Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Τριπλό σοκ με αποδείξεις, αφορολόγητο και πετρέλαιο

Τριπλό χτύπημα επιφέρει το υπουργείο Οικονομικών στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, μέσω των αλλαγών στη φορολογία, οι οποίες όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων θα ισχύσουν αναδρομικά στα εισοδήματα του 2011!

Το πρώτο σοκ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών περί αποσύνδεσης του μέτρου των αποδείξεων από το αφορολόγητο και η σύνδεση του με το ύψος των εισοδημάτων.
Με δεδομένο, δε, ότι χρησιμοποίησε παράδειγμα .........

με βάση το οποίο προκύπτει ότι θα αναζητείται το 50- 60% του εισοδήματος ως ελάχιστη δαπάνη με αποδείξεις, χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν με πρόσθετες επιβαρύνσεις στη περίπτωση που δεν καλύπτουν το εν λόγω ποσό! "Θολό" παραμένει το εάν ο συντελεστής συνάρτησης αποδείξεων- εισοδημάτων θα είναι κλιμακωτός αναλόγως του ύψους του εισοδήματος όπως επίσης το ύψος της "ποινής", που σήμερα είναι 10%.

Το δεύτερο σοκ προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι το "κουτσουρεμένο" αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2011, κάτι που σημαίνει ότι με τη ψήφιση της διάταξης οι κρατήσεις φόρου θα είναι αυξημένες, ενώ και η εκκαθάριση των φετινών εισοδημάτων το 2012 θα γίνουν με βάση το νέο πολύ χαμηλό αφορολόγητο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά επιπλέον φόρο τουλάχιστον 700 ευρώ, υπό τη προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει ο χαμηλός συντελεστής 10% και χωρίς να συνυπολογιστούν οι επώδυνες αλλαγές που έρχονται στις φοροαπαλλαγές. Από το σοκ δεν γλίτωσαν ούτε καν οι νέοι και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, καθώς ενώ στη προηγούμενη μείωση του αφορολογήτου είχαν αποφύγει τις επιβαρύνσεις διατηρώντας το όριο των 12.000 ευρώ, το νέο φορολογικό... τσουνάμι τους συμπαρασύρει με αποτέλεσμα το αφορολόγητο τους να περιορίζεται αναδρομικά στις 9.500 ευρώ, φέρνοντας τους επιβαρύνσεις τουλάχιστον 250 ευρώ.

Το τρίτο σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη του σχεδίου για την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, καθώς προκύπτει ότι θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο αριθμός των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης. Όπως δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, φέτος τα νοικοκυριά σε Νομούς με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες θα υποβάλουν ηλεκτρονικά στο ΚΕΠΥΟ όλα τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων και τον Οκτώβριο του 2012 όταν θα γίνει η εξίσωση των ΕΦΚ, από αυτή τη βάση δεδομένων θα επιλεγούν οι δικαιούχοι κάποιου επιδόματος θέρμανσης. Θα πρέπει, πάντως, να τονιστεί ότι εάν υπάρξουν μόνο γεωγραφικά κριτήρια, όπως υπονόησε ο υπουργός Οικονομικών, τότε θα χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα υποστούν απίστευτες επιβαρύνσεις.

Συν τοις άλλοις, όπως επισημαίνουν έμπειροι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, με την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αντιμετωπίζεται μόνο ένα μικρό μέρος του λαθρεμπορίου καυσίμων, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι το μεγάλο κόλπο γίνεται με το λαθρεμπόριο του ναυτιλιακού πετρελαίου που διατίθεται ατελώς και για το οποίο δεν έχει ληφθεί η παραμικρή μέριμνα...

Το κερασάκι στη... τούρτα δεν είναι άλλο από τη ψήφιση του Νέου Τέλους Ακινήτων, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι "φουσκωμένο" την επόμενη χρονιά, καθώς για μια ακόμα φορά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε επί της ουσίας αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού και του Τέλους.

iefhmerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.