Αρκετά ενδιαφέρουσα και σημαντική ήταν η ομιλία της ψυχολόγου - ψυχοπαιδαγωγού Πόπης Κόλλια προχθές βράδυ στα Φιλιατρά, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλοπροόδων. Θέμα της ομιλίας ήταν «Γιατί δε μας ακούνε τα παιδιά μας;», που είναι και ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου που έχει συγγράψει η κα Κόλλια.
Όπως και στο βιβλίο περιγράφεται, πίσω από κάθε άνθρωπο που αισθάνεται όμορφα με τον εαυτό του και τους άλλους και προκόβει στη ζωή του, συνήθως, βρίσκονται κρυμμένοι οι γονείς του, σαν τις ρίζες του δέντρου που το τροφοδοτούν και αυτό δίνει άνθη και καρπούς εύχυμους και εύγευστους.
Πίσω από παιδικές παρεκτροπές και ...........
στραβοπατήματα βρίσκονται λάθη και ελλείψεις στην ανατροφή του παιδιού. Η τεμπελιά, το πείσμα, η ανταρσία, η ζηλοτυπία, το ψέμα, η κλεψιά είναι μορφές άμυνας και προστασίας, όταν στριμώχνεται. Είναι ακατάλληλοι τρόποι με τους οποίους τα παιδιά προσπαθούν να συγκεντρώσουν πάνω τους αγάπη, προσοχή, ενδιαφέρον. Η ανορεξία, οι πεπτικές διαταραχές, η νευρικότητα, οι πονοκέφαλοι, συχνά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά εξωτερίκευση δυσπροσαρμοστίας στη ζωή. Συναισθήματα αρνητικά που κουκουλώνονται και απωθούνται στο υποσυνείδητο, επειδή ελλείψει επικοινωνίας και συναίσθησης δεν εκφράζονται και δεν ασκείται αγωγή ελέγχου και διαχείρισής τους, όταν ξεφεύγουν, έχουν καταστρεπτικές συνέπειες. Είναι σαν να τα κλείνουμε σε μία χύτρα ταχύτητας υπό βρασμό.
Η κ. Κόλλια ανέλυσε συμπεριφορές των παιδιών από τη νηπιακή έως τη σχολική ηλικία, μέσα από παραδείγματα σε πραγματικό περιβάλλον, και βοήθησε γονείς και εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν με προσοχή την ομιλία της να καταλάβουν, γιατί δεν τους ακούν τα παιδιά. Τα περισσότερα από όσα είπε είναι γνωστά και αυτονόητα, ωστόσο οι γονείς στην καθημερινότητά τους δείχνουν να τα ξεχνούν!
Με τις αναφορές της στο ρόλο και την αποστολή της οικογένειας, στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβολικές ιδιότητες των μελών της οικογένειας, τόνισε το πλαίσιο άσκησης της γονεϊκής λειτουργίας. Όταν η γονεϊκή λειτουργία δεν ασκείται επαρκώς, τότε κάτι στραβώνει στη λειτουργία της οικογένειας και στο έδαφος της στρεβλής οικογενειακής λειτουργίας φύονται μία γκάμα παθολογικών καταστάσεων, όπως: εντάσεις, συγκρούσεις, διαταραχές προσωπικότητας, εξαρτήσεις, παραβατικότητα.
Προϋπόθεση και αναγκαία συνθήκη για να ασκήσουν οι γονείς το γονεϊκό τους ρόλο με πληρότητα και ορθότητα, είναι να τα βρίσκουν μεταξύ τους.
Είναι δε μύθος ο ισχυρισμός ότι μπορεί να υπάρξει πλήρης αρμονία και τελειότητα στο γάμο, γιατί οι δύο σύζυγοι κουβαλούν αδυναμίες και ανεπάρκειες.
Της ομιλίας προηγήθηκε καλωσόρισμα και σύντομος χαιρετισμός της προέδρου του Συλλόγου Φιλοπροόδων Βιβής Παντελάκη, ενώ αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία πολλών νέων μητέρων και εκπαιδευτικών!
Του Ηλία Γιαννόπουλου στην Εφημερίδα "Θάρρος"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.