Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς ο Ομπάμα έσωσε την Ελλάδα απο την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Δραματικές εξελίξεις σημειώθηκαν χθες το βράδυ καθώς το φάσμα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας κυρίευε τις παγκόσμιες χρηματαγορές και έσπρωχνε τη χώρα μας όλο και πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ........

βλέποντας την πορεία της Wall Street που ακολουθούσε τη χθεσινή ελεύθερη πτώση των ευρωπαϊκών αγορών τηλεφώνησε στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και της ζήτησε σε έντονο ύφος να αλλάξει τη ρητορική της γερμανικής πλευράς (δηλώσεις αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ και δημοσιεύματα του Spiegel) και τη δική της προσωπικά (η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού) έτσι ώστε να σταματήσει η πορεία της Ελλάδας προς την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Το τηλεφώνημα αυτό συνδυάστηκε με την διαρροή της πληροφορίας ότι αφενός το ΔΝΤ θα εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα και αφετέρου ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ θα παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

Οι συντονισμένες κινήσεις της αμερικανικής πλευράς έδωσαν μια ανάσα, έστω και την τελευταία στιγμή, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που ανέκτησε τις απώλειες και έκλεισε μάλιστα πάνω από τις 11.000 μονάδες.

Ετσι, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η σημερινή στροφή 180 μοιρών στη στάση της κυρίας Μέρκελ η οποία δήλωσε, μιλώντας στoν ραδιοφωνικό σταθμό indoradio ότι δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να πάει σε μια «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», εξαιτίας του ρίσκου μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Κορυφαία προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία καθώς δεν θα πλήξει μόνο την Ελλάδα, και ο κίνδυνος να μας πλήξει όλους ή τουλάχιστον κάποιες από τις άλλες χώρες, είναι μεγάλος», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Ολοι θα πρέπει να ζυγίζουν τα λόγια τους πολύ προσεκτικά. Αυτό που δεν θέλουμε είναι μια αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι αβεβαιότητες είναι αρκετά μεγάλες ήδη», είπε.

«Εχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου: πρέπει να γίνει οτιδήποτε για να κρατηθεί η ευρωζώνη ενωμένη πολιτικά, καθώς ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πολύ γρήγορα ένα domino effect», επισήμανε καταλήγοντας.

Οι εξελίξεις αυτές όπως όλα δείχνουν απομακρύνουν μεν το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας από τη χώρα μας, αλλά ταυτοχρόνως δεν λύνουν το πρόβλημά μας καθώς απ' ότι φαίνεται το plan b θα υπάρξει αλλά θα αφορά το ενδεχόμενο της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ.

Αυτό δηλαδή το οποίο περιγράφει το πρώτο από τα δύο σενάριο του Spiegel το οποίο κάνει λόγο για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και παραμονή στην ευρωζώνη με νέους όρους και προϋποθέσεις.

e-Eφημερίδα

2 σχόλια:

  1. ΕΥΤΥΧΩΣ!!
    ΠΡΟΕΔΡΕ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ.
    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευγε ανωνυμε των 13 Σεπτεμβρίου 2011 5:24 μ.μ.
    τα ιδια ελεγε και ο Σημιτης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.