Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠ.ΟΙΚ.: Πρόστιμο στη ΔΕΗ αν δεν κόβει το ρεύμα

Την επιβολή προστίμου στη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους σε περίπτωση που δεν κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν καταβάλουν το νέο τέλος για τα ακίνητα προβλέπει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το πρόστιμο θα ισούται με το τέλος προσαυξημένο κατά 25% και θα υποχρεούται να καταβάλει η ΔΕΗ ή ο εναλλακτικός πάροχος. Παράλληλα η εταιρεία οφείλει να ενημερώνει το δημόσιο για τους οφειλέτες αυτούς προκειμένου να κινηθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της οφειλής.

Η τροπολογία περιλαμβάνει τα κλιμάκια και .........

τους συντελεστές υπολογισμού του τέλους, από το οποίο προσδοκώνται ετήσια έσοδα 2,6 δισ. ευρώ. Δίνονται επίσης διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή του μέτρου. Ειδικότερα για τους ανέργους μη επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 8.000 ευρώ προβλέπεται ότι για να είναι δικαιούχοι του μειωμένου ειδικού συντελεστή (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο), θα υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τα αρχεία της εφορίας ή άλλων δημοσίων υπηρεσιών. Στη συνέχεια θα ενημερώνεται η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές προκειμένου να υπολογιστεί ο μειωμένος συντελεστής και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επιστροφής τυχόν καταβληθέντος μεγαλύτερου τέλους.

Από την τροπολογία προκύπτει πως οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ΟΑΕΔ δεν θα φορολογηθούν με τον χαμηλό συντελεστή αλλά με τους κανονικούς της κλίμακας. Στην τροπολογία ορίζεται αναλυτικότερα ότι: «Για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο ή μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ και μη επιδοτούμενο από αυτόν, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο του έτους επιβολής του τέλους, μέχρι 8.000 ευρώ ή είναι ο ίδιος ή πρόσωπο που τον βαρύνει φορολογικά, ανάπηρος, το ειδικό τέλος ισούται με 0,5 ευρώ το τμ ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου. Το μειωμένο αυτό τέλος δεν ισχύει για ακίνητο που βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ και για το πλέον των 200 τμ εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου».

Νωρίτερα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διεμήνυσε ότι θα εμποδίσει με κάθε τρόπο και μέσο την επεξεργασία, έκδοση και αποστολή του ειδικού τέλους ακινήτων στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως και την έκδοση εντολών διακοπής για όσους δεν πληρώσουν το τέλος, ενώ θα εμποδίσει και την εκτέλεση της διακοπής ρεύματος από τεχνικούς της ΔΕΗ ή εργολάβων.

Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.