Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

«Κλείδωσε» το κούρεμα στο 50%

Εκτός αγορών για άλλα 10 χρόνια η Ελλάδα - Στέλνουν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα

Σε συμφωνία με τις τράπεζες για κούρεμα της τάξης του 50 % του ελληνικού χρέους κατέληξαν ηγέτες των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης έπειτα και από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα.

Ο στόχος -τον οποίο υπέδειξε πριν τη Σύνοδο η ........

Άνγκελα Μέρκελ- είναι να περικοπεί το ελληνικό χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα καθοριστούν κατόπιν διαπραγματεύσεων με το IIF. Για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα η Κομισιόν σε συνεργασία με την τρόικα θα δημιουργήσουν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το νέο δάνειο προς την Ελλάδα θα ανέλθει στα 130 δισ. ευρώ, τα 30 εκ των οποίων θα δοθούν ως ενίσχυση προς της ελληνικές τράπεζες.

Οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2012.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να αναβαθμίσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα 250 δισ. από το EFSF θα αυξηθούν με στόχο να φτάσει στο ένα τρισ. ευρώ και οι πόροι του θα χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους.

Παράλληλα, αποφάσισαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την τρόικα, να δημιουργήσει έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι "θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος". Ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Όσον αφορά στις τράπεζες αποφασίστηκε οι χώρες της Ευρωζώνης να παράσχουν υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη, σύμφωνα με το ανακοινωθέν η Ελλάδα δεσμεύεται να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος “Ηλιος” και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ανέφερε: "Εκ μέρους της ιδιωτικής επενδυτικής κοινότητας, το IIF συμφωνεί να εργαστεί μαζί με την Ελλάδα, τις αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης εθελοντική συμφωνία για τη σταθερή βάση, με ονομαστική έκπτωση 50%, στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες, με τη στήριξη του πακέτου των 30 δισ. ευρώ".

Ωστόσο, ο Νταλάρα επισήμανε ότι οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις του εθελοντικού PSI θα συμφωνηθούν το επόμενο διάστημα και θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και δυναμικά. Η δομή των νέων ελληνικών αξιώσεων θα πρέπει να στηριχθεί σε όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν ότι η απώλεια για τους επενδυτές θα είναι σύμφωνη με την εθελοντική συμφωνία, πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψει και πάλι στις αγορές το 2021. "Αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα, (μια επιστροφή στις αγορές) δεν θα γίνει σε 10 χρόνια, θα γίνει πολύ πιο γρήγορα".

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν "να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας" και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικά αυτό απεφεύχθη. Επισήμανε ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η ευρωζώνη στάθηκε στο "ύψος των προσδοκιών" και "έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ" συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο τελευταίος επισήμανε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

E-net.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Το ξεπούλημα της χώρας ολοκληρώθηκε. Οι προδότες της Ελλάδας πρέπει αν πληρωθούν στις εκλογές με μαύρο και δαγκωτό.

2 σχόλια:

  1. H KΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ,ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
    ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ.
    ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΝΤΑΣ ΑΚΕΦΑΛΟΙ,ΑΠΟ ΗΓΕΣΙΑ ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.