Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Πέτρος Τατούλης: Έλλειμμα πολιτικής σε αυτούς που σχεδίασαν το μνημόνιο

Ευθύνες για "έλλειμμα πολιτικής σε αυτούς που σχεδίασαν το μνημόνιο χωρίς να περιλάβουν αναπτυξιακή διάσταση σε αυτό, χωρίς δηλαδή την πολίτική ανάπτυξης που θα προστάτευε την χώρα μας από την βαθιά ύφεση στην οποία έχει οδηγηθεί με την εφαρμογή του", επέρριψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην εισήγηση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη με την συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Danuta Hubner.

Θα έπρεπε, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, "να δημιουργήσουν συνθήκες κινητικότητας της οικονομίας και της ανάπτυξης. Μόνο η πολιτική επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου μας, μόνο η αναπτυξιακή διάσταση αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα", κατέληξε ο Πέτρος Τατούλης.
Πολλές φορές σημείωσε ο Πέτρος Τατούλη, "λαμβάνονται .........

πρωτοβουλίες άλλα πολιτικά οι κυβερνήσεις δεν υποστηρίζουν αυτό το θεσμό, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είμαστε έτοιμοι να μην επιτρέψουμε σε κανένα να εφαρμόσει μια παρόμοια πολιτική που θα αφήσει το νέο θεσμό σε αδύναμη θέση". Προετοιμαζόμαστε σημείωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης, "στα πλαίσια του νόμου σε αυτόνομη παρουσία στα διεθνή φόρα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αποτελεί τον μονό θεσμό που θα οδηγήσει τη χώρα να βγει από την κρίση".

"Το μέλλον της χώρα μας βρίσκεται στην προοπτική της Ευρώπης και είμαστε πεπεισμένοι ότι κρίση δημιουργεί ευκαιρίες", υπογράμμισε πριν αποχαιρετήσει την Πολωνή πολιτικό Ντανούα Χούμπνερ, ο Πέτρος Τατούλης σημειώνοντας ότι "ετοιμαζόμαστε να κάνουμε πραγματικότητα την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα κάνει την Πελοπόννησο μια ευρωπαϊκή περιφέρεια. Μια περιφέρεια στην οποία οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν μεσσίες, το μέλλον του τόπου το έχουν στα χέρια τους οι πολίτες".

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην συνέχεια χαρακτήρισε "πρωτεύοντα το ρόλο του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε στην περιφερειακή μας ανάπτυξη".
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δώρισε, εκ μέρους των Πελοποννησίων στην Πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Danuta Hubner, έναν Άτλαντα με ιστορικούς χάρτες της Πελοποννήσου και ένα καλάθι με Πελοποννησιακά προϊόντα.

Ντανούτα Χούμπνερ: Να κρατήσετε τους νέους στην χώρα σας

Η σημαντικότερη αποστολή σας σήμερα, σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη στην αντιφώνηση της, "είναι να κρατήσετε τους νέους στην χώρα σας, αυτός είναι ο πολυτιμότερος πόρος ανάπτυξης που ο μόνος τρόπος για να ενεργοποιηθεί είναι να συνδεθούν οι επενδύσεις με κίνητρα που θα βοηθήσουν την απασχόληση των νέων".

"Εσείς μόνοι σας πρέπει να βρείτε λύσεις για την βελτίωση ποιότητας ζωής και αλλαγής του Αναπτυξιακού μοντέλου στην Πελοπόννησο" προσέθεσε η Πολωνή πολιτικός σημειώνοντας ωστόσο ότι "είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι σε συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Ανάπτυξης με ενημέρωσε ότι μετά από δική σας απαίτηση ως περιφέρεια Πελοποννήσου θα απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης και ανάθεσης έργων με ειδικό Αναπτυξιακό νόμο".

"Η κρίση, σας βοηθά στο να αντιμετωπίσετε και να βελτιώσετε θέματα που υπάρχουν στην νοοτροπία, στις συνήθειες και στην πρακτική σας" τόνισε η κα Χούμπνερ, σημειώνοντας ότι "στόχος πλέον σε ένα τέτοιο περιβάλλον που δημιουργείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την ΕΕ να μοχλεύσουν Ανάπτυξη και νέες επενδύσεις"

Δημήτρης Δράκος

"Ο καινούργιος θεσμός παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα ανταποκριθεί" σημείωσε στην δική του εισήγηση ο επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Δράκος σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και ο θεσμός να ανδρωθεί χωρίς προσχήματα". Για το λόγο αυτό ο κος Δράκος τόνισε ότι "η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει γρήγορα και να μας αφήσει να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ".

Ο Δημήτρης Δράκος αναφέρθηκε με έμφαση στην προσπάθεια που πρέπει να δοθεί στην Πέμπτη Προγραμματική Περίοδο όπου πρέπει να επετεύχθη χρηματοδοτική επάρκεια ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την σύγκλιση και την συνοχή των περιφερειών.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αφιέρωσε και ένα μεγάλο κομμάτι της εισήγησης του στη αναγκαιότητα δημιουργίας αναπτυξιακών προγραμμάτων για τον Ελληνικό νότο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός χρηματοδοτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.