά. Και αυτό αφορά και το ειδικό τέλος επί των ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, αφορά και πολλές άλλες ρυθμίσεις», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Εκτός Τέλους όσοι κάνουν χρήση Κοινωνικού Τιμολογίου

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι εξετάζει θετικά το αίτημα για την απαλλαγή από το Τέλος όλων των προσώπων που κάνουν ήδη χρήση του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ αλλά και την πρόταση της ΚΕΔΕ να παρασχεθεί η δυνατότητα διακανονισμού των σχετικών οφειλών σε αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και πως σκοπεύει να προβεί σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση όλων των προβλημάτων, τα οποία έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή του Νόμου».

Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός συμφώνησε ότι η διαδικασία καταβολής του Τέλους παρουσιάζει αδυναμίες, δυσλειτουργίες και ατέλειες, οι οποίες επιτείνουν την αναστάτωση μεταξύ των πολιτών ιδίως στις σημερινές συνθήκες της έντονης οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει ιδιαιτέρως τα αδύναμα οικονομικά στρώματα.

Επιπλέον, οι κκ. Ασκούνης και Σαράντης «διετύπωσαν επίσης το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην εισπραχθεί ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας τους έτους 2010, καθώς λόγω της έκτακτης εισφοράς δεν είναι δυνατή η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Ο κ. Οικονόμου επιφυλάχθηκε να εξετάσει και αυτή την πρόταση», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Ωστόσο, πληροφορίες της aftodioikisi.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.