Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Προγράμματα ανταλλαγής για νέους επιχειρηματίες

Επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, μαθαίνοντας τη δουλειά δίπλα σε πιο έμπειρους ευρωπαίους συναδέλφους τους

Πέρυσι το καλοκαίρι ο 39χρονος επιχειρηματίας Κώστας Τσιάνος βρέθηκε στο Λονδίνο για... Erasmus. Ο νεαρός κτηματομεσίτης δεν επέστρεψε στα πανεπιστημιακά έδρανα ούτε συμμετείχε στο διάσημο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών.
Οντας ήδη ιδιοκτήτης ενός μικρού μεσιτικού .........

γραφείου στην Αθήνα, ο Κώστας Τσιάνος επέλεξε να εργαστεί για έξι μήνες στη βρετανική πρωτεύουσα με σκοπό να αποκτήσει βαθύτερες γνώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες, φιλοξενούμενος στο μεσιτικό γραφείο ενός πιο έμπειρου βρετανού συναδέλφου του.

Το πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε το 2008 με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξηγεί στα «ΝΕΑ» η Μαριλένα Ιωαννίδου, υπεύθυνη του Γραφείου Υποστήριξης του προγράμματος. Μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρηματίες οι οποίοι είτε επιθυμούν να ιδρύσουν είτε ήδη διευθύνουν μια νέα μικρομεσαία επιχείρηση. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής τους στο εξωτερικό αγγίζει τους έξι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων φιλοξενούνται στην επιχείρηση ενός έμπειρου επιχειρηματία του κλάδου τους, αποκτώντας τεχνογνωσία και δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργατών στην Ευρώπη.

Ο Κώστας Τσιάνος ίδρυσε το δικό του μεσιτικό γραφείο το 2007, ενώ πριν από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διατηρούσε ήδη ένα δίκτυο πελατών στη Βρετανία.
Επέλεξε το πρόγραμμα Erasmus ως ένα επιπλέον μέσο επαγγελματικής κατάρτισης. «Με ενδιέφερε η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Στο Λονδίνο είχα ταξιδέψει πολλές φορές για δουλειά. Ηθελα όμως να διερευνήσω περαιτέρω την εκεί αγορά», αναφέρει.

Το καθημερινό ωράριό του ήταν μειωμένο σε σχέση με έναν κανονικό εργαζόμενο.
Αυτό του επέτρεψε να παρατηρήσει τον τρόπο εργασίας των πέντε βρετανών συναδέλφων του. «Δεν είχα συγκεκριμένα καθήκοντα και εργάστηκα σε όλα τα πόστα.
Εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονταν οι επιθυμητοί στόχοι στο γραφείο. Γινόταν πάντα με θεμιτά μέσα», αναφέρει, συμπληρώνοντας πως οι συνάδελφοί του είχαν επίσης άμεση και ηλεκτρονική πρόσβαση στις κατάλληλες πληροφορίες. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα: στην Ελλάδα ενημερωνόμαστε μόνο για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ενώ στο Λονδίνο είχαμε πρόσβαση στις τρέχουσες τιμές πώλησής τους», λέει. Θεωρεί πως είναι δύσκολο να εφαρμόσει όλα όσα έμαθε στην Ελλάδα, λόγω διαφορετικής νοοτροπίας και σημαντικών ελλείψεων στο κλάδο. Ωστόσο, δηλώνει ικανοποιημένος από την εμπειρία, καθώς κατάφερε να διευρύνει - όπως λέει - το δίκτυο των συνεργασιών του στην Ευρώπη.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Το Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες παραμένει ακόμη μικρό σε συμμετοχή σε σχέση με παλαιότερα και μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρόγραμμα πρακτικής άσκησης - όπως το Leonardo Da Vinci - που απευθύνονται σε φοιτητές.
Χαρακτηριστικό είναι πως την περίοδο 2009-2010, μέσω του προγράμματος Leonardo Da Vinci, μετακινήθηκαν 35.561 φοιτητές, ενώ οι φετινές αιτήσεις νέων επιχειρηματιών και επιχειρηματιών υποδοχής στο πρόγραμμα μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο έφτασαν τις 3.770. Η συνέχισή του προγράμματος θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των πρώτων κύκλων του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, όπως τονίζει η Μαριλένα Ιωαννίδου, τα πρώτα αποτελέσματα είναι μάλλον ενθαρρυντικά.
«Σήμερα βρισκόμαστε στον τρίτο κύκλο του προγράμματος (2011-2012) για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει συνολικά 4,3 εκατ. ευρώ, ποσό που χρηματοδοτεί τόσο τους νέους επιχειρηματίες που μετακινούνται στο εξωτερικό όσο και τους ενδιάμεσους οργανισμούς οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο γραφείων διασύνδεσης των νέων και των πεπειραμένων επιχειρηματιών στα κράτη-μέλη», συμπληρώνει η Μαριλένα Ιωαννίδου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία είναι πολύ «ενεργές» χώρες στις ανταλλαγές επιχειρηματιών, ενώ οι εκδόσεις και η διαφήμιση είναι οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση (συγκεντρώνοντας 16% των αιτήσεων). Ακολουθούν η πληροφορική και η δημοσιογραφία (με 10%), τα παιδαγωγικά επαγγέλματα, οι νομικές υπηρεσίες και ο τουρισμός (με 8% το καθένα). Το 2011 περίπου 41 Ελληνες νέοι επιχειρηματίες και 37 επιχειρηματίες υποδοχής υπέβαλαν ηλεκτρονικές αιτήσεις στο πρόγραμμα.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ. «Δεν υπάρχουν απαραίτητα δικαιολογητικά. Η αίτηση συμπληρώνεται ηλεκτρονικά. Σε αυτήν, ο νέος επιχειρηματίας επιλέγει έναν ενδιάμεσο φορέα στη χώρα του, ο οποίος του παρέχει υποστήριξη στην επιλογή επιχειρηματία υποδοχής στο εξωτερικό», αναφέρει η Μαριλένα Ιωαννίδου. Η καθαρή μηναία επιδότηση ενός νέου επιχειρηματία εξαρτάται από το κόστος ζωής στη χώρα υποδοχής και κυμαίνεται από 560 ευρώ τον μήνα στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία έως τα περίπου 1.100 στη Δανία. Η μηνιαία επιδότηση που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έναν ξένο που θα εργαστεί στην Ελλάδα είναι 780 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.