Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μανιάτης σε Νάντια Γιαννακοπούλου: «Ξεκίνησε η διαδικασία υπογραφής Συμβάσεων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ’ επάγγελμα αγρότες»

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης, στην απάντηση του σε δύο ερωτήσεις που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου στις 23/05/11 και 01/08/11, επισημαίνει ότι αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων αδειοδότησης των επαγγελματιών αγροτών, η διαδικασία υπογραφής των Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 100 kW από φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των κατ’ επάγγελμα αγροτών που έχουν υποβάλει αιτήσεις στο ΔΕΣΜΗΕ από 01.02.2011 και μέχρι 31.08.2011, ξεκίνησε από τις κατά τόπους περιοχές ΔΕΗ.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενημέρωσε την ..........

κ. Γιαννακοπούλου ότι ως τώρα δεν έχει διαπιστωθεί ευνοϊκότερη ή δυσμενέστερη αντιμετώπιση από εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των αιτημάτων είτε πρόκειται για αιτήματα αγροτών, είτε για αιτήματα από ιδιώτες – εταιρείες. Στα παραπάνω, ο Υφυπουργός προσθέτει ότι με στόχο την ύπαρξη απόλυτης διαφάνειας κατά τον χειρισμό του συνόλου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για επενδύσεις φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα των χιλιάδων αιτήσεων που αφορούν στην προώθηση των αιτήσεων των αγροτών και τις οποίες διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ ζητήθηκε η άμεση δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των ανωτέρω αιτήσεων καθώς και στοιχείων για τις γραμμές σύνδεσης των έργων. Ωστόσο, αναφέρει ότι η καλύτερη δυνατή εκτίμηση της δυνατότητας απορρόφησης ισχύος από το δίκτυο, αποτελεί μια πολύ σημαντική τεχνική παράμετρο, ο έλεγχος της οποίας εξασφαλίζει τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα ασφάλειας για το δίκτυο και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως πρόσχημα για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των αιτημάτων. Σχετικά με την προτεραιότητα των επαγγελματιών αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, ο κ. Μανιάτης αναφέρει ότι με βάση τα οριζόμενα στη νομοθεσία, η εξέταση των αιτημάτων των αγροτών, δηλαδή η έκδοση προσφορών σύνδεσης, προηγείται μεν έναντι των λοιπών νέων αιτημάτων που κατατέθηκαν μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 3851/2010, έπεται όμως της εξέτασης χρονικά προηγούμενων αιτημάτων, όπως τα αιτήματα κατόχων αδειών παραγωγής ή αποφάσεων εξαίρεσης προ του νόμου ή τα εκκρεμή στη ΡΑΕ αιτήματα, που χρονολογούνταν από το 2007 και για τα οποία περιλαμβάνονται ειδικές πρόνοιες στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου.

Σχετικά με το ερώτημα της κ. Γιαννακοπούλου για την πορεία των προσφορών σύνδεσης προς επαγγελματίες αγρότες, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης απάντησε ότι κατέστη δυνατή η έκδοση 3200 περίπου προσφορών σύνδεσης προς επαγγελματίες αγρότες, σε δίκτυα με μεγάλη ευχέρεια απορρόφησης. Οι 3200 φάκελοι αγροτών που έλαβαν προσφορά σύνδεσης έχουν ήδη κατατεθεί στον ΔΕΣΜΗΕ για τη σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας, αλλά ο τεράστιος όγκος αιτημάτων συνεπάγεται και κάποιες καθυστερήσεις.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρει ότι υπάρχουν άλλα 1500 περίπου αγροτικά αιτήματα τα οποία αντιστοιχούν σε δίκτυα μεσαίας δυσκολίας και άλλα 1500 περίπου αιτήματα που αντιστοιχούν σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλότερη δυσκολία, όσον αφορά στην απορρόφηση ισχύος και για τα οποία απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Η δυσκολία αναφέρεται στο γεγονός ότι πρέπει να προηγηθεί της προσφοράς σύνδεσης τεχνική μελέτη του τοπικού δικτύου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα υφιστάμενα φορτία όσο και τα προϋπάρχοντα αιτήματα για σταθμούς ΑΠΕ. Για τα αιτήματα αυτά απαιτείται περισσότερος χρόνος για την έκδοση των προσφορών σύνδεσης. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη και η ΔΕΗ την ολοκληρώνει άμεσα.

2 σχόλια:

  1. Την ίδια κομπίνα έκαναν πέρσι τέτοια εποχή στην Αιτολοακαρνανία.
    Ακουμπάγανε τα 5χίλιαρα οι βλάχοι και αφού τους ξεζουμίσανε καλά-καλά, "διαπιστώθηκε" ότι η ΡΑΕ δεν μπορούσε να δεχτή άλλες αιτήσεις απο το... καλοκαίρι!
    Προσέξτε γιατί ΚΑΙ αυτό είναι ένα πράσινο ψέμα!
    Σαν αυτό που σας ζητούσε να ξεριζώσετε τις συκιές ή τις σταφίδες ή τις ελιές ή ότι άλλο. Έπαιρνε λεφτά το ΠΑΣΟΚ από την τότε ΕΟΚ, για να σας οδηγήσει σε ενελακτικές μορφές καλλιέργειας και τα πράσινα ερπετά τα κατασπάρασαν και σας έδειναν ότι περίσσευε από τα ψίχουλα!
    Δεν ζούμε στην χώρα των Λωτοφάγων, ε κυραΝάντια;!
    Ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α!
    Τα 5χίλιαρα ήταν για την "προώθηση¨του φακέλου χώρια όλα τα άλλα έξοδα!
    Περιττό να σας πω ποιοί τα τσέπωναν.
    Και εν κατακλείδι η όλη υπόθεση με την "πράσινη ανάπτυξη" είναι απάτη.
    Όποιος νομίζει ότι θα είναι αραχτός κατά το γνώρισμα του νεοέλληνα, και θα του ακουμπάνε τα φράγκα ξεκούραστα, είναι πάρα πολύ γελασμένος.
    Να διαβάσετε πολύ καλά τα ψιλά γράμματα γιατί αυτοί έχουν σπουδάσει μόνο το κέρδος!
    Θα χάσετε τα χωράφια σας πριν καλά το καταλάβετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.