Εισηγήτρια η Νάντια Γιαννακοπούλου
Συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, το παραπάνω νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με εισηγήτρια την Νάντια Γιαννακοπούλου. Με το σχέδιο νόμου αυτό γίνεται αναδιοργάνωση του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας με τη συγχώνευση, σε όλη την επικράτεια, δημοσίων φορέων πρόνοιας, διασυνδέονται λειτουργικά και επιστημονικά οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα ολοκληρωμένο Δίκτυο με την ένταξη Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, όπως τα Κέντρα Αποθεραπείας, Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) και τα Κέντρα Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, Νάντια Γιαννακοπούλου, ......
τόνισε αρχικά ότι «με την εύστοχη αυτή νομοθετική πρωτοβουλία επιχειρείται η προσαρμογή του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας στις σημερινές συνθήκες, έτσι ώστε αυτό να γίνει περισσότερο σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και προπάντων βιώσιμο».
Με την εισήγησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, η κα. Γιαννακοπούλου μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
- Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι πόροι του Δημοσίου δεν περισσεύουν. Γι’ αυτό, αλλά και για την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες, με την παρέμβαση αυτή επιχειρείται η προσαρμογή του Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις σημερινές συνθήκες, έτσι ώστε αυτό να γίνει περισσότερο σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και προπάντων βιώσιμο. Η μεγάλη διασπορά των Μονάδων μπορεί να μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι το δίχτυ της Κοινωνικής Φροντίδας είναι πιο κοντά σε αυτόν που το έχει ανάγκη, όμως το μόνο που, στην αλήθεια, συμβαίνει είναι να έχουμε πολλές και τελικά αδύναμες και αναποτελεσματικές μονάδες κοινωνικής φροντίδας.
- Η πληρέστερη κάλυψη υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, η ορθολογική κατανομή, η πλήρης χωρική διείσδυση μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από λειτουργικά, οικονομικά κι επιστημονικά ισχυρές δομές που προσαρμόζονται, προγραμματίζουν, κατανέμουν τις δυνάμεις τους, επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας και μειώνουν τα διοικητικά βάρη.
- Με την κατάργηση ορισμένων Νομικών Προσώπων που είναι ουσιαστικά φαντάσματα, επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση του συστήματος. Ενός συστήματος που μέχρι σήμερα έπασχε από πλήρη άγνοια των ίδιων των δομών του, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του ελληνικού κράτους, που δεν γνώριζε πού αρχίζει, πού τελειώνει, πού ξοδεύει, πού προσφέρει, και τελικά πού βρίσκεται και πού πηγαίνει.
- Με το σχέδιο νόμου αυτό και την ένταξη των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας στο ΕΣΥ αναπτύσσεται για πρώτη φορά σε ολόκληρη την επικράτεια ένα ολοκληρωμένο, διασυνδεδεμένο δίκτυο αποκατάστασης. Η διασύνδεση αυτή μάλιστα δεν γίνεται μεμονωμένα ούτε αποσπασματικά, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο δομικό πλαίσιο.
- Τα οφέλη από αυτήν την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που επιφέρει το νομοσχέδιο αυτό, επιγραμματικά, είναι:
· Σε οικονομικό επίπεδο, το ΕΣΥ θα ωφεληθεί, καθώς θα υπάρχουν εισροές από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας.
· Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το επίπεδο υπηρεσιών θα βελτιωθεί αισθητά αφού ο άρτιος και σύγχρονος εξοπλισμός που διαθέτουν τα Κέντρα Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης θα μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί από το προσωπικό του ΕΣΥ.
· Σε συμβολικό επίπεδο, οι ρυθμίσεις στέλνουν το μήνυμα της εμπιστοσύνης προς τους πολίτες που απαιτούν εύλογα από το κράτος την καλύτερη δυνατή οργάνωση και την αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων μέχρι το τελευταίο ευρώ.
Κλείνοντας, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στη χρονική συγκυρία που πραγματοποιείται η μεταρρύθμιση αυτή, αλλά έκανε και ιδιαίτερη μνεία στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας της χώρας, γενικότερα, και της Μεσσηνίας, αναφέροντας ότι:
«Το νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει ότι με κατάλληλες και έξυπνες κινήσεις ο ευαίσθητος χώρος της πρόνοιας μπορεί όχι μόνο να διασωθεί αλλά και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερους πόρους, αρκεί να τους διαχειριζόμαστε σωστά. Η χώρα μας κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά εμείς πρέπει πρώτα από όλα να χαρτογραφήσουμε την ίδια τη χώρα μας και να οριοθετήσουμε όλες τις προβληματικές περιοχές της. Όχι για να τις αφήσουμε πίσω μας στη μοίρα τους αλλά για να τις βρούμε καλύτερες μπροστά μας. Με πολλές κινήσεις σαν και αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας μιας χαοτικής διοίκησης που ζητά πόρους αλλά δεν δίνει αξία, μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Θέλω επίσης να τονίσω, να επισημάνω και να πω ένα πολύ μεγάλο μπράβο κι ένα ευχαριστώ στους εργαζομένους, στους εθελοντές, στους γονείς και στους φίλους των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και των ΚΑΦΚΑ σε όλη τη χώρα, αλλά και ιδιαίτερα της πατρίδας μου, της Μεσσηνίας, για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν με τις υπηρεσίες φροντίδας, αγάπης και ανθρωπιάς που προσφέρουν στους συνανθρώπους μας που τις έχουν ανάγκη. Θα ήθελα, ακόμη, να τους διαβεβαιώσω ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές υπό καλύτερες συνθήκες, με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, δε, θέλω να επισημάνω ότι το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας κρίνεται, εκτός των άλλων, από την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες της, ιδιαίτερα στους πολίτες αυτών των κατηγοριών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.